$
הכסף

לפתוח עסק אחרי גיל 40?

גיל הקמת עסק עצמאי אחרי שנות עבודה רבות כשכיר יכולה להיות הזדמנות אדירה לממש את הפוטנציאל שלכם ולהגשים חלום, אבל חשוב לברר עם עצמכם אם זה מתאים לכם. רשימת השאלות לפניכם

משה הרשקו 16:0820.04.16

שוק התעסוקה המודרני מציב לא מעט קשיים ואתגרים לבני 40 פלוס. מסיבה זו ומכורח המציאות, רבים מהם שוקלים מעבר לעצמאות ופתיחת עסק. אולם, לצד ההזדמנות, ישנם לא מעט אתגרים ונתוני פתיחה לא מעודדים באשר לסיכויי ההצלחה. כיצד לבצע את המהפך בצורה מושכלת ואחראית ולחמוק מהסטטיסטיקה האכזרית של סגירת עסקים קטנים?

 

שכירים בגיל 40 שעובדים שנים רבות, מרגישים לעיתים מיצוי וצורך לבטא את יכולותיכם ולמצות את כישוריכם באופן אחר. בנוסף, גם שכירים שנמצאים בין עבודות מוצאים שאחרי גיל 40 מציאת עבודה הופכת עניין מאתגר ולכן לא פעם הם מהרהרים בלהפוך לעצמאים ולהקים עסק.

 

האתגרים שבדרך

המעבר לעצמאות אחרי גיל 40 מציג לא מעט אתגרים אשר עשויים להפוך את התהליך למורכב:

 

לחץ כלכלי: בגיל זה, לרוב האנשים יש ילדים שצריך לדאוג לכל מחסורם, וכן משכנתא שיש לשלם מדי חודש, אין ספק שמחויבות כספית יכולה להוות משקולת כבדה ולייצר לחץ גדול וחוסר סבלנות וציפייה לתוצאות מידיות. אולם, עסק חדש הוא תהליך ארוך טווח שדורש סבלנות. כדי לשחרר את הלחץ יש לוודא שבתקופת ההקמה עומד לרשותכם "הון עצמי" תזרימי שיכול לספק שקט נפשי לתקופה של לפחות חצי שנה.

 

חוסר רלוונטיות: התמודדות עם התחושה כי "העולם שייך לצעירים" עשויה להוות מכשול מוראלי, אבל הגיל מביא עימו גם ניסיון וידע רב שצברתם לאורך השנים. לכן, הפכו את "החסרון" ליתרון.

לעשות חושבים לעשות חושבים צילום: shutterstock

 

ירידה במעמד המקצועי: בעבודה כשכיר רכשתם מעמד, קשרים וניסיון, ועסק חדש ידרוש ממכם להתחיל הכול מהתחלה. תצטרכו לעשות פעולות שבעבר לא נדרשתם לעשות - לשווק, להוציא חשבוניות, לתאם פגישות, לפרסם בפייסבוק ועוד. זכרו, המטרה היא הקמת עסק חדש ובניית העתיד שלכם ולכן שימו את "האגו" בצד ועשו כל מה שצריך כדי שהעסק יצליח.

 

היתרונות

 

מחויבות: בד בבד עם הקשיים, הגיל מביא איתו יתרונות בעלי משקל. העובדה שאתם בעלי משפחה, ילדים ומשכנתא, אמורה להגדיל את המחויבות שלכם להצלחת העסק. 

 

ניסיון: הניסיון שעומד מאחורי אדם בגיל 40 פלוס גדול מזה של צעיר בן 20. כמו כן, הניסיון שרכשתם בעבודה כשכירים יעמוד לרשותכם גם בעסק החדש.

 

קשרים עסקיים: קשריכם העסקיים לא בהכרח ינותקו, ואולי תוכלו אף להפיק מהם תועלת לצורך קידום העסק החדש.

 

יציבות: יתרון נוסף של הגיל ושל היציבות בעבודה כשכיר במשך שנים רבות, הוא שבנקים לא יהססו לתת לך הלוואה למימון התחלתי של העסק.

 

החזון העסקי - ההמגדלור שמנחה את הפעילות

 

כדי שהעסק יוכל לקרום עור וגידים, יש לגבש חזון אישי ועסקי ברור. דמיינו את עצמכם בעוד חמש שנים, כשהעסק שלכם משגשג. מה אתם רואים? מה הם הערכים שהעסק שלכם מיישם? מה הן הסיבות העמוקות שמניעות אתכם להקים את העסק? החזון מספק את הקרקע ממנה ינבטו המטרות של העסק העתידי שלך וההגדרות הקונקרטיות שלו. מומלץ בשלב זה להשתמש בכלים מובנים לבניית חזון ומטרות כגון מודל SMART.

 

איזה עסק הכי מתאים לכם?

 

שאלה זו עומדת בליבת ההחלטה ליציאה לדרך עצמאית. פה חשוב מאד להתמקד בתחום שיש לכם יתרון יחסי על פני המתחרים, או שיש לכם ידע מסוים שלאחרים אין, ניסיון בתחום מסויים שלאחרים אין או שיש לכם משאבים אחרים כגון קשרים שלאחרים אין. מפו את נקודות החוזק שלכם מול השוק בו אתם עומדים לפעול ומצאו את היתרון היחסי שלכם.

 

למשל, אם עבדתם שנים בבנק כיועצי משכנתאות אתם יכולים לצאת לשוק לתת ייעוץ באופן פרטי. עשיתם רילוקיישן כשכירים לסין למשל ויצרתם לכם שם קשרים שאותם תוכלו למנף לצורך ייבוא מוצרים מסוימים או מתן שירותים לעסקים שרוצים לייבא מסין וכו'.

 

כמובן שאתם יכולים להמציא את עצמכם ולהתחיל ממש מהתחלה אבל אז ייתכן ותצטרכו להשלים פערים למשל ללמוד את התחום באופן מסודר. שכירים רבים עושים שינוי ומתחילים מההתחלה: איש הייטק שהחליט לפתוח עסק בתחום הטיפולים או עובדת סוציאלית שהחליטה לפתוח חנות בגדים. בשני המקרים יש צורך בהשלמת ידע על מנת להצליח לבצע את השינוי.

 

האם בכלל מתאים לכם להיות עצמאיים?

 

לפני שעושים את הצעד ומחליטים לפתוח עסק חדש, חשוב שתבדקו עם עצמכם אם אתם מתאימים להיות עצמאיים והאם יש ברשותכם את התוכנות המתאימות להצליח בכך.

 

האם אתם בעלי יוזמה ? האם אתם מסוגלים לנהל את עצמכם? לנהל אחרים? האם מספרים עושים לכם פריחה? האם שיווק עצמי גורם לכם אי נוחות ועוד ועוד . מבנה האישיות של עצמאי הינו שונה מהותית מזה של שכיר. היכולת הנפשית לעמוד בלחצים, כושר ההתמודדות עם מצבי חוסר וודאות, ניצול כישורים וכושר התמדה ובעיקר אמונה עצמית הם אבני היסוד האישיותיות הנדרשות על מנת להשלים את התמונה.

 

גיל הקמת עסק עצמאי אחרי גיל 40 יכולה להיות הזדמנות אדירה לממש את הפוטנציאל שלכם ולהגשים חלום, אבל חשוב מאד להקפיד לברר עם עצמכם האם אתם מקימים את העסק מהמקום הנכון, אם יש לכם חזון אמתי וברור, אם יש לכם את היכולת המתאימה, אם יש לכם את האיתנות הפיננסית המתאימה ובעיקר אם יש לכם סבלנות ומספיק אוויר לנשימה.

 

האחריות בגיל זה גדולה יותר ולכן שיקול הדעת שלכם חשוב ביותר ושיכלול היתרונות/אתגרים קריטית בשלב זה יותר מתמיד.

 

הכותב הוא יועץ ומאמן עסקי, MBA Forward ייעול ופיתוח עסקים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x