$
צרכנות פיננסית

בלעדי לכלכליסט

ניסנקורן יביע בפני סלינגר הסתייגות לפנסיית ברירת המחדל

בפגישה עם המפקחת על הביטוח יתנגד לתנאי יו"ר ההסתדרות את התנאי במכרז המעניק הקלה לקרנות הפנסיה הקטנות, שלפיו גם אם הן יציעו דמי ניהול מעט גבוהים יותר מהמתחרות, האוצר יבחר באחת מהן. הסעיף נועד לשבור את ההגמוניה של הקרנות הגדולות

רחלי בינדמן 08:3131.01.16

אבי ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות, צפוי להיפגש היום עם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר כדי לדון ברפורמת הפנסיה, קרן ברירת המחדל, שמקדם משרד האוצר, כך נודע ל"כלכליסט".

 

כוחות חזקים פועלים בשבועות האחרונים לטרפוד הרפורמה, שלפיה קרנות הפנסיה יתמודדו במכרז של משרד האוצר על הזכות לנהל את הפנסיות של החוסכים החלשים, שמקום העבודה שלהם לא הצליח לסדר להם דמי ניהול מוזלים. הזוכה במכרז תהיה הקרן שתתחייב לדמי הניהול הנמוכים ביותר. בהסתדרות מעדיפים לשמור בשלב זה על פרופיל נמוך כדי לא להיתפס כמי שמתנגדים לרפורמה שנועדה להיטיב עם העובדים החלשים, אולם בכוונת ניסנקורן לתקוף את התנאי במכרז המעניק הקלה לקרנות פנסיה קטנות, ולפיו גם אם הן יציעו דמי ניהול מעט גבוהים יותר מהמתחרות הגדולות, האוצר יבחר באחת מהן. באוצר מעוניינים מאוד שקרן פנסיה קטנה תזכה במכרז כדי לשבור את ההגמוניה של שלוש קרנות הפנסיה הגדולות של מנורה, מבטחים וכלל. מאחורי הקלעים גורמים בקרב קרנות הפנסיה הגדולות טוענים כי ההסתדרות תסייע להן לטרפד את הרפורמה.  

משרד האוצר בירושלים משרד האוצר בירושלים צילום: עמית שאבי

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" המעסיקים מתנגדים בתוקף למהלך, ומנכ"ל התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, בכובעו כיו"ר ארגוני המעסיקים, אף שלח מכתב חריף ליו"ר ועדת הכספים משה גפני בדרישה לכנס ישיבה דחופה בנושא. גם קרנות הפנסיה הגדולות נאבקות במהלך, שעלול לפגוע בהן.

 

ביום חמישי האחרון, בכנס העבודה באילת, שבו התארחה גם המפקחת על הביטוח סלינגר, התבטא רובי גינל, משנה למנכ"ל התאחדות התעשיינים, נגד הרפורמה: "המפקחת אומרת שאין שום משמעות לתשואות העבר ולאיכות השירות בעבר ורק דמי הניהול חשובים. דומה הדבר שנבחר לרכוש רכב חדש בלי להתחשב באמינות שלו, בירידת הערך, בביצועים ואפילו לא בצבע שלו, אלא במחיר בלבד". גינל ציין כי התאחדות התעשיינים ערכה תחשיב כלכלי, ולפיו בחירה בקרן על פי דמי הניהול בלבד יכולה לחתוך את החיסכון הפנסיוני ב־50%. "בדקנו עובד שנקלט לעבודה לפני עשור, הרוויח 5,000 שקל בחודש, שכרו עלה ב־2% בשנה בשתי חלופות: הקרן עם הביצועים הגרועים במשק בעשור האחרון והקרן עם הביצועים הטובים. אם הקרן הגרועה ביותר היתה מתחייבת לאפס דמי ניהול ונבחרת על ידי הממשלה, החיסכון של העובד בתום עשר שנים היה 150 אלף שקל. לו היה העובד בוחר בקרן הטובה ביותר ומשלם את דמי הניהול המקסימליים, החיסכון שלו היה מגיע ל־157 אלף שקל. וזה רק לתקופה של עשר שנים, כאשר החיסכון הפנסיוני הוא ל־40 שנה. אין כל היגיון בבחירת חיסכון פנסיוני רק על פי דמי הניהול", אמר גינל.

 

גם קרנות הפנסיה הגדולות מציגות בפני גורמים כמו התאחדות התעשיינים, ההסתדרות וחברי כנסת את אותה תזה והן מנסות אף להפיץ אותה לציבור הרחב דרך כלי התקשורת. תגובתה של סלינגר היא שתשואות עבר של קרנות הפנסיה לא משקפות בהכרח את תשואות העתיד ולכן עדיף להתמקד בדמי הניהול.

 

התאחדות התעשיינים סירבה בסוף השבוע לחשוף בפני "כלכליסט" מי הכין עבורה את התחשיב הזה, אך היא חשפה שהנתונים מקורם באתר האוצר המציג את תשואות קרנות הפנסיה. על פי הנתונים, קרן הפנסיה הקטנה של מיטב־דש, המציעה את דמי ניהול שוברי שוק, השיגה בעשור האחרון את התשואה הנמוכה ביותר בענף. אלא שהניתוח מתעלם מאפשרות לשפר תשואות נמוכות. קרן הפנסיה של הפניקס למשל מציגה תשואות חלשות בטווח של עשר שנים, אבל שיפרה מאוד את ביצועיה שלה בשלוש השנים האחרונות והפכה למצטיינת.

 

לטענת גורמים במשרד האוצר, ההתנגדות של המעסיקים לרפורמה מקורה בחשש מאיבוד הטבות מצד קרנות הפנסיה הגדולות, שאליהן הם מפנים את העובדים. בנוגע להתנגדות ההסתדרות, טוענים במשרד האוצר כי הוועדים הגדולים חוששים אף הם לגורל ההטבות שהם מקבלים מהקרנות הגדולות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x