$
50 פלוס

"חובת המדינה לדאוג להעסקה של מבוגרים"

מאות מחפשי עבודה ומעסיקים הגיעו לכנס Restart לפתרונות תעסוקה למבוגרים. דניאל בירנבאום, מנכ"ל סודהסטרים: "יש לנו מחויבות כלפיהם"

מעין מנלה 08:3431.03.14

"אני רוצה לספר לכם על אבא אחד שהיה לו ילד בכיתה י"א, והיה מנהל בית ספר. סגרו את בית הספר והוא נותר ללא עבודה, הוא התחיל לעשות טלפונים, נפגש עם אנשים ואחרי חודשיים הגיע לראיון ראשון. הוא התכונן, לבש חליפה, וכשחזר, הילד שאל אותו 'איך היה?' – האב השיב, 'אוברקווליפייד'.

"אחרי חודש קרה אותו דבר. ובכל פעם, הוא נכבה ודעך. שנה לאחר מכן הוא התקבל לעבודה, לתפקיד של מורה מחליף. האבא הזה הוא האבא שלי", כך פתח את דבריו דניאל בירנבאום, מנכ"ל סודהסטרים בכנס Restart, מיזם עסקי-חברתי למציאת פתרונות תעסוקה לעובדים מבוגרים. בירנבאום אמר שהחוויה הזו הייתה חוויה מעצבת עבורו. "אנחנו צריכים לדאוג להעסקת אנשים באמצע הדרך לא רק בגלל שהם מביאים תועלת רבה, יש לנו גם מחוייבות חברתית. לא הייתי נשען על הרגולטור. הממשלה, בוודאי הממשלה הנוכחית, לא תעזור לכם. אנחנו צריכים לעזור לעצמנו", הוא אמר.

 

ח"כ אראל מרגלית. "מדינה עם ממשלה שלא יודעת ליזום" ח"כ אראל מרגלית. "מדינה עם ממשלה שלא יודעת ליזום" צילום: ענר גרין

 

בירנבאום סיפר על השינוי שעברה סודהסטרים, שקיימת כבר 100 שנה, מחברה שנקנתה על ידי קרן פורטיסימו לפי שווי של 6 מיליון דולר והפכה לחברה ששווה 900 מיליון דולר. לדבריו, הדבר הראשון שהם שינו היה את הגדרת המגרש בו הם משחקים. "מחברה בקטגוריית מכשירי ההגזה הביתיים הפכנו לחברה בקטגוריית המשקאות הקלים. פתאום קמנו בבוקר עם מתחרה חדש – זה הטיס אותנו מהמיטה בבוקר", אמר. הדבר השני שעשתה סודהסטרים היה להגדיר יעד מכירות של מיליארד דולר, כאשר מ-90 מיליון דולר הם עברו ל-600 מיליון דולר במכירות בתוך שש שנים. לבסוף, החברה שינתה את התרבות האירגונית מערכים לחמש התנהגויות מדידות: אומץ (להיכשל), יצירתיות, יוזמה וחיוניות, אופטימיות ואנרגיה חיובית ותקשורתיות.

 

 

אריה מליניאק, אחד מיזמי Restart אמר כי הבעיה של אנשים בגיל הביניים היא שהם "יצאו מהמשחק". לתפיסתו החיים הם משחק: "העולם לא מתחלק לגאונים ומטומטמים אלא לצופים ושחקנים. צריך לבחור אם אתה שחקן או צופה", הוא אמר. לדבריו הבעיה של העסקת מבוגרים הופכת להיות בעיה של המדינה, של האוצר, של הממשלה והכלכלה. גיל הפרישה עולה, חברות הביטוח, קרנות הפנסיה וקופות הגמל ציפו שנמשיך להפקיד לפנסיה עד גיל 67 ואם אנשים מפסיקים לעבוד בגיל 40 הם יגיעו לגיל 70 בלי חסכונות.

 

הבעיה משפיעה גם על הכלכלה, על העסקים הקטנים כי אנשים מוציאים פחות כשאין להם עבודה. לבסוף, הבעיה האמיתית היא באדם הפרטי, אשר מוצא את עצמו בלי עבודה, מאבד ביטחון עצמי וזה משליך גם על הסביבה שלו.

 

מליניאק הסביר כי מטרת Restart היא שאנשים שישתתפו בתוכנית ייצאו עם תוכנית פעולה לשבע שנים הקרובות. הוא הדגיש כי היא אינה מיועדת רק לאנשים מחוסרי עבודה מכיוון שהשינוי בקריירה יכול להיות גם בתוך הארגון הקיים.

 

ח"כ אראל מרגלית אמר כי מדינה שלא תתן הזדמנות שנייה לאנשים המבוגרים שלה תפשוט את הרגל, מבחינה חברתית, כלכלית וערכית. "אנחנו מדינה עם ארגוני עובדים חזקים וממשלה שלא יודעת ליזום", הוא אמר. לדבריו, צריך ליצור הסכם חדש לפיו לא מקום העבודה הוא הדבר הקדוש – אלא העובד. "צריך לבנות רשת סביבתית סביבו וכשהוא מפסיק להיות אפקטיבי או מרוצה או נדרש במקום העבודה, הרשת החברתית יכולה לקלוט אותו ולאפשר לו להיות יצירתי מחדש", הוא אמר.

 

מרגלית הוסיף כי המדינה צריכה להשקיע בעסקים קטנים. "הרבה מאוד אנשים בגיל 45 פלוס יוזמים דבר יצירתי חדש. מדינת ישראל לא בנויה לתת תמיכה לעסקים הקטנים. צריך לעבור 17 מדורי גיהנום עד שמתחילים לעבוד", הוא אמר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x