$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

המדינה יכולה לפתור את מצוקת האשראי של העסקים הקטנים

יום העסקים הקטנים שיצוין השבוע מסמל הכרה בחשיבותם של עסקים אלו בישראל. לצד ההכרה, מספר צעדים חשובים מצד הממשלה עשויים לפתור עבורם את מצוקת האשראי

מיכה אבני 14:5230.12.13

בסוף השבוע יצוין ב-2-3 בינואר בפעם השנייה בישראל יום העסקים הקטנים והבינוניים שבו נקראים תושבי ישראל להעדיף לבצע את קניותיהם בעסקים קטנים. מדובר ביוזמה מבורכת שמוביל בנק הפועלים שיוצרת הכרה בחשיבותם של העסקים הקטנים כמנוע צמיחה מרכזי במשק. לצד ההכרה בעסקים הקטנים ביום הזה, חשוב לזכור כי למרות שהעסקים הקטנים הם רוב העסקים בישראל ומעסיקים 55% מכלל המועסקים במשק, הם עדיין סובלים באופן יום יומי מבעיות רבות שביכולתה של ממשלת ישראל לפתור.

בשלושת הסקרים האחרונים שערכה השנה מחלקת המחקר של חברת פנינסולה בקרב בעלי עסקים קטנים ובינוניים עולות שוב ושוב אותן בעיות עיקריות של עסקים קטנים ובינוניים בישראל: עסקים אלה סובלים ממצוקת אשראי, ורובם המכריע (מעל 90%) סבורים כי ממשלת ישראל אינה עושה מספיק כדי לסייע להם.

 

בעלי עסקים קטנים ובינוניים רבים עוסקים בהישרדות במקום לעסוק בצמיחה, וביכולתה של ממשלת ישראל במספר צעדים חשובים לפתור את מצוקת האשראי של עסקים קטנים ובינוניים במדינה.

 

1. שינוי נוהל גביית מע"מ מראש

מדובר בנוהל המקשה מאוד על התנהלות בעלי העסקים הקטנים והבינוניים, אשר גורם לבעלי העסק להעביר את רווחיהם בשיעור של 18% למדינה עוד לפני שקיבלו את הכסף מהלקוח. לעסק ממוצע זה מגדיל את צרכי האשראי בכ- 10% וכתוצאה מכך, עסקים רבים נכנסים למצוקת אשראי. אין מנוס משינוי אופן גביית המע"מ לגבייה רק לאחר קבלת ההכנסה ומתן אפשרות לעסקים לשלם מע"מ בעת הגביה בפועל.

 

2. הפסקת נוהל שוטף פלוס על ידי המדינה

בעל עסק קטן או בינוני אשר מספק שירות למדינה, נאלץ לשלם מכיסו את ההוצאות הרבות בגין העבודה שנתן כיוון שהתשלום מגיע אליו רק כעבור 90 או 120 יום. כתוצאה מכך הוא נכנס למצוקת אשראי ומתקשה לשלם לספקים ולעובדים. לכן, רצוי שהמדינה תתחיל לשלם בתנאי אשראי קצרים, ובזמן. יש לקבוע בחקיקה חובה על רשויות המדינה (כולל רשויות מקומיות וחברות ממשלתיות) לשלם לספקיהם בתנאי תשלום של שוטף + 30. החקיקה בתחום צריכה לכלול קביעת אחריות אישית לחשב שלא משלם בזמן וקביעת ריבית חריגה גבוהה במצבים שהמדינה אינה משלמת בזמן. בתחום הזה ישנן כבר מספר הצעות חוק שעלו בשנה האחרונה. עכשיו זה הזמן לקבל אותן. אני מעריך שאם הממשלה תעשה צעד משמעותי בתחום ותקצר את ימי האשראי הדבר יקרין לכל המשק הישראלי וחברות רבות ילכו בעקבותיה וישלמו לספקים שלהם בטווח קצר יותר.

 

עסקים קטנים רבים נמצאים במצוקת אשראי עסקים קטנים רבים נמצאים במצוקת אשראי צילום: כרמית פלר

 

3. עידוד המוסדיים לספק אשראי לעסקים קטנים ובינוניים

על פי המלצות ועדת זקן, יש לעודד את הגופים המוסדיים לתת מימון לעסקים קטנים ובינוניים. נכון לעכשיו, הגופים המוסדיים אינם ערוכים תפעולית לנהל אשראי והם לא יתנו אשראי ללא ערבות ממשלתית ורגולציה תומכת. אם המוסדיים יקצו הון מנוהל לטובת מתן אשראי חוץ בנקאי, הם יאלצו לדרוש תשואה מובטחת של בין 10% ל-15%, מאחר ומדובר בענף חדש ומסוכן. זה שוב יהפוך את האשראי שהם יציעו ללא תחרותי. לכן המדינה צריכה לספק להם ערבויות ולעודד אותם לתת אשראי לעסקים קטנים ובינוניים.

 

4. העדפה מתקנת של עסקים קטנים ובינוניים במכרזים ממשלתיים

רוב המכרזים הממשלתיים אינם נגישים לעסקים הקטנים והבינוניים ותנאי הסף שנקבעים למכרזים נותנים עדיפות ברורה לחברות הגדולות במשק. כתוצאה מכך, עסקים אלו אשר גם ככה פועלים בשוק תחרותי ושולי הרווח שלהם נמוכים, מופלים לרעה. לכן על מנת לאפשר להם להתמודד במכרזים ממשלתיים, יש לקבוע מכסה מסוימת (למשל 25%) בחלק מהמכרזים שתספק להם עדיפות.

 

במידה והמדינה תבצע את הצעדים הללו היא תקטין ב-50% את צרכי האשראי לעסקים הקטנים והבינוניים ותאפשר לעסקים הקטנים לצמוח. מצמיחה של העסקים הקטנים מרוויחים כולם: בעלי העסקים מרוויחים, המדינה ואזרחיה מרוויחים מהכנסות גדולות יותר שייוצרו ממיסים, והכי חשוב ממקומות עבודה רבים שיתווספו למשק.

 

כותב המאמר הוא מנכ"ל חברת פנינסולה המספקת אשראי לעסקים קטנים ובינוניים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x