$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

המדינה חונקת את העסקים הקטנים

מצוקת בעלי העסקים הקטנים היא לבה רותחת, שממנה עשויה להתפרץ המחאה הבאה

אהוד רצאבי 08:2103.10.13

לאחרונה פורסם כי במחצית הראשונה של השנה זינק מספר הבקשות לפשיטת רגל ב־33%. נתון זה עשוי לשפוך אור על המציאות העגומה של בעלי העסקים הקטנים והבינוניים בישראל.

 

הממשלה משדרת עסקים כרגיל בניהול תקציב המדינה, ומסמאת את עינינו עם נתונים כמו צמיחה של 5.1% ברבעון השני של 2013 (שאינה משקפת את הפעילות הריאלית במשק, שכן הנתון מנופח על ידי ההכנסות ממכירת גז), ושיעור אבטלה מהנמוכים במדינות העולם המערבי. אותם מסרים מרגיעים שהממשלה מעבירה לנו הופכים את המצוקה הקיומית של בעלי העסקים לנסתרת מעין הציבור.

 

זרוע אחת גובה כספים והשנייה לא משלמת בזמן

 

כ־480 אלף עסקים פועלים בישראל, 98% מהם מוגדרים כעסקים קטנים והם מספקים פרנסה ל־1.5 מיליון איש. בישראל לא רק שלא מקלים על העסקים הקטנים, אלא מקשים עליהם. המדינה דורשת מכל בעל עסק מקדמות מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי עוד לפני שהוא הרוויח את השקל הראשון. פעמים רבות זרוע אחת של המדינה גובה כספים בעוד הזרוע השנייה לא משלמת בזמן לבעל העסק שנותן לה שירותים.

 

העסקים הקטנים והבינוניים בישראל סובלים ממחנק אשראי. לפי בנק ישראל, היקף האשראי שהעמידו הבנקים ב־2008–2012 לכלל המשק עלה בכ־16.5%, מ־704 מיליארד שקל ל־819 מיליארד שקל, אולם נתח האשראי הבנקאי שאותו קיבלו העסקים הקטנים באותן שנים הצטמצם ב־5%.

 

לפי הלמ"ס, ב־2012 נוספו למשק כ־10,000 עסקים חדשים בלבד, לעומת כ־12,200 עסקים חדשים ב־2011 וכ־12,500 עסקים חדשים ב־2010. כלומר, בתוך שלוש שנים חלה ירידה של כ־20% בתוספת העסקים למשק. 

 

חנות ברחוב דיזנגוף בת"א (ארכיון) חנות ברחוב דיזנגוף בת"א (ארכיון) צילום: דוד הכהן

 

המצוקה יוצרת פצצה מתקתקת

 

מצוקת העסקים הקטנים היא לבה רותחת המבעבעת מתחת לפני השטח, שתכאב כשהיא תתפרץ. המחאה הבאה תמחיש לכולנו כיצד נראים אנשים שכבר אין להם מה להפסיד. המסים שמשלמים בעלי העסקים, לצד תעריפי הארנונה והחשמל הגואים, עליית המע"מ, כובד הרגולציה, מוסר התשלומים הירוד, התחרות הקשה מול המונופולים ומחנק האשראי - כל אלה יוצרים פצצה מתקתקת.

 

לפני שנתיים הממשלה החליטה לתמוך בעסקים קטנים על ידי יצירת נגישות למכרזים, הענקת ביטחון פנסיוני לבעלי עסקים ועצמאים, שיפור מוסר התשלומים ועוד. ההחלטה יושמה באופן חלקי ביותר, אם בכלל. רק לאחרונה הכשילה הממשלה את קיצור מוסר התשלומים בשירות המדינה ל־30 יום, בטענה שהדבר עלול לפגוע ביעילות הממשלה.

בתקציב לשנים 2013–2014 אין ביטוי למדיניות מסודרת לגבי העסקים הקטנים. במדינות אחרות מייחסים הרבה יותר משמעות למגזר העסקים הקטנים, ובספר התקציב של ארה"ב מוקדש פרק שלם לנושא.

 

במצב הקשה של שוק התעסוקה, כשאנשים בני 40 נתפסים על ידי השוק כלא רלבנטיים ושוברים את הראש כיצד לשלם את המשכנתא, רבים נאלצים לחפש אפשרויות פרנסה חלופיות ופונים לדרך עצמאית. הם לא יודעים אילו חומות וקשיים מצפים להם. אם נקל על העסקים הקטנים, נוכל לפתוח חלון הזדמנויות תעסוקתי למסה קריטית של אנשים צעירים ומוכשרים, שהוכיחו את כישוריהם כשכירים. אלה יוכלו להתפרנס בכבוד, העסקים שייפתחו יעניקו פרנסה גם לאחרים, והרווח למשק יהיה כפול.

 

הכותב הוא רו"ח ונשיא להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים בישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x