$
בונים קריירה ומשפחה

אם כל אחד יכול להיות יועץ לכלכלת המשפחה איך בוחרים ייעוץ מתאים?

מי היועצים שקיימים בשוק, מה צריך לבדוק לפני שבוחרים יועץ, מה ההבדל בין יועץ למאמן, מה השירותים המוצעים וכמה זה יעלה לכם

מעין מנלה 13:1319.08.13
הקושי לחיות מההכנסה בשנת 2013 והמודעות לנושאים כלכליים, ביניהם גם הצורך בניהול התקציב המשפחתי מובילים מאות משפחות לפנות בכל חודש לייעוץ לכלכלת המשפחה. השוק הזה, שפורח בעקבות ייאוש וקושי לצד תקווה ואמונה ביכולת לשפר את המצב, אינו מוסדר על ידי המדינה. אין היום רגולציה ובעצם, כל אחד, ללא קשר לניסיון או הכשרה, יכול להציג את עצמו כיועץ לכלכלת המשפחה.

יוסי אש, מייסד משותף של חברת אש לידור פילוסוף לייעוץ לכלכלת המשפחה, שמשמש גם כיו"ר איגוד היועצים והמאמנים לכלכלת המשפחה בישראל, מסביר שבתחום הייעוץ למשפחות עצות לא טובות יכולות להיות הרות אסון ולכן לדעתו צריך רגולציה בתחום. "אנחנו עוסקים בכספים, בתוכניות כלכליות ובחלומות של אנשים. לא יכול להיות שכל מי שכותב על כרטיס הביקור שלו יהיה יועץ לכלכלת המשפחה, גם אם הוא חסר השכלה לחלוטין, חסר ניסיון בניהול כלכלי כלשהו או תקשורת עם אנשים", הוא אומר.

 

יועצים לכלכלת המשפחה באמת יכולים לעזור למשפחות שמרגישות שהן לא מצליחות לנהל את התקציב לשפר את מצבם וללמד אותן להתנהל נכון. אם החלטתם שאתם מעוניינים לקבל ייעוץ או אימון לכלכלת המשפחה כדאי שתדעו מיהם היועצים שקיימים בשוק ומה כדאי לבדוק כשבוחרים יועץ.

 

את מי אתם יכולים לפגוש היום בשוק הייעוץ לכלכלת המשפחה:

1. יועצים לכלכלת המשפחה שאין להם כלל הכשרה בתחום. "יש אנשים שהחליטו שבגלל שהם הצליחו לצאת מהאוברדרפט ולהיות בפלוס שנה זו סיבה טובה לתת ייעוץ לאחרים. זה בדיוק כפי שאם בנית בית אתה לא יכול להיות אדריכל", אומר אש.

 

2. יועצים בעלי הכשרה כלכלית כמו סוכני ביטוח או בוגרי כלכלה או יועצים בעלי הכשרה התנהגותית מאמנים ללא הכשרה נוספת בתחום כלכלת המשפחה אשר מגדירים את עצמם יועצים לכלכלת המשפחה.

 

ייעוץ לכלכלת המשפחה, אילוסטרציה ייעוץ לכלכלת המשפחה, אילוסטרציה

 

3. יועצים שאמנם לא עברו קורס ייעוץ לכלכלת המשפחה אך צברו הרבה ניסיון בתחום.

 

4. יועצים ומאמנים שעברו הכשרה בתחום כלכלת המשפחה באחת מהחברות שעוסקות בכך בשוק: אוצר, יבולים ואש-לידור-פילוסוף, או באוניברסיטה הפתוחה. ועובדים כיועצים עצמאיים או תחת המטריה של החברות הללו.

 

מה צריך לבדוק לפני שבוחרים יועץ?

1. כדאי לבדוק שהיועץ עבר קורס מוכר לכלכלת המשפחה. "אינדיקציה טובה לכך שהיועץ עבר היא שהוא חבר באיגוד היועצים והמאמנים לכלכלת המשפחה מכיוון שסף הכניסה לאיגוד הוא קורס ליועצים לכלכלת המשפחה", אומר אש. 

 

2. רצוי לבדוק שהיועץ הוא מנוסה ונתן בעבר ייעוץ כלכלי למשפחות. "כדאי לשאול כמה לקוחות יש ליועץ ולבקש שמות של חמישה לקוחות מהשנה האחרונה", אומר אש. הוא ממליץ גם לבקש לראות תיקי ייעוץ קודמים של היועץ.

 

3. חשוב לוודא שהייעוץ שתקבלו הוא אובייקטיבי לחלוטין ושהיועץ לא מרוויח משום נגזרת שלו ואין לו ניגודי אינטרסים. כלומר, שהיועץ אינו מקבל כסף או קשור לגוף פיננסי כמו חברת ביטוח או בית השקעות או בנק, דבר אשר עשוי לגרום לניגוד עניינים.

 

4. מאמן או יועץ? "בתחום כלכלת המשפחה אי אפשר להתעלם מהניתוח המספרי והנתונים הכלכליים. לכן, רצוי מאוד שמאמן לכלכלת המשפחה יידע גם לייעץ. נקודת המוצא של מאמן היא שכל התשובות נמצאות אצל המאומן והתפקיד של המאמן הוא להוביל אותו למציאת תשובות. יועץ כלכלי צריך להביא את התשובות מתוך ניתוח כלכלי", אומר אש. גיל אורלי, מנכ"ל חברת יבולים מסביר שכל היועצים שעובדים איתם הם מאמנים שעברו הסמכה לאימון עם התמחות בכלכלת המשפחה ובנוסף הם מעסיקים יועצים כלכליים אשר עובדים לצד המאמנים. 

 

אילו סוגי ייעוצים קיימים בשוק?

1. ליווי אישי, תהליך ייעוץ מלא: מדובר בפגישות ראשוניות של איסוף נתונים ואחריהם ניתוח ופתרונות כלכליים וליווי. בחברת אוצר ליווי כלכלי למשפחות מספר הפגישות נע בין 3 ל-5 פגישות, באש לידור פילוסוף מדובר על תהליך של כ-20 שעות שמחולק לפגישת איסוף נתונים, פגישות עבודה על הניתוח ופגישת פתרונות. ביבולים ההליך בנוי על ליווי ארוך טווח והם מציעים חבילות לבעלי נכסים, חבילות לצבירת נכסים, וכן הליך ליווי להוזלת עלויות. מחיר ליווי אישי נע בין 2,500 שקל אצל יועצים מתחילים ועד 7,000 שקל. ארגון פעמונים מציע ליווי צמוד למשפחות ללא תשלום בתהליך ארוך טווח שאורך בין 9 חודשים לשנה. השירות ניתן על ידי מתנדבים ברחבי כל הארץ ופתוח כעיקרון לכולם אבל יש משפחות שלא מתקבלות. כדי להתקבל צריך להראות יכולת הכנסה ורצינות ורצון לעשות את העבודה הדרושה בתהליך.

 

2. מפגש מיפוי אישי או פגישה לנושא ספציפי: פגישה של שעה שמטרתה למפות דילמות כלכליות של המשפחה לתת לה כיוונים ראשוניים או המלצות להמשך הדרך, או פגישה ממוקדת בנושא ספציפי כמו משכנתא. ישנם יועצים שמציעים את הפגישה הראשונית בחינם ומחיר פגישת מיפוי או פגישה לנושא ספציפי יכול להגיע עד 500 שקל.

 

3. אימון מתמשך: ישנם כאלה שמעוניינים בתהליך אימון לכלכלת המשפחה שאינו מוגבל בזמן ויכול להימשך גם שנים. מחיר שעת אימון נע בין 300 ל-600 שקל.

 

4. סדנאות והרצאות: החברות והארגונים השונים מציעים סדנאות והרצאות בהיקפים ועלויות שונות. ארגון פעמונים מציע סדנאות לכלכלת המשפחה בנות ארבעה מפגשים בחינם וכן הרצאות חד פעמיות של שעה וחצי אשר רובן ללא תשלום. אש לידור פילוסוף, מציעים הרצאות של שלוש שעות פעם בשבועיים בכל פעם בנושא שונה בעלות של 100 שקל למשתתף או 150 לזוג, וכן, קורס אינטרנטי לכלכלת המשפחה במחיר של 99 עד 299 שקל.

 

חברת אוצר יעוץ כלכלי מציעה סדנאות שנעות בין שלושה לשמונה מפגשים וכן הדרכות לפורשים בארגונים, עלות הסדנאות נעה בין 500 ל-1,200 שקל למשתתף. כמו כן אוצר וגם יבולים מציעים הרצאות חד פעמיות בעיקר לארגונים וקבוצות. ביבולים מתקיימות סדנאות ליציאה מהמינוס, להשקעה בנדל"ן וסדנאות התעשרות שהן בהיקף של שלושה עד חמישה מפגשים, של 15 עד 50 שעות ומחירן נע בין 500 שקל ועד 3,000 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x