$
הכסף

קופון חולים

"בסוף השר"פ הוא מלחמה על כסף, וכסף הוא דבר משחית"

סמנכ"ל רשת בתי החולים הפרטית הגדולה בישראל אסותא דני אנגל, תוקף את משרד הבריאות ואת מנהלי בתי החולים, וטוען שהכנסת השר"פ לבתי החולים הציבוריים היא לא מה שיציל אותם מקריסה כלכלית: "השר"פ לא יכניס כסף חדש למערכת, אני לא יודע מי משקר למי"

שאול אמסטרדמסקי 07:0915.08.13

1. למה בתי החולים הציבוריים רוצים שר"פ?

 

"בסוף זו מלחמה על כסף, על לקחת 25% מהתשלום שהרופאים יקבלו עבור הניתוחים הפרטיים. וכסף הוא דבר משחית. להכניס כסף למערכת הזו ידרוש המון בקרה כדי שלא תהיה השחתה. וגם אחרי הבקרה תהיה השחתה. לא רואים את זה בשנה הראשונה או השנייה, אבל בסוף יראו את זה. מנכ"ל קופת חולים לאומית מציע לאפשר בחירת רופא מנתח בחינם. הוא צודק. היום בקופות החולים אתה מקבל בחירת רופא בכיר בחינם. למה בתי החולים לא מציעים בחירת רופא? כי למנהלי בית החולים אין האומץ להתעמת עם הרופאים ולהגיד להם שזו מדיניות בית החולים וזהו. עשו את זה פה ושם, למשל בצנתורים באיכילוב. וזה עובד נפלא. הנה סוד: אין לנו כאן באסותא מצנתרים מאיכילוב. אז למה הם לא מתחרים בי ביתר התחומים? אם הם באמת רוצים לאפשר בחירה, הם יכולים. מי מפריע להם?".

עוד על האיומים האסטרטגיים על מערכת הבריאות בוועידה הכלכלית הלאומית ב-28 באוגוסט. מושב מיוחד בהשתתפות שרת הבריאות יעל גרמן. להרשמה לחצו כאן

 

2. מה יקרה אם יאפשרו שר"פ בבתי החולים הציבוריים?

 

"ברמה האופרטיבית שר"פ הוא מעמסה כלכלית על בית החולים. עבדתי בתל השומר כשעוד הפעילו בו שר"פ. כשהתחלנו להפעיל אותו, קפצו עובדי הסקטורים האחרים - אחיות, טכנאים רפואיים, מרדימים, סניטרים - ורצו להיות מתוגמלים גם הם. בסוף החלטנו שכל מי שמעורב ישירות בפעולה מעבר לשעות העבודה, יתוגמל. ואז יום אחד קפצה מזכירה ואמרה שהיא לא מוכנה לקבוע תורים לניתוח פרטי בלי תגמול. זה הסטייט אוף מיינד שיש במערכות האלה. זה לא ייגמר בשכר רק לכירורג. ועל זה בית החולים ידרוש עוד כסף. ובסוף תהיה עליית מחירים והציבור ישלם יותר על אותו שירות".

 

3. מנהלי בתי החולים הגדולים טוענים שזו הדרך היחידה להכניס להם עוד כסף כל עוד המדינה לא מוכנה לסייע. זה נכון?

 

"יש אקסיומה שהשר"פ ישפר את המאזן הכספי של בתי החולים. זה לא נכון. השר"פ לא רק שלא יביא כסף לבתי החולים, הוא ייקח מהם. השר"פ ישנה את תמהיל השירותים שבתי החולים נותנים באופן שיפגע בהם. הבעיה תהיה מי יטפל בחולה הזקן ששוכב בפנימית, שבכלל לא קשור לשר"פ. למה? בגלל האופן הסגור שבו עובד תקציב מערכת הבריאות. תל השומר, למשל, יודע כבר בתחילת השנה מה תהיה ההכנסה שלו מקופות החולים. הוספת השר"פ תוסיף עוד עבודה. אבל אין מקום לעוד עבודה, כי האוצר קוטם את התקציב מלמעלה. ואז מנהל בית החולים יצטרך להחליט מה עושים ומה לא.

 

דני אנגל, סמנכ"ל שיווק של בית החולים אסותא דני אנגל, סמנכ"ל שיווק של בית החולים אסותא צילום: אריאל בשור

 

"כלומר, הסוגיה היא התקציב שהולך לבתי החולים ולא השר"פ. אם למדינה יש כסף בשביל להרחיב את התקציב, בבקשה, שתרחיב. אחרת, אם תכניס שר"פ בלי להגדיל את התקציב, תדחוק הצדה משהו אחר. שר"פ לא מביא כסף, תקצוב מביא כסף חדש. מנסים לרבע איזה מעגל, מישהו משקר למישהו, סתם מעבירים כסף קיים מכיס לכיס".

 

4. אבל אתה הרי מדבר מפוזיציה, למה להקשיב לך?

 

"אנחנו בפוזיציה מאוד ברורה, אבל אין אף שחקן בשוק שהוא לא מפוזיציה. הדעות בשוק נחלקות באופן מאוד ברור: מי שמשלם על השר"פ מתנגד, ומי שמקבל את התשלום תומך. לכן הכירורגים בעד, בתי החולים בעד ומשרד הבריאות שהוא הבעלים של בתי החולים בעד. בצד השני, משרד האוצר שצריך לשלם וקופות החולים, כולם נגד. כולנו בפוזיציה, והפוזיציה שלנו לא פחות חזקה משל מנהל איכילוב גבי ברבש או של מנהל רמב"ם רפי ביאר".

 

5. אבל שר"פ בבתי החולים הציבוריים יפגע בהכנסות של אסותא, לא?

 

"ההכנסות של אסותא ייפגעו אבל לא דרמטית, כי תהיה נטישה של רופאים מהמערכת הציבורית אלינו. אני לא אשאיר את חדרי הניתוח ריקים, בסוף השוק יתאזן. אני לא מתפרנס משכרו של הרופא, בניגוד לבתי החולים שרוצים שר"פ. אני מתפרנס משירותי בית חולים. אז מקסימום אני אצטרך להעסיק אצלי רופאים אין האוס, זה הכל".

 

6. אז מה המודל שאתה מציע?

 

"ערכית, אני חושב שלכל חולה צריכה להיות הזכות לבחור רופא. אי אפשר ללכת אחורה בעניין זה. השאלה היא רק איך לממן את זה. הכסף יכול לבוא או מהציבור או מהמדינה. ובכל מקרה, חייבים להיות מסוגלים לעשות על זה בקרה. והתנאי העיקרי בשביל זה הוא שמשרד הבריאות יפסיק להיות גם המפקח וגם הבעלים של בתי החולים, כי הוא לא יוכל לבקר אותם ברצינות.

 

"שנית, חייבות להיות קדנציות למנהלי בתי חולים. אחרת, אתה לא יכול לפקח עליהם אם אין לך סנקציות להפעיל עליהם. כבר היום אנחנו רואים שמנהלי בתי החולים שמים פס על הוראות משרד הבריאות והמשרד לא עושה כלום. שלישית, לא יכול להיות שבתי החולים יהיו גופים שנתמכים כל שנה על ידי המדינה בשביל לסגור את הגירעונות שלהם. אחרת, מצד אחד, המדינה שמה מודל שמפרנס את הרופא, ומצד שני, הציבור צריך לממן את העסק הזה".

 

7. משרד הבריאות לא יכול לפקח על בתי החולים הציבוריים?

 

"אין משרד בריאות. משרד הבריאות זה איכילוב ותל השומר ואולי קצת רמב"ם. אני לא יודע מי מנהל את מי. כל מי שמספיק שנים בתוך המערכת, יודע בפנים בפנים את האמת".

 

8. אם יהיה שר"פ בבתי החולים במרכז, מה יקרה לפריפריה?

 

"השר"פ ימוטט את הפריפריה. אם היום לפריפריה יש יתרון קטן על פני איכילוב, כי בכל זאת נתנו להם משהו בהסכם השכר של הרופאים כדי למשוך רופאים, השר"פ יקבור את זה. אין איך להשוות את רמת השכר של רופא בטבריה לזו של רופא בשר"פ בתל אביב.

 

"השפעות השר"פ נחלקות לשלוש: בפאזה הראשונה תהיה רק התאמה של המערכת. יש רופאים שכבר ברחו מהאורווה, שמרוויחים יותר מדי בשביל שהשר"פ יחזיר אותם. לכן, מנהלי בתי החולים הגדולים בעצם עובדים על הדור הבא. בפאזה השנייה, הדור הבא כבר לא יפתח קליניקה פרטית, כי כבר לא תהיה אלטרנטיבה לצאת החוצה. ובפאזה השלישית יקרה מה שקורה בהדסה - אי אפשר לעשות שר"פ לכולם, ולכן ייווצר מסלול של שר"פ פרימיום".

 

9. מה השר"פ יעשה למחירי הביטוחים המשלימים של קופות החולים?

 

"המחירים יעלו, חד וחלק. אחרת אין תמריץ לבתי החולים. רוב הכירורגיה עדיין נעשית בבתי חולים ציבוריים. אז אם אחוז ניכר ממנה יהפוך לשר"פ, זה וקטור חזק שיעלה את המחירים".

 

10. את הטענות שלך נגד השר"פ אפשר להפנות נגדך ולטעון שאתה עומד להפעיל באשדוד בית חולים ציבורי ש־25% ממנו יפעל בשר"פ. מה תגיד?

 

"בוא נתחיל מזה שלא אנחנו קבענו את הכללים אלא המדינה. וחוץ מזה, אצלנו לא יהיה ערבוב ושחיתויות בנושא השר"פ. אנחנו באים מהעולם של הפרטי, אנחנו יודעים לנהל את זה. בנוסף, אותי משרד הבריאות יודע לבקר כי הוא לא בעל הבית שלי. זה לא החתול ששומר על החלב. יהיה אצלנו רישום קפדני, הרבה יותר מאשר בבתי החולים הציבוריים. שם אין כמעט שום סמכות ניהולית למנהלי בתי החולים על מנהלי המחלקות. אצלנו זה שונה. אני לא מתחבא מהאתגר המורכב שמציב השר"פ באשדוד. חובת ההוכחה היא עלינו, ואנחנו מתכוונים לעמוד בה".

 

 דני אנגל (47)

ותק בתפקיד: 11 שנה

חולש על: לאסותא 4 בתי חולים ו־3 מרכזים רפואיים בפריסה ארצית, שבהם מבוצעים מדי שנה קרוב

ל־100 אלף ניתוחים

עוד משהו: למד שנתיים רפואה ובעל תואר ראשון במינהל עסקים. לפני עבודתו באסותא עבד 11 שנה בבית החולים שיבא תל השומר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x