$
מסע בעקבות הפנסיה

אלטרנטיבות חיסכון לפנסיה

השקעה באג"ח, מניות, תכניות חיסכון, קניית דירה או השקעה במוצרים פנסיוניים? כך תשקיעו באופן פרטי לחיסכון לגיל הפרישה

מעין מנלה 23:1219.05.13
אם חוסכים 30 שנה לפנסיה כדי לממן 30 שנות חיים אחרי הפרישה, וההפרשה לפנסיה מגיעה לכ-18% מהשכר, מן ההיגיון שהכסף שנצבר לעת הפרישה לא יספיק. כדי להגיע לרמת חיים מספקת בעת הפרישה לגמלאות ישנן אפשרויות חיסכון פרטי אשר מהוות אלטרנטיבה לפנסיה.

 

כשמגיעים לגיל פרישה ההכנסה מורכבת מקצבאות של הביטוח הלאומי, הקצבה (סכום חודשי) שמשולמת מהחיסכון הפנסיוני אשר המעסיק והעובד או העצמאי הפקידו למוצרים פנסיוניים ובנוסף יכולה להיות הכנסה פרטית שנצברה באפיקי השקעה אלטרנטיביים.

 

ישנה אפשרות לכל אחד להשקיע באופן פרטי בנתיב השקעה אשר יניב הכנסה חודשית בעת הפרישה בנוסף לחיסכון הפנסיוני אליו הפקיד ביחד עם המעסיק במשך כל שנות העבודה.

 


את אפשרויות ההשקעה ניתן לחלק לשלוש קטגוריות מרכזיות, מסביר שלום גולן, מנהל מקצועי בתחום הפנסיוני בבנק הפועלים: השקעה בנכסים פיננסיים, השקעה בנדל"ן והשקעה פרטית במוצרים פנסיוניים.

 

1. השקעה בנכסים פיננסיים

 

קיים מגוון גדול של מוצרי השקעה פיננסיים פרטיים כגון: תכניות חיסכון, פק"מ, מק"מ, מניות, אגרות חוב ממשלתיות או קונצרניות, קרנות נאמנות ותעודות סל. ניתן להשקיע במוצר פיננסי ובעת הפרישה עומדות לרשותנו שלוש אלטרנטיבות למימוש החיסכון: פנסיה לכל החיים, אנונה חודשית לתקופה קצובה מראש ומשיכת סכום חד פעמי.

 

קופת חיסכון קופת חיסכון צילום: סי די בנק

 

פנסיה לכל החיים: העברת החיסכון שנצבר במכשירים הפיננסיים בעת הפרישה לקופת גמל משלמת לקצבה (למשל קרן פנסיה) וקבלת פנסיה חודשית לכל החיים, אשר משרתת באופן מלא את התכלית של הכנסה חודשית בעת פרישה. אמנם לאורך השנים משולם מס רווחי הון אך מעת העברת הכספים לקרן פנסיה החיסכון והקצבה פטורה ממס. עלות ה"שירות" של תשלום פנסיה לכל החיים היא כ-0.5% לשנה מהייתרה הצבורה. לאחר ביצוע העברת הכספים לא ניתן "להחזיר את הגלגל אחורה". מכאן ואילך הקצבה החודשית מושפעת בעיקר משינויים בתוחלת החיים אך גם משוק ההון.

 

אנונה חודשית (סכום קבוע חודשי) – מעת הפרישה מושכים סכום חודשי קבוע או משתנה עד שהחיסכון נגמר. טכניקה זו מאפשרת קבלת הכנסה חודשית מהחיסכון אבל תמיד יש חשש שהחיסכון יתכלה טרם זמנו או שיימשך כסכום חד פעמי לצרכים דחופים. במקרה כזה הפנסיונר יישאר ללא הכנסה. לאורך כל תקופת החיסכון ותקופת קבלת האנונה הסכום הצבור יהיה חייב במס רווחי הון.

 

משיכה חד פעמית – אפשר כמובן למשוך את הכסף כסכום חד פעמי אך זה לא משרת את התכלית של הכנסה חודשית שוטפת בעת הפנסיה. בנוסף, לאורך השנים משולם מס רווחי הון.

 

גולן מציין כי ניתן לשלב בין שלוש האפשרויות בהתאם לצרכים המשתנים בעת הפרישה ומהלך השנים. לדוגמא, חיסכון פרטי שנחסך במהלך החיים ניתן בעת הפרישה למשוך חלק במזומן, חלק להשאיר כחיסכון ולמשוך אנונה חודשית לתקופה נקובה מראש ואת החלק הנותר להמיר לפנסיה חודשית לכל החיים.

 

 

2. השקעה בנדל"ן

 

השקעה בנדל"ן (בדירת מגורים למשל) במהלך החיים או בעת פרישה לגמלאות מאפשרת קבלת הכנסה חודשית שוטפת - דמי שכירות. סוג השקעה זה מאפשר הכנסה חודשית לכל החיים תוך שמירה על הנכס המקורי - הדירה. יחד עם זאת נדל"ן מצריך טיפול שוטף בתחזוקת המבנה, התנהלות מול דיירים, תנודתיות בשכר הדירה ואף לעיתים תקופות של אי השכרת הנכס. ככלל, דמי השכירות חייבים במס. יחד עם זאת קיימים מסלולי מס בהם קיים פטור מלא או חלקי על ההכנסה וכן מסלול בו המס הוא 10%. היצע וביקוש בשוק הדיור בכלל ובשוק הדיור להשכרה בפרט ומדיניות ממשלתית בתחום זה עשויים להשפיע רבות על כדאיות ערוץ השקעה זה.

 

3. השקעה פרטית במוצרים פנסיוניים

 

השקעה במוצרים פנסיונים כגון קופת גמל, כחיסכון פרטי ללא הטבות מס, משרת באופן מלא את התכלית של הביטוח הפנסיוני, מסביר גולן. במהלך תקופת החיסכון היתרה הצבורה פטורה ממס רווחי הון. בעת הפרישה לגמלאות מועבר הכסף לקופה משלמת לקצבה (קרן פנסיה לדוגמא) ומכאן ואילך מתקבלת קצבה חודשית לכל החיים פטורה ממס - קצבה מוכרת. המשמעות : במסלול זה החוסך לא משלם מס בשלב כל שהוא. עלות ניהול החיסכון מוגבלת בתקרה של 1.1% מהיתרה הצבורה ו- 4% מההפקדה (כאשר באמצעות מיקוח ניתן להשיג דמי ניהול נמוכים יותר). עלות תשלום פנסיה לכל החיים היא כ- 0.5% לשנה מהיתרה הצבורה. לאחר ביצוע העברת הכספים לקרן הפנסיה וקבלת קצבת פנסיה ראשונה לא ניתן "להחזיר את הגלגל אחורה".

 

כך מתכננים חיסכון פרטי

 

גולן ממליץ לתכנן מראש את גובה ההכנסה הרצויה בעת הפרישה. כעת יש להפחית ממנה את קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי ואת הפנסיה הצפויה מהמוצרים הפנסיונים שאליהם הפקדנו יחד עם המעסיק – הסכום שמתקבל הוא ההכנסה החודשית הנדרשת מהחיסכון הפרטי.

 

כעת, בוחנים את אלטרנטיבות ההשקעה ומוצאים את האפיק שמתאים לכם. משקיעים באפיק או האפיקים שנבחרו תוך הקפדה על בקרה שוטפת של העלויות וניהול ההשקעה.

 

בפרקים הקודמים:

היכן נמצאת הפנסיה שלכם

איזה חיסכון פנסיוני יש לך

איך בוחרים מוצר חיסכון

איך משווים תשואות קרנות פנסיה וקופת גמל

כמה דמי ניהול גובים ממך וכמה אפשר לחסוך

איך בוחרים מסלול השקעה

עם מי להתייעץ לגבי הפנסיה

10 שאלות לשאול את יועץ הפנסיה

5 דרכים להגדלת הפנסיה באלפי שקלים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x