$
הכסף

קופון חולים

בבתי החולים ממשיכים להציע מיילדת אישית למרות האיסור

משרד הבריאות הורה בשבוע שעבר לבתי החולים הממשלתיים לבטל את שירותי המיילדת האישית, אך בדיקת "כלכליסט" מגלה כי באסף הרופא ובשיבא ממשיכים להציע את השירות. משרד הבריאות מתכוון להרחיב את האיסור לבתי החולים של קופות החולים

מיקי פלד 07:0305.03.13

לפעמים כוח המשיכה של הכסף חזק יותר מהנחיות הרגולטור, אפילו כשהרגולטור הוא גם הבעלים. שבוע לאחר שמשרד הבריאות אסר מכירת שירותי מיילדת אישית, בדיקת "כלכליסט" מגלה כי חלק מבתי החולים הממשלתיים ממשיכים להציע את השירות לנשים לפני לידה.

 

כך לדוגמה, בבית החולים אסף הרופא, שבבעלות משרד הבריאות, מסרה נציגת השירות של מועדון היולדות בשיחה טלפונית עם "כלכליסט": "עדיין לא קיבלנו את ההנחיה של המשרד, אז כרגע אנחנו ממשיכים כרגיל". בשיבא תל השומר, בית החולים הגדול בישראל, אמרה נציגת השירות ל"כלכליסט" כי הם מספקים מיילדת אישית, והציעה על הדרך קורסי הכנה ללידה ב־300–490 שקל. מבדיקה בבתי חולים ממשלתיים אחרים כמו רמב"ם, איכילוב וברזילי עולה כי השירות לא הוצא בהם מלכתחילה או שהוקפא מאז פרסום הוראת משרד הבריאות.

 

"עוברים מהיולדת האישית במאיר למלונית באיכילוב"

 

בבתי החולים שבבעלות עמותה, כמו הדסה ושערי צדק בירושלים, ובבתי החולים שבבעלות קופות החולים, כמו בילינסון, מאיר וסורוקה, אין איסור על שירות של מיילדת אישית, אם כי בילינסון וסורוקה לא מספקים שירות כזה. העובדה שבמאיר בכפר סבא ניתן ללדת בסיוע מיילדת אישית ובאיכילוב בתל אביב לא - יוצרת לדברי גורמים בכירים באיכילוב מצב אבסורדי, שבו "נשים יולדות במאיר עם מיילדת אישית ואז פשוט נוסעות להתאושש במלונית באיכילוב". בתגובה לפניית "כלכליסט", הבהיר משרד הבריאות כי הוא מתכוון לאסור על שירותי מיילדת אישית גם בבתי החולים של קופות החולים, שרובם בבעלות הכללית.

 

זה כשנתיים מנסה משרד הבריאות לעשות סדר בשירותים הפרטיים שמספקים בתי החולים, ונראה כי מדובר במרדף של חתול ועכבר. אף שאיסור להציע שירותים פרטיים כמו מיילדת אישית כבר קיים מאז 2003 בהוראת היועץ המשפטי לממשלה, המשיכו בתי החולים לספק את השירות ללא הפרעה.

 

עו"ד מירה היבנר־הראל, היועצת המשפטית של משרד הבריאות, הסבירה ל"כלכליסט" כי הסיבה שהמשרד פרסם כעת הוראה נוספת האוסרת מכירת שירותי מיילדת אישית היא התרחבות התופעה. במילים אחרות, מכיוון שכבר לא ניתן היה לטמון את הראש בחול כאילו התופעה לא קיימת, נאלץ משרד הבריאות להוציא חוזר שמטרתו להפסיק את האפליה בין מי שיכולים לקנות שירות אישי ובין מי שנאלצים להסתפק בשירות הרגיל.

 

 צילום: יקי אסייג

 

 

על פי ההוראה שפרסם המשרד, החל מ־3 במרץ אסור לבתי החולים לספק שירותי מיילדת אישית, ויולדות שכבר הזמינו את השירות יוכלו לקבל אותו עד 1 באפריל. שירות מיילדת אישית עולה 2,300–4,000 שקל, תלוי בחבילת השירות המוצעת. לדוגמה, במאיר ניתן לקבל בתמורה לכ־2,500 שקל גם קורס הכנה ללידה.

 

במהלך משמרת מיילדת עוברת בין חדרי הלידה לפי הצורך. יולדת שמסכימה לשלם את הסכום הנדרש מקבלת מיילדת אישית, שהיא חלק מצוות האחיות של בית החולים. אותה אחות יורדת ממצבת האחיות במשמרת הרלבנטית וצמודה ליולדת מרגע הצירים ועד ההתאוששות שאחרי הלידה, מבלי לפנות לטיפול ביולדות אחרות.

 

היבנר־הראל אמרה ל"כלכליסט" כי "ההנחיה ניתנה עם מרווח נשימה לכל מי שכבר שילם. אם נראה שבתי החולים לא מיישמים את ההוראה ייקראו מנהלי בתי החולים לסדר".

 

סימפטום לתחרות על היולדות בין בתי החולים

 

המיילדת האישית היא רק סימפטום לתחרות הגוברת על יולדות בין בתי החולים. על כל יולדת מקבל בית החולים כ־12 אלף שקל מהביטוח הלאומי, הרבה מעל לעלות הממוצעת של אשפוז הנדרש בהיריון. הסכום הגבוה נועד לעודד את בתי החולים לפתח את מחלקות היולדות שלהם ולהגביר את התחרות בין המוסדות, דבר שיביא לשיפור האיכות. אך התחרות שיצר משרד הבריאות הצליחה מעבר למצופה.

 

לפני שנים הבינו בבתי החולים כי עליהם להציע שירותים נוספים כדי למשוך יולדות, אבל האפשרות לפתח את השירותים הללו מוגבלת, שכן הם מחויבים לתת שירות שווה לכל מבוטח. כדי להתמודד עם מצב זה השתמשו בתי החולים הממשלתיים שני חשבונות עובר ושב: חשבון ציבורי, שאליו מגיעות הכנסות מקופות החולים על שירותים שבית החולים מספק למבוטחים; וחשבון פרטי, שאליו מגיעות ההכנסות מהפעולות שמחוץ לסל הבריאות, אשר עוקפות את האיסורים לקיים פעילות מונעת רווח. באופן זה, שירותי יולדות אטרקטיביים ניתנים במסדרונות בית החולים, אבל נרשמים בקופה הפרטית.

 

כאשר ההורים הטריים משלמים למיילדת 3,000 שקל, הסכום כולו נכנס אל אותו חשבון פרטי, הקרוי בשפת בתי החולים "קרן מחקרים". זאת אף שברור כי מחקרים רפואיים מהווים אחוזון קטן מהפעילות בו. אותה קרן מחקרים מנפקת בסוף החודש תלוש שכר לאחות, הנוסף לתלוש שהיא מקבלת מהחשבון הציבורי של בית החולים. לרוב כ־70%–80% מהסכום ששילמו ההורים יוקצה כשכר לאחות המיילדת, והשאר יישאר בבית החולים. מנהל שיבא פרופ' זאב רוטשטיין אמר ל"כלכליסט" לאחר פרסום ההוראה: "לדאבוננו, שירות איכותי זה נמנע מאיתנו בשם צביעות מאוסה של פסאודו־שוויוניות".

 

משיבא נמסר כי "אין מוצע כל שירות של מיילדת פרטית או אישית. השירות הקיים בשיבא מאז ומתמיד - וללא קשר להכרזת משרד הבריאות מהשבוע שעבר - הוא שמירה מיוחדת של אחות על חשבון המשפחה". מאסף הרופא נמסר כי "לא קיים שירות מיילדת אישית כמתואר, אנו מתירים למיילדת לבצע שמירה פרטית כמו כל אחות במרכז הרפואי בכפוף להנחיות וכאשר אינה במשמרת. היולדת רשאית לבקש שמירה פרטית כמו כל מטופל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x