$
הכסף

בלעדי לכלכליסט

הבנקים מצפצפים על המפקח ומנסים לייקר עמלות ביטוחי החיים

המפקח על הביטוח הגביל את העמלות שהבנקים מקבלים מחברות הביטוח על שיווק ביטוחי מבנה בעת לקיחת משכנתא. כדי לפצות את עצמם, חלקם דורשים כעת מחברות הביטוח להעלות את העמלות על ביטוחי חיים - סכום שצפוי להתגלגל בסוף למחיר לצרכן

רחלי בינדמן 06:5612.12.12

כמה מהבנקים למשכנתאות פנו לחברות הביטוח שעמן יש להם הסכמים, בדרישה שיגדילו את העמלה שהן משלמות להם על שיווק פוליסות ביטוחי חיים לרוכשי משכנתא. זאת כדרך לפצות את עצמם על המגבלות החדשות שהטיל המפקח על הביטוח על גובה העמלות שהם גובים על ביטוחי מבנה - כך נודע ל"כלכליסט". כפועל יוצא, חברות הביטוח שכמובן לא מתכננות לספוג ירידה ברווחיות, צפויות לגלגל את העמלה הגבוהה שגובה הבנק, באמצעות ייקור תעריפים ללקוחות הרוכשים ביטוח דרך סוכנות הביטוח של הבנק.

 

לקוח שרוכש משכנתא מן הבנק מחויב לרכוש שני סוגים של ביטוחים - ביטוח מבנה של הנכס הנרכש וביטוח חיים, שהמוטב שלו הוא הבנק (מכיוון שאם הלקוח הולך לעולמו לפני תום תשלומי המשכנתא, החבות שלו נמחקת). ללקוח יש אפשרות לרכוש את הביטוחים הללו באופן עצמאי אצל מי מסוכני הביטוח שיבחר או לחלופין לרכוש את הביטוח בתיווך סוכנות הביטוח של הבנק. ברוב המכריע של המקרים בוחר הלקוח שרוכש משכנתא לרכוש את הביטוחים דרך סוכנות הביטוח של הבנק, היקרים לעתים בעשרות אחוזים מהביטוח שהוא יכול לרכוש באופן עצמאי.

 

 צילום: אוראל כהן עמית שעל

 

הדו"ח השנתי של בנק מזרחי טפחות מאשרר את התופעה: "לרשות הלווים המעוניינים בכך עומדת האפשרות להצטרף להסדר ביטוח עם אחד המבטחים שעמם התקשרה סוכנות הביטוח בבעלות הבנק, או לחלופין לערוך הסדרי ביטוח באופן עצמאי באמצעות מבטחים אחרים. רובם המכריע של הלווים נהגו לעשות את ביטוח הרכוש וביטוח החיים, המהווים תנאי להעמדת ההלוואות במסגרת הסדרי הבנק, באמצעות הבנק".

 

עמלה גבוהה פי שניים

 

בפיקוח על הביטוח, תחת המפקח על הביטוח פרופ' עודד שריג, ביצעו בשנים האחרונות בדיקה של העמלות שגובות סוכנויות הביטוח של הבנקים מחברות הביטוח בגין ביטוחי מבנה, שמגולגלות כאמור ללקוחות. התוצאות היו מדאיגות. מהבדיקה עלה כי סוכנויות הביטוח של הבנקים גובות עמלות בסך של כ־40% מהפרמיה שגובה חברת הביטוח מהלקוח. זאת לעומת עמלה של כ־20% שגובים סוכני ביטוח עצמאים. הבנקים למעשה ניצלו את הכוח האדיר שיש להם כגורם משווק של הביטוח מול רוכשי משכנתא כדי לגבות עמלות גבוהות מחברות הביטוח, שכאמור גולגלו הלאה במחיר ביטוח גבוה יותר.

 

 

כתוצאה מכך, לפני שלושה חודשים הוציא המפקח הנחיה שלפיה סוכנויות הביטוח של הבנקים לא יוכלו לגבות עמלה הגבוהה מ־20% מחברות הביטוח עבור שיווק פוליסות ביטוחי המבנה שלהן. בעקבות לחצים שהפעילו הבנקים תבוצע הורדת העמלה בהדרגה. ב־2013 תעמוד התקרה על 30%, ב־2014 על 25% והחל ב־2015 על 20%. אלא שבפיקוח על הביטוח בחרו שלא להתערב בגובה העמלות שגובות סוכנויות הביטוח של הבנקים על ביטוחי החיים, וכעת מנצלים הבנקים את הפרצה הזו. כדי לפצות את עצמם על אובדן העמלה הצפויה מביטוחי המבנה, הם מעלים את גובה העמלות על ביטוחי החיים, מה שצפוי לייקר כמובן את ביטוחי החיים לרוכשי משכנתא.

 

רק כדי לסבר את האוזן, מהדו"חות של בנק מזרחי טפחות, הבנק הגדול ביותר בתחום המשכנתאות, עולה כי הרווח השנתי של סוכנות הביטוח של הבנק עמד על 71 מיליון שקל ב־2011, כשתשואת הרווח הנקי על ההון העצמי הגיעה ל־15.5%. הכנסות הבנק משיווק ביטוחי חיים ומבנה הסתכמו ב־2011 ב־125 מיליון שקל. מדובר ברווחיות אדירה של 57% על ההכנסות, בעוד שסוכנויות הביטוח הפרטיות מציגות שולי רווח של 10%–25% לכל היותר.

 

אם נכנסים לאתרי האינטרנט של הבנקים ניתן לראות שהם מעודדים לקוחות לרכוש את הביטוחים דרכם. ברוב הבנקים קיימות עמדות טלפוניות שבהן ניתן להתקשר ללא עלות ישירות לסוכנות הביטוח של הבנק ולרכוש את הביטוח. בבנק הפועלים יש אפילו מערכת ממוחשבת עם מסך מגע שמספקת הצעות מחיר לביטוח ללקוחות. כך נוצר מצב שהלקוח שיכול לרכוש את הביטוח בהליך מזורז ותחת קורת גג אחת, לא טורח לבצע את השוואות המחיר היכולות להוזיל עבורו את הביטוח באופן משמעותי.

 

באוצר בוחנים צעדי הסדרה

 

גורם באגף שוק ההון במשרד האוצר אמר בעקבות פניית "כלכליסט" כי "אנחנו רואים בביטוח הנלווה למשכנתא סוג של ביטוח חובה, כי הלקוח לא יכול להתחמק ממנו. לכן אנחנו בודקים על קוצו של יוד את התעריף שנגבה מהלקוח. ראינו מגמה בבנקים שבה כוחות השוק לא פועלים בצורה יעילה, כשהם גובים מחברות הביטוח עמלת סוכן גבוהה, מה שכמובן מייקר את הפרמיה ללקוח. לכן החלטנו לשים תקרה לעמלות בביטוחי המבנה. באחרונה קיבלנו פניות שסוכנויות הביטוח של הבנקים מייקרות עמלות על שיווק ביטוחי חיים. הבנקים לא פועלים בוואקום. זה שוק תחרותי. אנחנו מתערבים כשהשוק לא משיג תוצאות רצויות אבל כל האפשרויות פתוחות וייתכן שנבחן צעדי הסדרה נוספים".

 

מבנק מזרחי טפחות נמסר: "סוכנות הביטוח של הבנק לא הודיעה על כוונה כביכול להעלות תעריפים הנגבים מחברות הביטוח ובכוונתה להאריך את החוזה איתן באותם תנאים". מבנק לאומי נמסר: "סוכנות הביטוח מעלות לא הודיעה על העלאת עמלות לחברות הביטוח, ולא התקבלה כל החלטה כזו בבנק".

 

מבנק הפועלים נמסר: "לקוחות הבנק יכולים לרכוש פוליסות ביטוח בכל חברה על פי בחירתם החופשית. סוכנות הביטוח של הבנק מייצגת כמה חברות ביטוח, שהצעותיהן מוצגות ללקוחות שיכולים לבחור ביניהן, ועל ידי כך היא מעודדת תחרות והוזלת פרמיות ללקוחות. בנק הפועלים אינו קובע את מחירי הביטוח ללקוחות".

 

מבנק דיסקונט נמסר: "לא בוצעה פנייה של סוכנות הביטוח של הבנק להעלאת העמלה המשולמת על ידי החברה המבטחת. בכל מקרה, מדובר בהתנהלות עסקית בין סוכנות הביטוח של הבנק לחברה המבטחת. נדגיש כי המחיר ללקוח נקבע על ידי החברה המבטחת בהתחשב בסביבה התחרותית ובפיקוח הארגונים המוסמכים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x