$
הוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני 2011

ח"כ חיים כץ: "הממשלה מובילה אותנו להימורים בחיסכון הפנסיוני שלנו"

יו"ר ועדת העבודה של הכנסת בוועידת כלכליסט: "הזקנה זה לא דבר שמהמרים בו. על הממשלה להקדיש טיפה יותר מחשבה לנושא הפנסיוני. שלא ינסו 'לחרטט' כמו בגיל הפרישה לנשים"

יסמין גיל 15:1917.11.11
"הממשלה מובילה אותנו להימורים בחיסכון הפנסיוני שלנו. זה לא סביר, לא רצוי ולא הגיוני". כך אמר היום (ה') ח"כ חיים כץ, יו"ר ועדת העבודה של הכנסת, בוועידת "כלכליסט" לחסכון פנסיוני. זאת, במהלך מושב הסיכום בנושא: 'הפצצה הפנסיונית: כיצד השינויים הסוציו-אקונומיים משפיעים על הפנסיה?'.
"אנחנו לא מהמרים. שלא ייווצר מצב שהבורסה נופלת ובן אדם איבד 40 שנות חיסכון", אמר.

 

כץ התייחס גם לנושא העלאת גיל הפנסיה לנשים, ואמר: "ב-1 בדצמבר - אם לא נגיע להסכמות עם האוצר - נחתוך את הנושא של גיל הפנסיה לנשים כך שייסגר על 62". בעניין החיסכון הפנסיוני, אמר כי "פעם הייתה לנו פנסיה. בן אדם ידע שאחרי שהוא מסיים את עבודתו, הוא יכול לחיות מהפנסיה, מקצבת הגמלה ומקופות הגמל שחסך באופן עצמאי. אלא שאי שם ב-2003 או ב-1995, כשעשו את הקופות החדשות, לקחו הר של כסף ואמרו 'אין יותר פנסיה'. הולכים וחוסכים כסף, והאדם לא יודע כמה הוא יקבל כשיפרוש. הכסף נזרק לבורסה. לא יודעים לפי איזה מקדם יחשבו את הפנסיה שלו. בן אדם לא יכול לתכנן חסכון של 30-40 שנה במתכונת שמוצעת. לוקחים את הכסף של כולם, נונים לחברות הניהול לנהל במחירים גבוהים".

 

"צריך להיות מצב שאם רוצים ייעוץ, לשלם ליועץ עצמאית", המשיך, "כמו שאני הולך לרופא מומחה ומשלם, שאני אלך ליועץ ואשלם. צריך לחזור לאגרות חוב מיועדות. כי אני רואה מה קרה עם הקופות המאוזנות. יושב פנסיונר בבית שהפנסיה שלו ירדה ב-30%. הזקנה זה לא דבר שמהמרים בו. על הממשלה להקדיש טיפה יותר מחשבה לנושא הפנסיוני. שלא ינסו 'לחרטט' כמו בגיל הפרישה לנשים. הנושא רציני. הם לא מתייחסים ברצינות לנושא".

 

ד"ר אבי שמחון, יו"ר הפורום המייעץ לשר האוצר, אמר: "הנושא מאוד חשוב ומשרד האוצר כל הזמן מחפש כיצד לשפר את התנאים של החוסכים הפנסיונים. אני מסכים עם ח"כ כץ שזה נושא מאוד חשוב ושיש בעיה עם הייעוץ. האופן שבו הייעוץ נעשה, זה לא סביר. בקשר לאג"חים המיועדות: יש בעיה מהותית עם הפנסיה. פנסיה זה לא שלוקחים את הכסף מהחוסכים, שמים באדמה והכסף גדל. צריך לשים את הכסף במקום כלשהו שיגדל. נניח שהממשלה אומרת נפיק אג"חים שיתנו כמה שיתנו, אבל מישהו יצטרך לשלם את הכסף. איפה נשקיע? באג"ח של ממשלת ארה"ב? זה לא רעיון טוב. של ממשלת איטליה? אנחנו לא רוצים".

 

"בכל העולם האוכלוסייה מזדקנת ואצלנו זה לא קורה", המשיך שמחון, "אצלנו האוכלוסייה כמעט לא מזדקנת, יש לנו המון ילדים. בעוד 40 שנה בין רבע לשליש מהאנשים בגיל העבודה יהיו חרדים. על מנת שאותם עובדים יעבדו ויממנו את הפנסיה שאנחנו נקבל כשנפרוש, הם צריכים ללמוד מתמטיקה, פיזיקה ואנגלית. כדי לפרנס אותנו. וזאת הנקודה המכרעת. יש שינוי דמוגרפי משמעותי ועמוק בכלכלת ישראל, ואנחנו צריכים לוודא שאותן אוכלוסיות שגדלות במהירות ילמדו בבית הספר מתמטיקה ואנגלית".

 

ד"ר בועז ים, מנכ"ל עגן יעוץ אקטוארי מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, אמר: "צריך למצוא מנגנון שאנשים יתקבעו לגבי מה יהיה להם בפנסיה. נכון שאדם בגיל 30, בנסיבות הקיימות, יהיה קשה עד בלתי אפשרי להבטיח לו מה יהיה בעתיד, כי אנחנו לא יודעים. בישראל יש מוצרים מאוד ייחודיים, ישראל היא בין המדינות הבודדות שבהן מוכרים לאנשים צעירים פוליסות עם מקדם. הסיכון הזה צריך למומן על ידי לקיחה של כריות ביטחון, שאנחנו קוראים להם דמי ניהול".

 

"זה נכון שחלק מהפנסיה שלנו מושקע באפיקים מסוכנים,, סיכם ד"ר שמחון, "אבל אין ברירה אחרת. המודל בנוי באיזון בין סיכונים לתשואות וגם עובד לא רע. אם בבסיס מדינת ישראל לא תצמח, נהיה בבעיה. אין פתרון קסם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x