$
הכסף

המרוויחים והמפסידים מהשינויים בחוק עידוד השקעות הון

בשבוע שעבר נכנס לתוקף התיקון לחוק עידוד השקעות הון, שצפוי לאפשר ליותר בעלי מפעלים תעשייתיים ליהנות מהטבות מס לנוכח פישוט מנגנון ההטבות. כלכליסט מגיש: הדרכים לניצול ההטבות

רימונה פרקש ברוך 14:3311.01.11

התיקונים לחוק עידוד השקעות הון שאושרו בסוף השנה מנסים להגביר את כושר הייצור של המשק בישראל. זאת, בין השאר, באמצעות יצירת תשתיות למקומות עבודה חדשים, תוך מתן עדיפות למפעלים שישקיעו בחדשנות הכוללת שיפור בתהליכי הייצור, וכן לאלה שיפעלו באזורי פיתוח.

 

באופן כזה יוכלו לראשונה גם עסקים קטנים יותר, כמו בתי מלאכה למיניהם או מפעלים תעשייתיים קטנים, ליהנות מההטבות, דבר שבעבר חלק מהם נמנעו לעשות בשל מורכבות ההליך לקבלתן. כל זאת בתנאי שהם עוברים את הסף שנקבע - יצוא העומד על יותר מ־25% מהמחזור.

 

לצפייה בשינויים שנכנסו לתוף בחוק עידוד השקעות הון לחצו כאן

 

על עסקים שמבקשים ליהנות מהחוק החדש יהיה להתנהל מול רשות המסים בכל הקשור להטבות המס, ומול מרכז ההשקעות בתמ"ת אם יבקשו לקבל סיוע ומענקים על השקעותיהם. השינויים שנכנסו לתוקף בתחילת החודש מבקשים לפשט את ההגדרות הקובעות מי זכאי ובאילו תנאים תינתן הזכאות לקבלת הטבות מס, וכן להגביר את הוודאות אצל המשקיעים בנוגע לשיעורי המס שיהיה עליהם לשלם בפועל. זאת לצד שיפור התחרותיות של התעשייה הישראלית מול המתחרים בחו"ל.

 

שיעורי המס יעודכנו ויופחתו באופן הדרגתי החל ב־2011 ועד 2015 למפעלים שיעמדו בקריטריונים שנקבעו, עד שייקבע שיעור מס אחיד על כל הכנסות המפעל, בהתאם למקום פועלו, עד שנת 2015. ב־2011–2012 יעמדו שיעורי המס על 10% בפריפריה ו־15% בשאר אזורי הארץ. בשנים 2013–2014 הם יעמדו על 7% בפריפריה ו־12.5% בשאר האזורים, והחל ב־2015 - 6% בפריפריה ו־12% בשאר חלקי הארץ.

 

 איור: רחלי שלו

 

חברות שכבר נהנות מהטבות המס בהתאם לחוק הישן יוכלו להמשיך ליהנות מהטבות אלה או לעבור לדין החדש, זאת בהתאם להוראות המעבר הקבועות בחוק.

 

מי ירוויח ומי יפסיד מהתיקונים

 

המפסידים

1. חברות שעוסקות בכרייה, בהפקת נפט ובגז

 

חברת כימיקלים לישראל עמדה על רגליה האחוריות כדי למנוע את השינוי בחוק, אך ללא הצלחה. הסיבה להחרגתן מהחוק היא כי לדעת האוצר חברות כאלה אינן יכולות להעביר את פעילותן לחו"ל, מכיוון שחומרי הגלם נמצאים בארץ ולמעשה אין צורך אמיתי לתמרץ אותן.

 

איך להקטין את ההפסד: "מבלי להתייחס באופן ספציפי לחברה כזו או אחרת, החוק החדש מדבר על החרגת פעילות הכרייה או על הפקת הנפט והגז בלבד, ולפיכך פעילויות אחרות שייעשו על חומרי הגלם בישראל כגון עיבוד החומר, כן ייזכו בהטבות המס", מדגיש רו"ח ועו"ד ארז בוקאי מאשכול המסים של BDO זיו האפט בוקאי. "לכן ההמלצה היא לבחון אילו חלקים מהפעילות כוללים מרכיב ייצורי. כמו כן, ברור כי על החברות יהיה לבצע תחשיבים או בדיקות כלכליות בנוגע לרווח הנובע מכל אחת מהפעילויות".

 

רו"ח נדב גיל רו"ח נדב גיל צילום: ישראל הדרי

2. חברות שלא יעמדו בשיעור היצוא

עקב הקשחת תנאי היצוא צפוי כי יהיו יותר חברות שלא יעמדו בתנאי היצוא. הנושא רלבנטי בעיקר לחברות מהתעשייה המסורתית שאינן מייצאות בשיעורים גבוהים.

 

איך להקטין את ההפסד: "על חברות אלה לנסות להגביר את מאמצי היצוא, ובמקרים מסוימים יש לשקול את האפשרות לפצל את פעילות המפעל לכמה מפעלים נפרדים (מבחינה מיסויית), ואז תנאי היצוא ייבחן בנפרד בנוגע לכל פעילות ופעילות", אומר בוקאי. בדיקה זו רלבנטית במיוחד במצב שבו המפעל בכללותו לא עומד בתנאי היצוא, אך מגזרי פעילות נפרדים בו כן עומדים בתנאי זה, ולכן לכאורה ניתן יהיה לתבוע הטבות מס על הפעילות שעומדת בתנאי זה. כך, למשל, ניתן לתת דוגמה למפעל בעל שני מגזרי פעילות: האחד ייצור נעליים והשני ייצור מדים — כאשר במגזר זה היצוא עומד על יותר מ־25%. במקרה כזה בחינת תנאי היצוא על הכנסות המפעל אולי לא תאפשר לו לעמוד בתנאי היצוא, אך בחינה רק לגבי מגזר ייצור המדים תאפשר לו לעמוד בתנאים ולתבוע שיעורי מס מופחתים על הכנסות מגזר המדים. עם זאת, רו"ח נדב גיל, דירקטור ומנהל מחלקת תמריצים בפירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר, מסייג: "עניין זה אפשרי אך ורק אם רשויות המס לא יראו בפעילויות המפוצלות פעילות של 'חברות קשורות' (לפי החוק), שהרי אז אין כל משמעות לפיצול שבוצע".

 

המרוויחים

1. חברות שנמנעו לבקש הטבת מס בשל מורכבות התנאים

בשל המורכבות והסיבוך שאפיינו את החוק הישן, חברות רבות שבבעלותן מפעלים תעשייתיים לא פנו בבקשה לקבל הטבת מס, גם אם זו הגיעה להן. אולם עתה, אותן חברות יוכלו ליהנות משעורי המס הנמוכים מבלי שיצטרכו לעשות כל מאמץ הכרוך בכך, הן מבחינת השקעה בציוד ומכונות והן בפנייה מיוחדת לרשויות המס.

 

המלצה להגדלת הרווח: "מומלץ כי חברות בעלות מפעלים יבדקו באמצעות אנשי מקצוע האם החברה שלהם יכולה לענות על הגדרה של מפעל תעשייתי. בחלק מהמקרים שבהם יש ספק בדבר 'תעשייתיות המפעל', ייתכן שההמלצה תהיה ליצור הפרדה משפטית בין פעילויות מסוימות שברור שהן תעשייתיות לבין פעילויות אחרות שספק אם הן כאלה", אומר בוקאי.

 

2. מפעלים תעשייתיים שמייצאים לחו"ל

כל מפעל תעשייתי שמייצא לחו"ל ועומד בתנאי היצוא יוכל ליהנות משיעורי מס נמוכים יותר באופן משמעותי.

 

המלצה להגדלת הרווח: מומלץ להעריך מחדש את היצוא ואת השיווק, ובחלק מהמקרים לבחון כדאיות יצוא לחו"ל והגדלת מאמצי השיווק. נוסף על כך, יש לשקול לשמש כיצואן עקיף הנחשב בתנאים מסוימים כיצואן לצורכי החוק.

 

3. מפעלים תעשייתיים בפריפריה

לפי החוק המוצע שיעורי המס בפריפריה למפעלים תעשייתיים יהיו נמוכים בחצי משיעורי המס במרכז.

 

המלצה להגדלת רווח: "במקרים מסוימים יש לשקול העתקת מפעלים לפריפריה בשל שיעורי המס המופחתים. נוסף על כך, מימוש זכות זו לא ימנע מאותם מפעלים להגיש במקביל בקשה לקבלת מענקי השקעה", אומר בוקאי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x