$
הכסף

רישום כחברה בע"מ חוסך לא רק בתשלום לביטוח לאומי

רישום כחברה בע"מ מאפשר לעצמאים ליטול הלוואות בריבית אפסית מהחברה, ואז להשתמש בכסף לצריכה פרטית או להשקעה. "כלכליסט" מסביר כיצד כדאי למשוך יותר, ולשלם הרבה פחות

הדר קנה 10:1025.08.09

בתחילת החודש גילו שכירים ועצמאים רבים שהכנסתם נשחקה עקב הכפלת התקרה החייבת בדמי ביטוח לאומי, מכ־38 אלף שקל בחודש ל־77 אלף שקל.

 

במה דברים אמורים? עד כה עמד נטל המס המרבי לבעלי שכר של 37 אלף ומעלה על 46%. מעל תקרה זו, הם לא נדרשו לשלם ביטוח לאומי. עתה, עם העלאת התקרה, מי שמשתכר יותר מסכום זה נדרש לשלם גם 12% ביטוח לאומי, לכן נטל המס בדרגות אלו עולה ל־58%, ברוב המקרים. במילים אחרות, מי שמשתכר 40 אלף שקל בחודש איבד 4,800 שקל.

 

אבל בשיחה עם "כלכליסט" הסבירו כמה מומחי מס כי במקרים רבים עצמאים יכולים לחסוך חלק ניכר מהכסף הזה - פשוט באמצעות רישום כחברה בע"מ. יתרה מזאת: רישום כזה מאפשר לבעל השליטה בחברה גם לקבל הלוואה מהחברה בתנאים נוחים במיוחד. "אני ממליץ לכל עסק לעבור למסגרת של חברה בע"מ, אם מחזורו עובר סף של 1.5 מיליון שקל והרווח שלו הוא יותר מ־200–300 אלף שקל בשנה", אומר עו"ד (רו"ח) ג'ק בלנגה.

פחות מס,

 

משה דרוקר משה דרוקר צילום: בועז אופנהיים
יותר חסינות

 

"למעבר למתכונת של חברה בע"מ יש שלושה יתרונות מרכזיים", מסביר עו"ד משה דרוקר. "הראשון הוא, כאמור, החיסכון בתשלומי ביטוח לאומי: שכירים ועצמאיים המרוויחים יותר מ־38,415 אלף שקל בחודש משלמים, במקרים מסוימים, מס מצטבר בשיעור גבוה מאוד של 58%. בחברה בע"מ, המס המצורף של מס חברות עם המס על דיבידנד מגיעים לסכום מקסימום של 44.5%.

 

"עוד יתרון נוסף הוא שבחברה בע"מ שיעור המס מחושב על פי מס החברות, הנמוך יותר ממס על יחידים: מס החברות עומד על 26%, בעוד המס על יחידים מגיע ב־2009 לשיעור של עד 46%.

 

"היתרון השלישי הוא הגבלת האחריות שמספקת הגנה מתביעה אישית. במקרים של תביעות או פשיטות רגל שנובעים מחובות, בעלי השליטה מוגנים ואי אפשר להגיע לנכסים שלהם. זה קורה מפני שחברה משמשת כגוף משפטי נפרד, ופורעת את חובותיה אך ורק מהכסף שיש לה. אם קורה שהיא מגיעה למצב של הפסד בעסקים, החוק לא מאפשר להגיע לבעלי המניות שלה - למעט מקרים של רשלנות מקצועית, שבהם אפשר לתבוע את בעל המקצוע החופשי כיחיד. לעומת זאת, כאשר אנשים פרטיים פושטים את הרגל, ישנה אפשרות להגיע לנכסיהם האישיים".

 

מושכים כהלוואה, משתמשים להשקעה

 

מטמון רביעי, מסביר בלנגה, מצוי בתחום ההלוואות. "בעלי שליטה של חברה בע"מ פרטית (בשונה מחברה ציבורית) יכולים לקבל הלוואה מהחברה במס ששיעורו כמעט אפסי", הוא מסביר. "זה מייצר שתי סיבות להעדיף לקחת הלוואה דרך חברה:

ג'ק בלנגה ג'ק בלנגה

ראשית, האשראי שהבנק נותן לחברה גדול יותר משהוא נותן ליחיד. לחברה יש מסגרת אשראי גדולה יותר, מכיוון שהבנקים מקבלים עמלת הקצאת אשראי גבוהה, ולכן הם מרוויחים הרבה כסף על העמדת אשראי לחברות. הקצאת האשראי נעה סביב 1%–2% בלי קשר לניצול האשראי. כשלחברה כבר יש מסגרת אשראי, לבעלים שלה יהיה קל יותר לקחת כסף הביתה בתור הלוואה.

 

"מעבר לזה, המס שמשלמת החברה נמוך ממס שמשלם יחיד. נוצר מצב שבו, אם החברה מרוויחה כסף, היא משלמת מס חברות בשיעור של 26% - ואת היתרה יכול הבעלים לקחת כהלוואה בלי לשלם מס נוסף על הדיבידנד".

 

לווים וחוסכים - כך לוקחים הלוואה כחברה

 

כשמדובר בלקיחת ההלוואה, מבדילים בין שני סוגי הלוואות: אחת המשמשת לצריכה פרטית - למשל לרכישת דירה או מכונית, למימון חתונה או לטיול בחו"ל וכן הלאה. השנייה היא הלוואה שנלקחת לצורכי השקעה.

 

הלוואה לצריכה פרטית: גם כשלוקחים הלוואה דרך חברה, ישנן כמה דרכים לעשות זאת - חלקן טובות ומשתלמות, והאחרות משתלמות פחות. "אם חברה הרוויחה השנה 100 אלף שקל, יש לה שלוש אופציות", מסביר בלנגה. "הדרך היקרה היא למשוך את כל הכסף כמשכורת. במקרה כזה ניאלץ לשלם מס שולי פלוס ביטוח לאומי בשיעור של 60%. דרך זו תשאיר את החברה עם 40 אלף שקל בלבד לאחר מס.

 

"אפשרות שנייה ועדיפה היא לשלם מס חברות על הסכום בשיעור של 26%, מה שמשאיר את החברה עם 74 אלף שקל רווח, ולמשוך את היתרה כדיבידנד, שעליו משלמים 25%. המס המצטבר במקרה זה הוא בשיעור של 44.5%, מה שיותיר את החברה עם 55.5 אלף שקל.

 

"הדרך המומלצת ביותר היא לשלם מס חברות בשיעור של 26%, ואז למשוך את יתרת הכסף, 74 אלף שקל, כהלוואה שעליה לא צריך לשלם מס".

 

"על משיכת הלוואה לא משלמים מס, למעט על הפרשי הצמדה פלוס 4% רבית שנתית", מוסיף ומחזק את הדברים עו"ד ליאור פיק. "זאת לעומת חלופות אחרות כמו משכורות או דיבידנד, שעליהן משלמים מס מלא. בסופו של יום, אם משכת כספים והשתמשת בהם לצריכה ולא תוכל להחזיר אותם לחברה, מס הכנסה עשוי לטעון שמדובר בדיבידנד או במשכורת, ולגבות על כך מס".

 

הלוואה למטרת השקעה: יתרונה של הלוואה כזו עבור חברות הוא היעדר ההגבלה על דרכי ההשקעה: ניתן להשקיע את ההלוואה בניירות ערך, באג"ח, בפיקדונות, בסחורות וכן הלאה. "נניח שאני בעל חברה שמרוויחה 100 אלף שקל, ואני רוצה להשקיע באג"ח ולקבל תשואה של 10% בשנה", מדגים פיק. "אם אשקיע במסגרת פעילות החברה, הרווחים ימוסו במס חברות בשיעור של 26% - ואז, כשנמשוך את הכסף החוצה, ניאלץ לשלם שוב מס על הדיבידנד בשיעור של 25%. יחד זה יוצא מס מצרפי בשיעור של 44.5%.

 

"החלופה המומלצת במקרה זה היא לקחת את הכסף כהלוואה של 100 אלף שקל בתור חברה, ולהשקיע את הכסף באופן פרטי, כיחיד. במקרה זה נקבל את התשואה של 10% ונשלם עליה 25% מס סופי, שמייצג חיסכון ניכר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x