$
הכסף

סופרים ימים במילואים: כמה שווים ימי המילואים?

חיילי המילואים יזכו לתוספת כספית משמעותית החל ב־1 באוגוסט, עם כניסתו לתוקף של חוק המילואים החדש. כלכליסט סוקר את המחשבון שיקבע כמה שווים ימי המילואים

מיקי פלד 09:4730.07.08

החל ב־1 באוגוסט יום המילואים יהיה שווה יותר כסף. חוק המילואים החדש, שאושר בתחילת אפריל, מגדיר את מבנה מערך המילואים, את כשירותו ואת מטרותיו, את אופן הקריאה לשירות מילואים ואת זכויותיו וחובותיו של חייל המילואים. נוסף על כך, החוק גם נושא בשורה פיננסית למילואימניקים.

 

בכל הנוגע להטבות הכספיות, יש התקדמות ניכרת לעומת המצב שהיה קיים עד כה, בייחוד בנוגע לתקופות הקצרות משבוע. עו"ד דלית דה־קסטרו, המתמחה בדיני עבודה, מציינת שהתגמול עבור יום מילואים מחושב על בסיס השכר בשלושת החודשים שקדמו למילואים כשהוא מחולק ל־90 (שלושה חודשים כפול 30 יום בחודש). כלומר, פחות מהשכר הממוצע ליום עבודה בשלושת החודשים האחרונים, בשל העובדה שהחישוב אינו מבדיל בין ימי מנוחה שעבורם לא מקבלים שכר לבין ימי עבודה רגילים. החוק החדש אמנם אינו מפצה ישירות על אובדן ההשתכרות גם בימי מנוחה וחגים, אך הוא מפצה על כך בנוסחה שמוסיפה יותר "ימי עבודה" לחישוב תגמול המילואים. התוספת מחושבת לתקופות שירות קצרות, אך משפיעה גם על תקופות השירות הארוכות יותר.

 

החוק החדש מבדיל בתגמול בין ארבע תקופות שירות, על פי אורכיהן:

 

  • תקופת שירות רצופה של שבוע או אחת מהמכפלות (כלומר 14 יום, 21 יום ועוד) תחושב לפי התגמול שלו זכאי המשרת עבור יום מילואים אחד במכפלת מספר ימי השירות.

 

  • תקופת שירות רצופה של שישה ימים תזכה את חייל המילואים בתגמול של יום מילואים אחד כפול שש, בתוספת יום מילואים אחד, כך שבפועל יקבל תגמול בעד שבעה ימי שירות.

 

  • מי ששירת תקופות קצרות יותר, של יום אחד עד חמישה ימים, יקבל תשלום בשווי 1.4 "יום עבודה" עבור כל יום מילואים. כך מי ששירת יומיים יקבל תגמול עבור 2.8 ימים ומי ששירת חמישה ימים יקבל תגמול על שבעה "ימי עבודה".

 

  • תקופת שירות שעולה על שבוע תחושב לפי תקופות רצופות בנות שבעה ימים כל אחת, והיתרה תחושב לפי הוראות החישוב של תקופות שירות הנמוכות משבעה ימים. למשל, שירות מילואים של 23 יום יחושב לפי שלוש תקופות רצופות של שבעה ימים ויתרת היומיים תחושב בתוספת 40%, כך שתגמולי המילואים יהיו לפי 23.8 יום.

 

שכר המינימום עלה ל־5,000 שקל

שינוי חשוב לא פחות, בייחוד לאלו שמרוויחים שכר נמוך או שהיו מובטלים לפני המילואים, הוא העלאת שכר המינימום למילואימניקים. התגמול המינימלי הועלה, ויעמוד על סכום של כ־5,000 שקל, במקום 3,850 שקל לחודש עד כה (שהוא שכר המינימום כיום). עו"ד דה־קסטרו מציינת שהגדלת התגמול המינימלי תחול אף על חייל מילואים המסיים את שירות המילואים בחודש אוגוסט 2008, עבור ימי השירות שבוצעו לאחר 1 באוגוסט.

 

 

חיילים בתרגיל. השכר למילואמניקים יעלה חיילים בתרגיל. השכר למילואמניקים יעלה צילום: מיכאל קרמר

זה לא הכל. מעתה, מי ששירת רק חצי יום יזכה לתגמול חצי יומי. עד כה תגמול זה לא היה קיים. שירות חצי יומי מוגדר בחוק כשירות מילואים שתחילתו לאחר השעה 16:00 ושנמשך לא יותר משש שעות, כולל זמני הנסיעה אל מקום השירות וממנו. כמו כן, חייל מילואים שישרת במילואים שלא במסגרת שעות העבודה יהיה זכאי לתגמולי מילואים אף אם הכנסתו לא נפגעה עקב שירותו.

 

עו"ד דה־קסטרו אומרת עוד כי נוסף על כך, בתנאים מסוימים יזכו המשרתים במילואים בתגמול המכונה "תגמול נוסף" בשווי של עד שתי נקודות זיכוי במס הכנסה, רטרואקטיבית עבור תקופת המילואים מינואר 2007. כמו כן, חיילי מילואים יהיו זכאים ל"תגמול מיוחד" בשל שירות מילואים שביצעו לפי תנאי זכאות שייקבעו בפקודות הצבא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x