$
בורסת ת"א

גל ההנפקות הזרים 240 מיליון שקל לכיסים של חברות החיתום

מתחילת 2020 נכנסו לבורסה 54 חברות חדשות שגייסו יחד יותר מ־7.5 מיליארד שקל, והחתמים גזרו עמלות שמנות. המשקיעים מצידם לא תמיד רשמו רווח

אלמוג עזר 06:5814.04.21

צונאמי ההנפקות ששוטף את בורסת תל אביב לא נעצר. ברבעון הראשון של 2021 הונפקו באחוזת בית לראשונה 33 חברות, יותר מכל ההנפקות שבוצעו ב־2020 כולה (27 הנפקות), שבעצמה שברה שיא הנפקות מאז 2007. בסך הכל מתחילת השנה שעברה נכנסו לבורסה 54 חברות שגייסו יחד יותר מ־7.5 מיליארד שקל, ומי שנהנו במיוחד הן חברות החיתום, שגרפו יותר מ־240 מיליון שקל מעמלות. המשקיעים, לעומת זאת, לא תמיד השתתפו בחגיגה. 

שוק החיתום המקומי נשלט על ידי כמה חברות גדולות: דיסקונט חיתום, לאומי פרטנרס, פועלים אי.בי.אי, אוריון, רוסאריו, לידר הנפקות ובראק קפיטל. אליהן יש לצרף כמה חברות קטנות, שבעיקר תומכות בהנפקות גדולות אך לעתים משמשות כחתם מוביל, כמו ווליו בייס, אקטיב חיתום ואקסטרא מייל.

 

הכוח העולה בשוק החיתום, אוריון, היתה אחראית על תשע הנפקות בגל האחרון. ב־2017 הקימו את החברה צמד היועצים רפי ליפא וגל עמית, שעבדו עד אז עם פועלים אי.בי.אי. אלה הכניסו מההנפקות 45 מיליון שקל בגל זה, בין היתר בעקבות העמלה בהנפקת נופר אנרגיה שהסתכמה ב-20 מיליון שקל.

 

פועלים אי.בי.אי רשמה בגל ההנפקות הנוכחי הכנסות מעמלות בהיקף 37 מיליון שקל. החברה, שבניהול ירון מוזס, שימשה כחתם מוביל בתשע הנפקות, כשהבולטות הן בלנדר ומאסיבית. אחריה לידר הנפקות, שגרפה 28 מיליון שקל בתשע ההנפקות שבהן שימשה כחתם מוביל. הבולטות שבהן הן דוראל אנרגיה ודלתא מותגים. אחת ההנפקות הרווחיות שלה היא חברת האנרגיה פינרג'י, שבה שולמו 9 מיליון שקל בעמלות לחתמים.

 

גם דיסקונט חיתום, שמנהל לירן רזמוביץ, היתה חתם מוביל בתשע הנפקות מאז 2020, והעמלות שקיבלה עבורן מסתכמות ב־34 מיליון שקל. ההנפקות הבולטות שהובילה החברה הן מספנות ישראל ופולירן, שתיהן נסחרות היום בשווי של יותר ממיליארד שקל. 

 

ההנפקה שהניבה את העמלה הגבוהה בגל הנוכחי היא זו של מקס סטוק, שהוביל החתם הבינלאומי ג'פריס. עבורה גבה ג'פריס 32 מיליון שקל, סכום שבחברה היו מוכנים לשלם בעיקר בשל הבטחת החתם להביא משקיעים זרים. מאז עלתה המניה ב־10%.

 

עוד נהנו מהגאות הנוכחית בשוק ההנפקות אפסילון, שגרפה 18 מיליון שקל בעמלות, וכן רוסאריו ובראק קפיטל, עם 14 מיליון שקל כל אחת.

 

לאומי פרטנרס הובילה שש הנפקות והעמלות בהן הסתכמו בפחות מ־10 מיליון שקל. מנכ"ל החברה אליאב בר דוד, שנכנס לתפקיד במרץ 2020, נוקט קו זהיר בכל הנוגע לחיתום בהנפקות. לנוכח התשואה הגבוהה שהניבו המניות המונפקות על ידי פועלים אי.בי.אי, גישתו הועילה למשקיעים אך פגעה בהכנסות החברה מחיתום.

 

לידר הנפקות ולאומי פרטנרס אחראיות להנפקות שהציגו את התשואה הגבוהה ביותר בגל זה. לידר, שבניהול רנן כהן אורגד, הציגה עד כה תשואה ממוצעת של 52%, על רקע הובלתן לבורסה של דוראל וחברת הצילומים בפארקי שעשועים פוםוום; שווי השוק של שתיהן שולש מאז הנפקתן. לידר גזרה עמלות של 9 מיליון שקל מחיתום הנפקת פינרג'י, אולם למשקיעים היא הניבה תשואה שלילית של 7%.

 

לאומי פרטנרס היתה חתם מוביל בהנפקות מיכמן בס"ד, מיליניום פודטק ומימון ישיר והתשואה הממוצעת בהנפקותיה - 39%. ברוסאריו התשואה היתה 22% בממוצע, עם חיתום סונוביה שהכפילה את שווייה וסייבר וואן שעלתה יותר מ־90%.

ארבע ההנפקות שבהן היתה אפסילון חתם מוביל גררו תשואה שלילית של 10%.

 

במדידת תשואת ההנפקות יש לציין כי חלק מהחברות נסחרו לזמן קצר בלבד ותשואתן אינן מעידה על איכותן. בנוסף בחלק מההנפקות ניתנות אופציות במחיר מוזל או בחינם, שמיטיבות עם רוכשי המניות, אך אלה לא הובאו בחשבון במדידה.

 

 

מימין: גל עמית ורפי ליפא, מייסדי אוריון, ורנן כהן אורגד, מנכ"ל לידר הנפקות מימין: גל עמית ורפי ליפא, מייסדי אוריון, ורנן כהן אורגד, מנכ"ל לידר הנפקות צילום: נמרוד גליקמן, אוראל כהן

 

x