$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

דנה עזריאלי מכניסה את ענקית הנדל"ן לתחום הדיור להשכרה

עזריאלי תסב את אברהם הוסטל בת"א, שאותו היא רוכשת מבזק, לקומפלקס דירות להשכרה. בכוונת החברה להקים מתחמים נוספים במרכזי ערים, שיעניקו לדיירים שירותים כמו חדר כושר, קונסיירג' וכביסה. עזריאלי מכוונת את הקומפלקסים ללקוחות בפרופיל גבוה

חזי שטרנליכט 07:3030.12.20

אחרי שנכנסה לתחומי הדיור המוגן ודאטה סנטרס (מסדי נתונים), מתכננת קבוצת עזריאלי לכבוש את היעד הבא, וכנראה האחרון בתחום הנדל"ן המניב שהיא עדיין לא פעילה בו - דיור להשכרה. יו"ר הקבוצה דנה עזריאלי מובילה מהלך משמעותי לכניסה לתחום הדיור להשכרה בכמה מקומות בארץ. המהלך נמצא בשלבי עבודה ותכנון, והוא נחשף כאן לראשונה.

 

בין הצעדים הצפויים, מתכננים בעזריאלי להשתמש בבניין שרכשה הקבוצה מבזק תמורת 180 מיליון שקל, בעסקה שנחשפה ב"כלכליסט" אתמול - הבניין שבו ממוקם כיום מלון אברהם הוסטל. הוא נמצא ברחוב לבונטין בלב תל אביב, והתוכנית היא להפוך אותו לקומפלקס של דירות להשכרה בבעלות ובניהול מלא של עזריאלי. מקום נוסף שנבחן בתל אביב הוא פרויקט עזריאלי טאון, ובו שני מגדלים שיוקמו בסמוך למרכז עזריאלי. במקביל נבדקים מיקומים נוספים, בעיקר במרכזי ערים, והתהליך נכנס לשלבים אינטנסיביים.

 

נפח המשרדים כבר משתווה לנפח הקניונים

בעזריאלי מחפשים בשנים האחרונות מנועי צמיחה חדשים לפעילות הנדל"נית. נפח הקניונים הלך וירד, והוא שקול היום בגודלו בתיק הנכסים של הקבוצה לזה של המשרדים. נכון לתום הרבעון השלישי של 2019, הקניונים היוו 36% מתיק הנכסים של עזריאלי, בעוד המשרדים כבר נוגסים ב־35% מהעוגה - רחוק אולי מהדימוי שיש לקבוצה בציבור.

 

מה דעתך על מניית עזריאלי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

עם השנים פיתחה הקבוצה "רגליים" נוספות, ובהן הדיור המוגן, שמהווה כבר 7% מתיק הנכסים. לפני שש שנים רכשה עזריאלי לשם כך קרקע במודיעין תמורת 51 מיליון שקל, וכיום יש לה ארבעה מרכזי דיור מוגן תחת המותג פאלאס - בל אביב, רעננה, מודיעין ולהבים, והיא בשלבי תכנון וייזום להקמת מרכזים כאלה בראשון לציון ובירושלים.

 

לתחום הדאטה סנטרס נכנסה הקבוצה ביולי 2019, כשהשקיעה 135 מיליון דולר ברכישת נתח מחברת קומפאס האמריקאית.

 

 

 

דנה עזריאלי, יו"ר עזריאלי. מובילה אישית את המהלך דנה עזריאלי, יו"ר עזריאלי. מובילה אישית את המהלך צילום: זיו קורן

 

 

במונחי הכנסות, פעילות הקניונים בתשעת החודשים הראשונים של השנה הניבה הכנסות מנוטרלות מדמי ניהול (NOI) של 391 מיליון שקל, והמשרדים 456 מיליון שקל. אך 2020 אינה שנה מייצגת, בשל משבר הקורונה.

 

ב־2019 עמד ה־NOI מהקניונים על 831 מיליון שקל ומהמשרדים על 534 מיליון שקל. פעילות הדיור המוגן עולה בהדרגה והגיעה להכנסות של 37 מיליון שקל ב־2019 ושל 25 מיליון שקל ב־9 החודשים הראשונים של 2020. הכנסות הקבוצה נחלשו ב־17.6% מתחילת 2020, עקב משבר הקורונה והסתכמו ב־990 מיליון שקל.

 

המהלך החדש צפוי להקנות לחברה דריסת רגל בתחום היחיד שנחשב לטאבו כמעט בקרב יזמי הנדל"ן בארץ — דיור להשכרה. הממשלה ניסתה בדרכים רבות ומגוונות לייצר פתרונות דיור להשכרה, וגם בשוק ההון הוקמו קרנות ריט למגורים. אולם, עד כה נרתעו יזמים ובעלי נכסים מכניסה מסיבית לתחום שנחשב ככזה שמניב תשואה חד־ספרתית נמוכה. ייתכן שההחלטה של גורם דומיננטי כמו עזריאלי תשנה את כללי המשחק.

 

 

עזריאלי מתכוונת להציע לשוכרים מגוון שירותים: חדר כושר, שירותי קונסרייג', שירותי כביסה ושירותי טיול לכלבים, שחלקם יהיו כרוכים בתוספת תשלום. לפי המודל המסתמן, כל עוד השוכר משלם שכר דירה, אי אפשר יהיה להוציא אותו ממנה בסוף תקופת השכירות, וזאת בשונה מחוזי שכירות מול בעלי דירות פרטיים. בנוסף, שוכרי עזריאלי יידרשו לעמוד בכללים ותקנות הנהוגים בבנייני שכירות פרטיים בערים המובילות בעולם.

 

למשל, אם התקנון קובע שאין להשאיר כביסה לייבוש על המרפסת או להעמיד את האופניים במסדרון, השוכרים יצטרכו לעמוד בתנאים אלה, שכן הפרה מתמשכת עלולה להוביל לסיום החוזה.

 

המודל החדש של עזריאלי מכוון לפרופיל גבוה למדי של לקוחות. אוכלוסיית היעד היא בני 25 ומעלה, ורמות המחירים, שעדיין לא נקבעו, צפויות להיות בינוניות ומעלה. לאחר השלמת המהלך תוכל הקבוצה להציע דיור המשכי ללקוחותיה — מגיל 25 בדירות השכורות, ומאוחר יותר הם יוכלו לעבור לדיור המוגן.

 

המניה החלה להתאושש ממשבר הקורונה

שווי השוק של קבוצת עזריאלי עומד על 24.1 מיליארד שקל, ומניית הקבוצה ירדה מתחילת השנה בכ־20.1%, עקב השלכות משבר הקורונה. אולם ככל שהתקדמו הבשורות באשר לחיסונים נגד הנגיף, החלה להירשם התאוששות במניה. כך, למשל, בנובמבר טיפסה המניה ב־25.5% ומתחילת דצמבר דשדשה וירדה ב־1.4%. מאז השפל האחרון שרשמה המניה, ב־28 ביוני, היא טיפסה עד אתמול ב־33.6%.

 

מקבוצת עזריאלי לא נמסרה תגובה לדברים.

 

 

 

אברהם הוסטל. נרכש מבזק תמורת 180 מיליון שקל ויוסב לדירות להשכרה
אברהם הוסטל. נרכש מבזק תמורת 180 מיליון שקל ויוסב לדירות להשכרה צילום: עמית שעל

 

 

 

 

 

 

x