$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רפאל נכנסת לתחום זיהוי פנים: תרכוש את הפעילות הביטחונית של אניוויז'ן

אניוויז'ן נחשבת לאחת החברות המובילות בעולם בתחום הראייה הממוחשבת וזיהוי פנים. לאחרונה נסוגה מיקרוסופט מכוונתה להשקיע באניוויז'ן בעקבות פרסומים כי מוצרי החברה משמשים לניטור פלסטינים

גולן חזני 07:0403.09.20

חברת רפאל מנהלת מו"מ מתקדם לרכישת השליטה בפעילות הביטחונית של חברת אניוויז'ן (AnyVision). לפי תנאי העיסקה המתגבשת, רפאל תקבל 50% ממניות חברה חדשה שתוקם, וביתרה יחזיקו בעלי המניות של אניוויז'ן. העיסקה הוגשה לאישור הרגולטורים השונים ועד כה קיבלה את האישור של רובם. רפאל תשקיע בעסקה כמה עשרת מיליוני דולרים.

 

 

 

רפאל מבקשת מזה זמן להגדיל את הכנסותיה מפעילות היצוא, המהווה כיום כמחצית מההכנסות, לרמה של 70% מהן. נראה כי זהו הרציונאל שעמד מאחורי העיסקה. כחלק מהשאיפה להתרחב בחו"ל החליטו ברפאל להיכנס לתחום טכנולוגיות של בינה מלאכותית וראייה ממוחשבת.

 

 

יואב הר אבן, מנכ"ל רפאל יואב הר אבן, מנכ"ל רפאל צילום: יואב דודקביץ

 

אניוויז'ן נחשבת לאחת החברות המובילות בעולם המערבי בתחום טכנולוגיות הראייה הממוחשבת ופיתחה טכנולוגיות ייחודיות בתחום. החברה החדשה המשותפת לרפאל ואניוויז'ן תיישם טכנלוגיות אלו בתחום הצבאי.

 

החברה הוקמה כחלק ממהלך אסטרטגי של אניוויז'ן המעוניינת להפריד את הפעילויות האזרחיות, המהוות כיום את עיקר פעילותה, מהפעילויות בתחום הביטחוני. כחלק מהמהלך התקשרה החברה עוד קודם עם רפאל בהסכם העברת ידע במסגרתו תופרד הפעילות הביטחונית ותנותק לחלוטין מפעילות האחזרחית. רפאל תשקיע בחברה החדשה עשרות מיליוני דולרים לצורך פיתוח הטכנולוגיות העתידיות.

 

מיקרוסופט נסוגה

 

נראה גם כי המהלך של אניוויז'ן מגיע בעקבות החלטתה של מיקרוסופט במארס האחרון לסגת מהשקעה באניוויז'ן. זאת בעקבות פרסומים כי החברה פועלת גם משטחי יהודה ושומרון ומבצעת ניטור על האוכלוסייה הפלסטינית במחסומים ובעומק שטחי הרשות.

 

בעקבות הפרסומים, מיקרוסופט שכרה בנובמבר את התובע הכללי לשעבר של ארה"ב, אריק הולדר, כדי לבצע בדיקה על השימוש בטכנולוגיית זיהוי הפנים של אניוויז'ן, ולבדוק אם היא עומדת בכללים האתיים של החברה.

 

הולדר הגיע למסקנה כי הטענות אינן נכונות, אבל סייג ואמר כי הכלים שעמדו לרשותו בבדיקה היו מוגבלים. בסופו של דבר, מיקרוסופט החליטה לסגת ולמכור את אחזקות המיעוט שלה בחברה. עם זאת מיקרוסופט ממשיכה למכור את מוצרי אניוויז'ן בתחום האזרחי.

 

אניוויז'ן נשלטת על ידי המייסדים, אילון אטשטיין ופרופ' שלמה בן ארצי, ואיש העסקים אביחי סטולרו, שרכש ביחד עם רפאל אם חברת אירונאוטיקס. בין המשקיעים בחברה נמצאות חברות וקרנות מובילות כגון בוש, קוואלקום ולייטספיד. החברה מעסיקה יותר מ־240 עובדים בתל אביב, ניו יורק, מקסיקו, לונדון וסינגפור. בתקופת הקורונה ואחרי הפסקת ההסכם השקעה של מיקרוסופט החברה הוציאה עשרות עובדים לחל"ת אבל רובם הוחזרו.

 

הפעילות האזרחית של אניוויז'ן מתמקדת במערכת לחקירה אפידמיולוגית מיידית (מופעלת כיום גם במרכז הרפואי שיבא), מערכות בקרת כניסה ללא מגע, מערכות אבטחה למניעת גניבות במרכזי קניות, מערכות בקרת כניסה למנויים, מערכות הפעלה למעליות ללא מגע, מערכות בקרת ייצור ועוד. הפעילות בתחום הצבאי היא מסווגת.

 

שיתוף פעולה במל"טים

 

זו איננה הפעם הראשונה שרפאל וסטולרו משתפות פעולה בעיסקה. בשנה שעברה רכשו יחד את חברת המל"טים אירונאוטיקס תמורת 850 מיליון שקל.

 

הרכישה נעשתה מידי שלוש הקרנות המחזיקות 36% בממניות אירונאוטיקס — ויולה, בראשית ו־KCPS — ואהרון פרנקל שרכש 20% ממניות החברה בשנה שלפני הרכישה ורשם עליהן רווח של 90 מיליון שקל. אירונאוטיקס עוסקת בפיתוח ייצור ושיווק מל"טים לטווח הבינוני. רפאל, בראשות המנכ"ל יואב הר אבן, הסתערה תחילה לבד על הרכישה אבל צירפה בשלב מאוחר יותר את סטולרו.

 

ביולי השנה רכשה התעשיה האווירית, בראשות היו"ר הראל לוקר, את השליטה בחברת המל"טים לטווח הקצר, בלובירד, תמורת 40 מיליון שקל. בלובירד, שהוקמה ב־2002 בידי רונן נדיר שמשמש כמנכ"ל מתמחה במל"טים קטנים יחסית, למגוון משימות, כולל דגם ממריא ונוחת אנכית שניתן להפעיל ללא צורך במסלול, כמו מספינות. נדיר החזיק בכ־20% ממניות החברה ודולל. בין בעלות המניות הבולטות בה נמצאות פירמל וסיינט ההודיות. החברה מעסיקה כ־70 איש. הרכישה ננעשתה כדי להכניס את התעשיה האווירית לתחום הקרוב לזה של אירונאוטיקס.

x