$
בורסת ת"א

מחלוקת בין נושי אי.די.בי: לחכות להזרמה או לממש את השעבוד על דסק"ש

מיטב דש, אחד המחזיקים הגדולים בסדרה י"ד, סבור שיש לחכות להזרמה של 70 מיליון שקל מצד אדוארדו אלשטיין בספטמבר. פסגות דוחף לפנות לביהמ"ש כדי לטול את מניות השליטה בדסק"ש

גולן חזני 06:4526.07.20

הנושים הגדולים של אי.די.בי פתוח, שנמצאת על סף חדלות פירעון, חלוקים בשאלה כיצד יש להמשיך את המאבק בבעל השליטה אדוארדו אלשטיין. המחזיקים הגדולים בסדרה י"ד, שהחוב כלפיהם עומד על 880 מיליון שקל, מחזיקים בדעות שונות בנוגע לשאלה אם להמתין להזרמה של 70 מיליון שקל, שאותה אלשטיין אמור לבצע בספטמבר הקרוב באמצעות קרן דולפין שדרכה הוא מחזיק באי.די.בי, או לפנות כבר כעת לבית המשפט בבקשה לממש את השעבוד שניתן להם על מניות השליטה בדסק"ש (68%), ששוויין הבורסאי — 456 מיליון שקל — מכסה רק מחצית מהחוב כלפי מחזיקי הסדרה הזו.

 

מצד אחד עומדים בתי ההשקעות מיטב דש ומגדל שוקי הון שמצדדים בעמדה שלפיה יש לחכות להזרמה, ומן הצד השני ניצב בית ההשקעות פסגות שמוביל קו שלפיו יש להעמיד את החוב לפירעון מיידי ולממש את השעבוד.

 

באסיפה שהתקיימה בשבוע שעבר טען נציג פסגות אוהד שריד שחבל לחכות להזרמה של אלשטיין משום שהדבר רק קונה לו עוד זמן, ובשל הניהול הגרוע של אלשטיין פירוש הדבר הוא שתוספת הזמן הזו תעלה למחזיקים הרבה יותר מ־70 מיליון השקלים שלא יוזרמו אם יבחרו באופציה של העמדת החוב לפירעון מיידי. "ההזרמה מעניקה לאלשטיין זמן שהוא מלכתחילה רצה לקבל כשביקש לחלק הזרמה של 210 מיליון שקל לשלוש פעימות על פני שלוש שנים.

 

לזמן הזה יש משמעות, ועם כל הכבוד ל־70 מיליון שקל, הם לא שווים את הסיכון של הפקדת דסק"ש בידי אלשטיין", אמר שריד באסיפה. לדבריו, לאחר שדסק"ש מכרה בשבוע שעבר את כל אחזקותיה בשופרסל (26%) בתמורה ל־1.5 מיליארד שקל, הסיכון רק גובר משום שאלשטיין עשוי לעשות שימוש בכספים הנזילים של דסק"ש כדי לבצע עסקאות שונות שלא יטיבו עם המחזיקים, כמו מחיקת החברה־הבת נכסים ובניין מהמסחר. כמו כן שריד טען כי ממילא הכספים שאלשטיין יזרים בספטמבר יגיעו לידיהם של מחזיקי סדרה ט"ו, שלהם אי.די.בי חייבת 237 מיליון שקל ושמחזיקים בשעבוד על מניות של כלל ביטוח בשווי של 163 מיליון שקל.

 

בנוסף, חלק מהמחזיקים בסדרה י"ד הביעו חשש כי דסק"ש תחליט לבצע הנפקת מניות כדי לדלל את הבטוחה של מחזיקי הסדרה. עו"ד רענן קליר, שמייצג את המחזיקים בסדרה זו יחד עם עו"ד אלון בנימיני, אמר כי יש לנציגות כלים להילחם במהלך כזה.

 

 

אלשטיין אלשטיין צילום: סיוון פרג'

 

 

 

לעומת שריד, ערן סטפק ממיטב דש טען כי עדיף לא להעניק לאלשטיין עילה להתחמקות מההזרמה שעליה התחייב, בעיקר לא כשהיא אמורה להתבצע בתוך 40 יום. "אל תתנו לו את התענוג של להימנע מהכסף שהוא אמור להביא תוך קצת יותר מחודש. תנהלו איתו משא ומתן כדי שישים את הכסף, ואח"כ תמיד אפשר להעמיד את החוב לפירעון מיידי אם המגעים לא עולים יפה", אמר סטפק באסיפה.

 

לפי חוק חדלות פירעון החדש, כשמנהלים מגעים להסדר יש למנות מומחה מטעם בית המשפט שילווה את ההסדר. אי.די.בי מתעקשת לנהל הליך מחוץ לכתלי בית המשפט וללא מומחה, והיא אף מרמזת שאם ימונה מומחה, אלשטיין לא יהיה מחוייב עוד להזרמות שעליהן התחייב. נציגות האג"ח של סדרה י"ד בראשות איציק עידן דרושת לפנות לבית המשפט כדי לקבל פטור פורמלי ממינוי מומחה.

 

בין מחזיקי סדרה י"ד למחזיקי סדרה ט', שלהם החברה חייבת 745 מיליון שקל אך הם לא מחזיקים בביטחונות כלל, מתקיימים מגעים לשיתוף פעולה במהלכים נגד החברה, אך טרם הושגו סיכומים בנושא.

x