$

פודקאסט כלכליסט

איך עובד שוק הנפט, ולמה הגיוני שהמחיר במינוס 50

כדי להבין מדוע צלל הנפט מתחת לאפס, צריך לעשות סדר בשוק שנחשב לאחד החשובים בעולם. איך רוכשים נפט, מה בדיוק קרה השבוע ומה הלאה - פודקאסט מנועי הכסף פרק 100

שי סלינס 17:5823.04.20

דמיינו סיטואציה. נגמר לכם החלב והביצים בבית ואתם מחליטים לרדת למכולת השכונתית על מנת לרכוש את המוצרים. אתם מתלבשים, מורידים סוף סוף את הטרנינג, שמים מסכה ומתחילים לצעוד למכולת. כשאתם מגיעים עומדת מחוץ לדלת המכולת המוכרת.

 

"אתם לא צריכים לשלם היום", היא אומרת. "יש לי עסקה להציע. אני אשלם לכם 30 שקל תמורת זה שתיקחו את החלב והביצים שאתם צריכים. אבל בתנאי אחד", היא מוסיפה. "בעוד שבוע בדיוק עליכם להגיע אליי למכולת, להחזיר לי את החלב והביצים ולשלם לי תמורת 10 שקלים".

 

אתם מבקשים ממנה מעט זמן על מנת לעכל את ההצעה, נזכרים בשיעורי חשבון בבית הספר היסודי ומגיעים למסקנה שבשביל להרוויח 20 שקל עליכם לשמור במקרר את הביצים והחלב שקיבלתם ממנה - ולהחזיר אותם למכולת בעוד שבוע.

 

סביר להניח שתחליטו לקבל את העסקה וככל הנראה שתבקשו ממנה להציע לכם את אותה עסקה רק עם המון חלב וכמויות עצומות של ביצים. "כי מה אכפת לכם? זה כסף קל". נשמע לכם סיצואציה דמיונית? אז ממש לא. זה בערך מה שקרה השבוע בשוק הנפט העולמי.

 

על כך דיברנו היום בפרק ה-100 של פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט עם אורי גרינפלד הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות.

 

 

איך עובד השוק של הנפט?

ישנם שני שווקים עיקריים לנפט גולמי - שוק פיזי ושוק דיגיטלי של חוזים עתידיים. הם נפרדים אך קשורים זה לזה. השוק הפיזי מתנהל בין יצרני ענק של נפט כמו ארמקו הסעודית או אקסון מוביל האמריקאית. חברות אלו שואבות את הנפט הגולמי מהאדמה ומוכרות אותו לחברות אחרות אשר מזקקות והופכות אותו למוצרים כמו בנזין ודלק מטוסים. ישנן גם חברות שינוע בעולם שמשמשות במתווכות ומעבירות נפט בעולם בעזרת ספינות, רכבות, צינורות, משאיות וחביות.

 

שוק החוזים העתידיים הוא שוק אלקטרוני, המורכב מבנקים, חברות העוסקות באנרגיה וסוחרי יום. בשוק זה נקבע למעשה מחיר הנפט עליו אתם שומעים בתקשורת. שוק זה הוא השוק בו מחירי הנפט ירדו עד למינוס 50 דולר השבוע.

 

מיכלי נפט מלאים בקושינג אוקלהומה, צילום לווין השבוע מיכלי נפט מלאים בקושינג אוקלהומה, צילום לווין השבוע צילום: רויטרס
אילו סוגי נפט קיימים?

הנפט המופק במערב טקסס (WTI) הוא למעשה מדד הבסיס למחיר הנפט העולמי. מדובר בחומר קל ומתוק שאינו מכיל הרבה גופרית. התכונות הללו, יחד עם הכוח הכלכלי של ארה"ב הם שהפכו את הנפט הזה לכל כך פופולרי בעולם.

 

הסוג הגולמי הנוסף של הנפט הוא ברנט. נפט זה מיוצר מול חופי צפון אירופה ונקרא על שם סוג של אווז. כשני שליש מהעולם צורך את הנפט הזה כולל מדינת ישראל. בניגוד לנפט WTI, את הברנט ניתן להעביר כמעט לכל מקום בעולם.  

 

איך אפשר לרכוש נפט?

בשוק הפיזי מחיר חבית הנפט נקבע בעסקאות פרטיות בין קונים למוכרים אשר אינם מחוייבים לפרסם את זהותם או את המחיר בו בוצעו העסקאות. חברות כולל S&P Global Platts מפרסמות הערכות יומיות לגבי היכן המחירים עומדים על בסיס דיונים עם סוחרים. מחירים אלו נקראים מחירי ספוט.

 

בניגוד לשוק הספוט, שוק החוזים העתידיים שקוף וגדול הרבה יותר. החוזים נסחרים בשתי בורסים עיקריות בעולם: בורסת המסחר של CME Group בארה"ב והבורסה הבינלאומית בלונדון. סוחרים קונים ומוכרים באמצעות ברוקר או בנק, או ישירות מהבורסה. ישנם עשרות חוזים עתידיים לכל סוג גולמי כאשר כל חוזה מציין את תאריך המסירה של חביות הנפט והמחיר. תאריכי המסירה מסודרים לפי חודשי השנה - 12 מועדים בשנה קלנדרית. שני החוזים העיקריים הינם חוזה עתידי על 1000 חביות נפט וחוזה מיני על 500 חביות נפט.

 

מה משפיע על מחירי הנפט?

מחירי הנפט נקבעים בשוק החוזים כמו בכל שוק פיננסי בורסאי אחר - על ידי ביקוש והיצע. מספר גורמים משפיעים על הביקוש וההיצע - החל ממתיחות גיאופוליטית אשר עשויה לגרור לירידה בהיצע ועד למגפה עולמית שפוגעת בביקוש. עם זאת, שוק החוזים העתידיים הוא שוק עצום המורכב בעיקר (כ-90% לפי ההערכות) מסוחרים ספקולנטים אשר אינם צריכים את הסחורה עצמה - והם אלו שלמעשה משפיעים על מחיר הנפט יותר מהכל.

 

אז מה קרה השבוע?

החוזה העתידי למסירת נפט WTI לחודש מאי פקע ביום שלישי האחרון בשעות הערב (שעון ישראל). ככל שהתקרבו החוזים ליום המסחר האחרון שלהם, התעורר החשש אצל הסוחרים בשוק כי קיימת בעיה חמורה של אחסון. על כן, כל מי שנתקע עם הסחורה - כלומר עם חוזה עתידי לפיו היה אמור לקבל חביות נפט - מיהר למכור את הסחורה בשוק, בכל מחיר, העיקר לא להיתקע עם הסחורה הפיזית וללא מקום אחסון.

 

שילוב של נזילות נמוכה (מעט קונים בשוק) והגורמים החיצוננים אותם פירטנו מעלה - הכניס את מחירי החוזים למאי לסחרור ואלו סיימו את יום המסחר במינוס 37.63 דולר לחבית. המשמעות היא שמשקיעים וסוחרים היו כה נואשים שלא לקבל נפט שהם היו מוכנים לשלם לאחרים לקחת את החביות.

 

ומה הלאה?

קשה מאוד לדעת האם מדובר במקרה חד פעמי או שנחזור לראות את אותם מחירים גם סמוך לפקיעת חוזה יוני. התשובה לשאלה קשורה בעיקר לאיך העולם יצליח להתמודד עם הקורונה והאם הכלכלה תתחיל לחזור לפעילות מסויימת בקרוב - עניין אשר יעלה את הביקוש לזהב השחור.

 

 

 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x