$
שווקי חו"ל

הקורונה מרעידה את הקרקע מתחת לרגלי הקפיטליזם

דונלד טראמפ הקפיד לחזק את הקפיטליזם הפראי ולבוז לסוציאליזם, ואז בא הקורונה וטרף את הקלפים ⋅ העליות המרהיבות מאז בחירתו נמחקו כליל, ופתאום הממשל מחלק כספים ואפילו חופשות מחלה בתשלום ⋅ שני סנאטורים שמכרו את תיקי המניות שלהם לפני שנודעה לציבור חומרת המצב רק הגבירו את השסע בין מהללי הקפיטליזם למתנגדיו

ויקי אוסלנדר, ניו יורק 07:4126.03.20
בחסדי השוק החופשי: הקפיטליזם האמריקאי מצא בסוף השבוע האחרון את הנבלים שהולידה מגפת הקורונה: הסנאטורים הרפובליקנים ריצ'רד בר מצפון קרוליינה וקלי לפלר מג'ורג'יה. השניים, לפי דיווחים, מכרו את תיקי המניות שלהם במהלך ינואר ופברואר, הרבה לפני שמישהו ממפלגתם - שלא לומר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ - היו מוכנים להכיר בפומבי בווירוס כסכנה. ב־24 בינואר קיבלו השניים תדריך פרטי ממדענים בכירים על חומרת הקורונה. מכירת תיקי המניות לפני הנפילות העמוקות בשווקים צרמה אף יותר משום שבר ולפלר התגייסו להפיץ את הנרטיב המבטל של טראמפ; הם נשאו את הדגל שלפיו ארה"ב מוכנה, מצוידת וכשירה לעמוד איתנה מול המחלה.

 

"ארה"ב מוכנה יותר מאי פעם להתמודד עם האיומים המתעוררים על בריאות הציבור", הרגיע בר את הציבור במאמר דעה בפוקס ניוז ב־7 בפברואר, אחרי שכבר התחיל למכור מניות. שבועיים לאחר המכירה אמר בהתכנסות פוליטית קטנה בוושינגטון: "יש דבר אחד שאני יכול לספר: ההעברה של הקורונה הרבה יותר אגרסיבית מכל מה שראינו בהיסטוריה האחרונה... דומה למגפה של 1918". "הדמוקרטים הטעו בכוונה ובאופן מסוכן את העם האמריקאי במוכנות לווירוס הקורונה. הנה האמת: הנשיא טראמפ והממשל שלו עושים עבודה נהדרת כדי לשמור על אמריקאים בריאים ובטוחים", צייצה לפלר - 12 יום אחרי שהתחילה מכירת המניות שלה, אותו היום שבו קיבלה את התדריך בסנאט.

 

 

נשיא ארה"ב טראמפ נשיא ארה"ב טראמפ צילום: איי אף פי

 

בר ולפלר טוענים כי לא היה כל טעם לפגם בהתנהלותם. בר טוען כי הוא קיבל את ההחלטות הפיננסיות שלו על בסיס דיווחים בתקשורת, ובלי שום קשר לתדרוכים מפורטים שעבר כחלק מתפקידו כיו"ר ועדת המודיעין בסנאט. לפלר, שבעלה הוא גם יו"ר בורסת ניו יורק (NYSE), טוענת כי כל תיקי המניות שלה מנוהלים בנאמנות עיוורת ואין לה כל שליטה על המתרחש. גם בעלה של הסנאטורית הדמוקרטית מקליפורניה דיאן פיינסטיין מכר באותה התקופה חלקים מתיק המניות שלו בשווי מיליוני דולרים (אם כי דווקא מניות ביוטכנולוגיה, שמאז עלו), וגם הדובר של פיינסטיין טען כי התיקים הללו מנוהלים בנאמנות עיוורת.

 

 

כל העליות במדדים המובילים בארה"ב מאז נבחר טראמפ לנשיא - נמחקו

 

בזמן שלפלר ובר מגנים על התנהלותם על הרצף שנע בין ביטול מוחלט להתגוננות מבוהלת, הנזק נעשה. גם אם כל פעולותיהם היו חוקיות, דעת הקהל אינה סלחנית כלפי שני פוליטיקאים אמידים, שמוכרים את תיק המניות ערב ירידת שוק פרועה. והיא ממש פרועה. ביום שישי נמחקו כל העליות שנרשמו במדדים המובילים בארה"ב מאז נבחר טראמפ לנשיאות. אלה היו מספרים מרהיבים, שבהם התהדר הנשיא כבנוצות טווס. אפילו שיעורי האבטלה, שטראמפ ביקש שלא להכליל אותם בדיווחי סוף השבוע, התחילו לטפס.

 

התפרצות מגפת הקורונה והנפילות במדדים תפסו את ארה"ב באמצע ויכוח מתמשך על אופייה. הוויכוח הזה תודלק נמרצות על ידי המירוץ הארוך לנשיאות. מימין, הנשיא טראמפ והמפלגה הרפובליקנית הקפידו להמשיך לחזק את נרטיב הקפיטליזם הפראי, להתהדר בעלייה המפוארת של שוקי המניות (שכונתה Trump Bump) ושיעורי האבטלה הנמוכים ולבוז לסוציאליזם - ה"מחלה", אויב אמריקה. משמאל, שורת טוענים לכתר משכה את השיחה לרעיונות סוציאל־דמוקרטיים ודרשה לרסן את הקפיטליזם ("הפראי"), לקרוא להעלאת שכר המינימום, להעלאת מסי עושר, למחיקת חובות סטודנטים ולהפיכת ביטוח בריאות לזכות, לא מותרות.

 

עד כה היה זה דיון אינטלקטואלי, כמעט מדומיין. אבל בשבועות האחרונים לא הסוציאליזם עצמו - הוא עדיין מילה מגונה - אלא הרעיונות שלו מקבלים במה. בשבוע החולף ממשל טראמפ הודיע כי יחולקו 1,200 דולר לכל אמריקאי, במה שמוכר יותר בעולם כהכנסה בסיסית אוניברסלית (או כמו שהיזם אנדרו יאנג מכנה זאת, "קפיטליזם שלא מתחיל באפס"). הקונגרס והסנאט העבירו חבילת סיוע שתאפשר בדיקת וירוס הקורונה בחינם, ואפילו חופשת מחלה בתשלום. המהלכים האלה הביאו רבים להצהיר כי המגפה חושפת את פגמיה העמוקים ביותר של הכלכלה האמריקאית, את אכזריותה וחוסר צדקתה. מגזין "האטלנטיק" הוותיק תמצת זאת במילים: "אין ליברטאנים במגפות".

 

 

טענות בדבר מערכת קפיטליסטית איתנה מול מנגנון בירוקרטי חלש

 

בקרב הזה, על נשמתה הקפיטליסטית של ארה"ב, הגיעו לפלר ובר בדיוק בזמן כדי להקריב את תדמיתם על המזבח הרעיוני. הרפובליקנים קפצו עליהם כשעירים לעזאזל, עשבים שוטים של מערכת בריאה. לא סתם רשת פוקס, השופר התקשורתי של הנשיא טראמפ, זעמה על התנהגותם וכינתה אותה "שפל מוסרי". השדרן הפופולרי טאקר קרלסון הגדיל וקרא להתפטרותו המיידית של בר, אם לא יעניק הסבר מספק להתנהגותו. "אם יש הסבר כזה, הוא צריך לשתף אותו עם כולנו מיד", אמר קרלסון. "אחרת עליו להתפטר מהסנאט ולעמוד לתביעה על סחר פנים".

 

יש מי שמעלה על נס את איתנות המערכת הקפיטליסטית, ומדגיש את חולשת המנגנון הבירוקרטי. הראשונה מפגינה גמישות ויצירתיות במהירות פיתוח חיסונים וטיפולים של יותר מ־30 חברות פרטיות, בהקמת מתחמי בדיקות ואתרי אינטרנט ביוזמות פרטיות של ענקיות הקמעונאות CVS והטכנולוגיה גוגל; זאת בזמן שהאחרונה נכשלה לפתח בדיקות לווירוס (FDA) ואיחרה לבנות תגובה יעילה לציבור (CDC). מי שהטיעונים האלה לא מספקים אותו, נשלח מיד למקרה בוחן איטליה, שמוכיח לכאורה את חולשתם של מערכת בריאות ציבורית ושל אקטיביזם ממשלתי.

 

אבל מתברר שבזמן שבו משתולל פתוגן מסוג וירוס הקורונה, קשה להפחיד את הציבור ממחלת הסוציאליזם. במיוחד שהמציאות היומיומית גדושה בכותרות כמו "גולדמן זאקס מעריך ש־2.25 מיליון איש יבקשו דמי אבטלה השבוע, המספר הגבוה אי פעם" ביום חמישי האחרון; ו"מנכ"ל גולדמן זאקס יקבל העלאה של 19% לשכר של 27.5 מיליון דולר עבור עבודתו ב־2019", למחרת. עיקר הדיון הציבורי נותר אם התרופה או החיסון - אם וכאשר יימצאו - יהיו נתונים לחסדי השוק החופשי ולמניות שיקבעו את מחירם, או יינתנו בחינם בשם בריאות הציבור וטובתו.

 

x