$
בורסת ת"א

פרשנות

הלוזר של העבודה או הווינר של בזק: איזה אבי גבאי יגיע לנהל את סלקום

חברת התקשורת מתמודדת עם שוק תחרותי שאינו דומה כלל לתקופה בה ניהל גבאי את חברת בזק. השפשוף הפוליטי שלו בכולנו ובהעבודה עלול להיות חיסרון בגלל עימותיו עם פוליטיקאים ופקידי ממשלה

גולן חזני 20:5005.01.20

אבי גבאי יתחיל מחר בסדרה של פגישות בסלקום לקראת כניסתו הרשמית לתפקיד המנכ"ל בעוד שבועיים ב־19 בינואר. 

מינויו של גבאי היה אמור להתבצע רק בעוד מספר ימים, אבל חשיפת "כלכליסט" ביום חמישי האחרון טרפה את הקלפים מבחינת אי.די.בי המחזיקה בשליטה בחברה. 

אבי גבאי, כאשר עוד היה פוליטיקאי בבחירות אבי גבאי, כאשר עוד היה פוליטיקאי בבחירות צילום: יובל חן

 

הבחירה היתה מהירה. מנהלים בכירים שביקשו להתראיין לתפקיד נענו בשלילה. מול גבאי עמדו שני מועמדים פנימיים בלבד, סמנכ"לים, שהסיכויים שלהם מול הדומיננטיות שלו היו קלושים מלכתחילה.

 

הערכות זהירות בסביבת סלקום מדברות על כך שגבאי הובא למעשה לשמש בבוא הזמן, ייתכן שבעתיד הקרוב יחסית, כיו"ר במקומו של עמי אראל, לפי המודל של שלמה רודב בבזק. במקרה כזה הוא יבחר תחתיו מנכ"ל אחר במידת הצורך. סלקום צפויה להמשיך במגעים למיזוג עם אחת החברות המתחרות - גולן או הוט. המנכ"ל שימונה לחברה הממוזגת יהיה מנכ"ל החברה המתמזגת, כשגבאי ישמש כאמור כיו"ר.

 

בפני גבאי עומדות משימות לא פשוטות שהמיזוג הוא רק אחת מהן. לצד ההפתעה שבמינוי והחזרה של מי שנחשב בזמנו למנכ"ל מוערך - צצים גם סימני השאלה סביב סיכויי ההצלחה שלו בסלקום.

 

גבאי אומנם הוביל את בזק בתקופה נוחה יחסית וביסס את מעמדה משמעותית בשוק התקשורת, תוך כדי התייעלות בכח אדם - אך הוא מגיע לחברה בסביבה תחרותית שמתמודדת בשוק שמתקשה לראות חזרה לרווחים של עשרות מיליוני שקלים בשנה, ואף פחות מכך. בזק בתקופתו היתה סוג של מונופול. סלקום ביצעה גיוס הון, אבל הוא לבדו איננו מספיק להביא אותה ליציבות פיננסית כחברת הסלולר בעלת מבנה החוב הבעייתי ביותר. ההון שגוייס איננו מספיק להשקעות הגדולות להן נדרשת החברה, הן במיזם הסיבים והן בדור 5.

 

שבע השנים שבהן שהה גבאי מחוץ לתחום התקשורת שינו את עולם הסלולר לחלוטין. השפשוף הפוליטי שלו בכולנו ובעבודה, יכול להוות יתרון אבל גם סוג של חיסרון. גבאי אינו נהנה מפופולריות גדולה הן במפלגת השלטון הליכוד והן במפלגת האופוזיציה הגדולה כחול לבן, שעם ראשיה נקלע לעימותים.

 

גם מול פקידים באוצר, וברגולציה בכלל, עשויה להתעורר לגבאי בעיה לאחר שבעבר התבטא נגדם בחריפות וטען שחלקם התקרנפו. כמו כן, התקופה שלו בפוליטיקה הציגה אדם בעל דעות חברתיות במיוחד, שבין היתר תמך בחוק הגבלת שכר בכירים במגזר הפיננסי ל־2.5 מיליון שקל בשנה. עם פרסום תנאי עלות שכרו, שיהיו ככל הידוע גבוהים יותר, הוא עשוי לספוג ביקורת בשל כך.

 

ישנה גם שאלת בעלת השליטה, דסק"ש וקבוצת אי.די.בי. זו השקיעה סכום מהותי של יותר מ־100 מיליון שקל בהנפקת המניות של החברה, ונכון לעכשיו מופסדת על השקעה זו.

 

קשה לומר ששוק ההון קיבל בהתלהבות את ההגעה של גבאי לסלקום. אתמול לאחר המינוי המניה פתחה את היום בעליות מתונות שהגיעו עד ל־1.9% וסיימה את המסחר בעלייה של פחות מ־0.5%, כששווי השוק של החברה עומד על 1.55 מיליארד שקל.

 

שוק ההון, כמו כולם, מצפה לראות איזה אבי גבאי נקבל: הווינר של תקופת בזק, או הלוזר של מפלגת העבודה שקיבלה בראשותו רק שישה מנדטים.

 

על השאלה מה גרם לגבאי לחזור, משיב גורם המכיר אותו: "הוא בן 53. מה חשבתם, שלא יחזור? שיישב בבית ויעשה מקרמה? הוא אוהב את העסקים ויש לו מה לתרום".

x