$
שוק ההון

אורי יהודאי: מנער הזהב של התעשייה לחשוד בתשלומים לא ראויים

מנכ"ל פרוטרום לשעבר היה תעשיין שכולם המתינו למוצא פיו, ומי שהוביל את אחד האקזיטים המרשימים בתעשייה. הטענות שעולות בנוגע לפעילות לא חוקית עלולות להכתים את הקריירה המפוארת של "מר ניקיון" המקומי

סופי שולמן 10:1007.08.19

אי שם ב־2006, לפני יותר מעשור, כשאורי יהודאי עוד לא היה "אורי יהודאי" הוא הזכיר לראשונה, באחד הראיונות שנערך עימו, את הערצתו לאלי הורביץ. מאז יהודאי התייחס לא אחת למנכ"ל האגדי של טבע כמודל לחיקוי למי שהצליח לבנות חברת ענק גלובלית תוך שמירה על זהותה הישראלית.

 

יהודאי הצליח מעל ומעבר לממש את החזון הנערץ והיה לסוג של הורביץ בעצמו, גם אם בקנה מידה קטן יותר. הוא נהפך למנכ"ל נערץ של פרוטרום לאחר שבנה אותה כל הדרך מחברת תמציות טעם וריח קטנה ונישתית לאחת השחקניות הגדולות בתחום. השיא הוא במכירתה ל־IFF האמריקאית תמורת 7.1 מיליארד דולר (כולל חוב), באחד האקזיטים הגדולים בישראל.  

מנכ"ל פרוטרום לשעבר אורי יהודאי. קווי דמיון למורשת הורביץ מנכ"ל פרוטרום לשעבר אורי יהודאי. קווי דמיון למורשת הורביץ צילום: יונתן בלום

 

טבע אמנם הגיעה בשיאה לשווי של 60 מיליארד דולר, אבל שווי השוק הנוכחי שלה כבר לא רחוק כל כך מהשווי בו נמכרה פרוטרום.

 

יהודאי גם סגר את המעגל, כאשר מונה לפני חודשים אחדים ליו"ר מיגדה, מפעל תרופות בקרית שמונה שנרכש מטבע במסגרת תהליך הצמצום הכואב שעוברת ענקית התרופות שהולכת ומאבדת את ה־DNA שנבנה בתקופתו של הורביץ ואשר נפטר ב־2011.

 

 

אלא שכעת, שנה אחרי העסקה, אחרי השיא הגדול וכשיהודאי בעצמו כבר לא שם, נחשפים קווי דימיון נוספים ומחמיאים פחות למורשת הורביץ ולמעריץ שלו. מסתבר שכאשר בונים אימפריה עסקית גלובלית השבבים עפים לכל הכיוונים, והם לא בהכרח תמיד חוקיים. טבע כבר הסכימה לשלם סכום לא מבוטל של חצי מיליארד דולר כדי לסגור פרשת תשלומי שוחד ברוסיה ומדינות נוספות באיזור, ועוד סכום קטן יותר של 75 מיליון שקל לרשויות הישראליות. כעת נחשף חשד דומה בפרוטרום.

 

"לא כולם נתפסים"

 

אמנם הכל בינתיים מסתכם בפרסום של IFF שקיבלה במהלך המיזוג עם פרוטרום מידע על אופן ההתנהלות של מערך המכירות ובכירי החברה ברוסיה ואוקראינה ושום דבר עדיין לא הוכח, אבל אף אחד לא נפל מהכיסא. כמו שנאמר לא אחת ‑ גם בסביבת טבע בעקבות גילוי פרשת השוחד והפשרה מול הרשויות האמריקאיות — "כולם יודעים איך מתנהלים במדינות מסוימות, אבל לא כולם נתפסים".

 

ובכל זאת קשה להתעלם מן החמיצות שמכתימה הן את אחד האקזיטים המוצלחים שהיו כאן, אבל יתרה מכך את אחת הדמויות הערכיות ובעלות החזון שצמחו במשק המקומי. בדיוק כמו הורביץ, הפך יהודאי במרוצת השנים לא רק למנכ"ל מוערך, אלא גם לתעשיין שכולם רוצים מחכים למוצא פיו.

 

יהודאי לא מפחד לבקר את הממשלה ובראיון האחרון שנערך עימו בכנס "כלכליסט" לפני חודש אף הציע את עצמו לתפקיד כדי לשפר את הכלכלה המקומית: "אם יציעו לי להיות שר האוצר או שר התעשייה, מחר אני הולך. אעזוב הכל ואלך", אמר. באותה נשימה העביר גם ביקורת חריפה על הטיפול הנוכחי בסוגיות הכלכליות הקיימות: "אני חרד לתעשייה הישראלית ולתמ"ג. אני קורא לממשלה החדשה, אם תקום, כשתקום, שלא תתעסק בחסינות. טראמפ נבחר על החזרת התעשייה לארה"ב".

 

גם תדמיתו של יהודאי היתה נקייה וללא רבב עד עתה, כשבצעד נדיר הוא פרש בדרמטיות מחברת הקנאביס "שדה" זמן קצר לאחר שהשקיע בה. יהודאי הודיע על עזיבה לאחר שכהגדרתו, "ראיתי דברים שלא ייעשו". באותו הראיון כינה את תעשיית הקנאביס גם כ"פסטיבל מספרי הסיפורים".

 

הולך נגד הזרם

 

פרישתו של יהודאי רק חיזקה את המוניטין שלו כמי שעומד בפרץ והולך נגד הזרם של "סלבס" רבים מהעולם העסקי שנוהרים לתעשיית הקנאביס שבינתיים אמנם מוכרת בעיקר חלום, אבל משלמת לבכירי המשק סכומים לא מבוטלים כבר עכשיו.

 

אתמול כבר היה קשה הרבה יותר לשוחח עם יהודאי מאשר בדרך כלל, גם כשהיה מנכ"ל עסוק של חברה גלובלית עם מכירות של מאות מיליוני דולרים ברבעון. אפשר להבין זאת לאור התהום העצומה שנפערה לפתע בין נער הזהב של התעשייה הישראלית לבין מי ששמו נקשר בפרשת "תשלומים לא ראויים לנציגי לקוחות", כפי שמגדירים זאת בזהירות האופיינית ב־IFF.

 

על אף שלא מדובר בהיקפי מכירות גדולים מתוך כלל הפעילות של פרוטרום ועדיין לא ברור מה בדיוק היה חלקו של יהודאי, כמעריץ של טבע שוודאי עקב אחרי התפתחות פרשה מקבילה שם, יהודאי מבין היטב כי לאמריקאים אין סנטימנטים כשזה מגיע ל"תשלומים לא ראויים".  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x