$
שוק ההון

נחשף בכלכליסט

באמצעות סופרגז: אלקו בדרך למועדון הצרכנות הגדול בארץ

האחים זלקינד חתמו אתמול על העסקה לרכישת חברת שיווק הגז מידי עזריאלי תמורת 770 מיליון שקל. לסופרגז יש חצי מיליון לקוחות. יחד עם חברות אחרות שבשליטתה, אלקו יכולה ליצור מועדון של 2—3 מיליון לקוחות, שלהם תוכל להציע גם אשראי צרכני

גולן חזני 07:0629.07.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

האם האחים זלקינד מתכוונים להסתער על שוק האשראי הצרכני? אתמול בבוקר הודיעו קבוצת עזריאלי ואלקו כי העסקה למכירת סופרגז, שהמגעים אודותיה נחשפו ב"כלכליסט", נחתמה. לפי העסקה, אלקו תרכוש מעזריאלי את גרנית הכרמל - בעלת השליטה בסופרגז - לאחר שיתר האחזקות יוצאו ממנה, תמורת 1.02 מיליארד שקל.

 

 

בניכוי החוב הפיננסי של גרנית הכרמל, שעומד על 250 מיליון שקל, היקף העסקה מסתכם ב־770 מיליון שקל - 80% מהמחיר שהציעה לשלם תדיראן, שבבעלות משה ממרוד, לפני ארבע שנים.

 

מימין: מייקי ודני זלקינד, בעלי השליטה באלקו מימין: מייקי ודני זלקינד, בעלי השליטה באלקו צילום: Israel Hadari

 

בשוק הקמעונאי מעריכים שהסיבה לכך שהאחים מייקי ודני זלקינד, בעלי השליטה באלקו, הסכימו לשלם סכום גבוה עבור סופרגז, טמונה בקהל הלקוחות שלה, שכפי שנודע ל"כלכליסט" עומד על 500 אלף. מדובר בלקוחות נאמנים, שכן המעבר בין חברות הגז הביתי אינה גבוה. ככל הנראה, אלקו בונה על יצירת מועדון לקוחות גדול, שיורכב מלקוחות סופרגז ולקוחות של האחזקות הקמעונאיות האחרות שלה - חברת הסלולר גולן טלקום, רשת מחסני חשמל, שקם אלקטריק ורשת בתי הקולנוע גלובוס מקס.

 

80% ממניות סופרגז ישועבדו לטובת עזריאלי

 

על פי פרטי העסקה שנחתמה אתמול, אלקו תעביר את התמורה לעזריאלי בשבעה תשלומים שנתיים לא שווים, שאותם היא תתחיל לשלם כשנה לאחר השלמת העסקה. כלומר, 110 מיליון שקל בממוצע בשנה. אלקו תשלם באופן מיידי 10 מיליון שקל - ובמידה שהעסקה לא תושלם עד 31 באוקטובר השנה, תשלם 40 מיליון שקל נוספים.

 

במקרה כזה, הדדליין של העסקה לא יוארך באופן אוטומטי. אלקו תשעבר לטובת עזריאלי 80% ממניות סופרגז, שישוחררו בהדרגה, בשעבוד קבוע וראשון. בימים אלו אלקו בוחנת אפשרויות שונות למימון העסקה.

 

על מנת להשלים את העסקה יש צורך בקבלת אישורים שונים, בין היתר של הממונה על התחרות ושל משרד האנרגיה והתשתיות. קבוצת עזריאלי צפויה לרשום כתוצאה מהעסקה רווח של 355 מיליון שקל אחרי מס.

 

את העסקה ליווה רואה החשבון ניתאי טל. את אלקו ייצגו עורכי הדין שרון אמיר, מיטל לדרמן ונועם שועלי ממשרד נשיץ-ברנדס-אמיר. את עזריאלי ייצגו עורכי הדין מיקי ברנע, יובל לזי ואילן בלומנפלד ממשרד ברנע-ג'פה-לנדה-ושות'.

 

סופרגז עוסקת ביבוא, אחסון ושיווק של תחליפי אנרגיה כמו גפ"מ (גז פחממני מעובה, שמשמש לבישול ביתי), גז טבעי וגז דחוס. נתח השוק של החברה בשוק הגפ"מ עומד על 18% - נתון שמציב אותה כחברה השלישית בגודלה בשוק, לאחר פזגז ואמישראגז. סופרגז, המעסיקה 345 עובדים, סיימה את הרבעון הראשון של 2019 בהכנסות של 188 מיליון שקל ורווח נקי של 30 מיליון שקל - שמשקפים עלייה בהכנסות וברווח הנקי בקצב שנתי. ההכנסות ב־2017 וב־2018 עמדו על 572 מיליון שקל ו־556 מיליון שקל בהתאמה, והרווח הנקי עמד על 61 מיליון שקל ו־66 מיליון שקל בהתאמה.

 

חצי מיליון הלקוחות של חברת הגז עשויים להוות כאמור בסיס למועדון הלקוחות המתרקם, יחד עם 901 אלף לקוחות של גולן טלקום, שהכניסה לחברה־האם אלקטרה מוצרי צריכה, שבשליטת אלקו, כ־520 מיליון שקל בשנה. פעילות החשמל הקמעונאית שבשליטת אלקו מונה בין חצי מיליון למיליון לקוחות וב־2018 היא הניבה הכנסות של 1.3 מיליארד שקל לאלקטרה מוצרי צריכה.

 

גלובוס מקס, שבשליטת אלקו היא רשת בתי הקולנוע השלישית בגודלה בארץ, ולאולמות שלה מגיעים מאות אלפי צופים בשנה. המשמעות: אלקו רואה לנגד עיניה מועדון צרכנים שמונה 3-2 מיליון לקוחות - היקף שימצב אותו כאחד מהמועדונים הגדולים בארץ, אם לא הגדול שבהם. האפשרויות השיווקיות שמועדון כזה מייצר הן רבות. בין היתר מדובר על האפשרות להיכנס לאשראי הצרכני ולהעניק הלוואות לאותם לקוחות. כמו כן, אלקו בחנה את רכישת ישראייר, וניהלה מו"מ מתקדם לרכישת חברת התעופה, שלא צלח. למרות זאת הדבר מעיד על השאיפות שלה בתחום. לא מן הנמנע שבקרוב תרכוש אלקו חברת תיירות, אם תהיה כזו על המדף.

 

 

דנה עזריאלי - בעלת השליטה בעזריאלי דנה עזריאלי - בעלת השליטה בעזריאלי צילום: עמית שעל

 

קבוצת עזריאלי מתמקדת בפעילות הנדל"ן

 

עבור עזריאלי העסקה היא יציאה מתחומים שאינם תחומי הליבה שלה, והתמקדות בפעילות הנדל"ן. עזריאלי מכרה בשנים האחרונות את החברות־הבנות של החברה־הבת גרנית הכרמל (100%). חברת הצבע טמבור נמכרה ב־2014 תמורת 500 מיליון שקל לידי קבוצת קוסטו מסינגפור-קזחסטן; את זכויותיה במתקן ההתפלה "דרך הים" שבחוף פלמחים, מכרה עזריאלי תמורת כ־430 מיליון שקל לכמה גופים מקומיים, בראשות קרן תש"י; את חברת הדלק סונול מכרה ב־2016 לשותפות שהשותף הכללי המנהל שלה הוא דודי ויסמן, תמורת כ־365 מיליון שקל; ואת מניותיה בחברת פי גלילות שברמת השרון, המחזיקה בזכויות חכירה בקרקע שם, מכרה לידי קבוצת טריגו, תמורת כ־130 מיליון שקל.

 

בשבוע שעבר הודיעה עזריאלי על השקעה של 135 מיליון דולר בחברת קומפאס האמריקאית, העוסקת בתחום מרכזי המידע, כחלק מבחינה לכניסה ל"פעילויות בתחומים משיקים לתחומי פעילותה". שווי השוק של עזריאלי עומד על 29 מיליארד שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x