$
שוק ההון

חברת החשמל עברה מהפסד לרווח של 166 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2019

זאת לעומת הפסד של 67 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2018; עלייה בצריכה לצד עלייה בתעריף החשמל דחפו את הכנסות החברה ב-10% ל-6 מיליארד שקל; עלות הפעלת מערכת החשמל גדלה בכ-8% ל-4.9 מיליארד שקל

ליאור גוטמן 10:3323.05.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

חברת החשמל סיימה את הרבעון הראשון של 2019 ברווח נקי של כ-166 מיליון שקל. זאת לעומת הפסד של כ-67 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2018.

 

תוצאות החברה, שפורסמו אתמול (ד') בשעת לילה מאוחרת, מראות שסך הכנסות החברה הסתכמו בכ-6 מיליארד שקל, עלייה של כ-10% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בחברה מייחסים את הגידול לעלייה שנרשמה בינואר בתעריף החשמל (כ-3%) כמו גם לגידול בצריכת החשמל בכלל המשק.

 

עלות הפעלת מערכת החשמל גדלה בכ-8%, שהסתכמה בכ-4.9 מיליארד שקל. כאן רשמה החברה גידול בהוצאות הדלקים, פועל יוצא של עליית מחירים עולמית שהשפיעה גם על ההיקף הכספי של הפחם, הגז הטבעי או הגז הנוזלי שהיא משתמשת כדי לייצר חשמל. לעניין זה יצוין שלאחר שנים בהם השימוש בגז לייצור חשמל הלך וגדל על חשבון השימוש בפחם, ברבעון הנוכחי לא נרשמה מגמת שיפור, והפחם עדיין החזיק כ-44% מסל הדלקים של החברה, בדומה לשיעור שנרשם שנה שעברה.

 

עופר בלוך מנכ"ל חברת חשמל עופר בלוך מנכ"ל חברת חשמל צילום: עמית שעל

 

עוד רשמה החברה הוצאה של כ-303 מיליון שקל בגין יישום הרפורמה בחברה, לרבות תשלומי פרישה ושכר. בחברת החשמל טוענים שרישום ההוצאה לא השפיע על הרווח הנקי, זאת כיוון שנרשם במקביל "נכס פיקוח" בגין הוצאות אלו, זאת בעקבות ההתחייבות המדינה לכסות את עלויות הרפורמה בין השאר על ידי קיבוע מלאכותי של מרכיב השכר של העובדים בתעריף החשמל, שאמור שלא לרדת עד תחילת 2026.

 

עלות הרפורמה בחברה, שכוללת מכירת 5 תחנות כוח, ויתור על ניהול המערכת הארצית, ופרישה של אלפי עובדים, נאמדת בכ-7.1 מיליארד שקל, מתוכם כ-6.4 מיליארד שקל עלויות פרישה והשאר עלויות נלוות. עד היום פרשו מהחברה כ-460 עובדים, והשנה מתוכננים לפרישה עוד כ-330 עובדים, רובם ככולם עובדי דור א'.

 

בסיכומו של דבר החברה רשמה רווח תפעולי של כ-399 מיליון שקל, זאת לעומת רווח תפעולי של כ-526 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד, ירידה של כ-24%. עלויות המימון של חברת החשמל גדלו, זאת חרף קיטון בהוצאות הריבית שהחברה משלמת על הלוואות שנטלה או גיוסי חוב קודמים. סך הוצאות המימון של החברה הסתכמו בכ-599 מיליון שקל, עלייה של כ-8% לעומת תחילת 2018.

 

כאמור החברה רשמה נכס פיקוח כנגד הוצאות הרפורמה בהיקף של כ-327 מיליון שקל, מה שהוביל לשורה תחתונה של רווח נקי בהיקף של כ-166 מיליון שקל.

 

בתקופת הדיווח יישמה החברה תקן חשבונאי חדש ( IFRS16), שבעיקר מסווג אחרת את נכסי החברה שהיא חוכרת מגופים שונים. חכירות תפעוליות שהיו חוץ מאזניות, נרשמות כעת בסעיף רכוש קבוע, ומנגד נרשמות התחייבויות בגין החכירה.

 

כתוצאה מיישום התקן רשמה החברה במקביל נכסים והתחייבויות ע"ס החוב הפיננסי (בנקים ומוסדיים) של החברה בכ- 39.5 מיליארד שקל זאת לעומת חוב פיננסי של כ-41.5 מיליארד שקל בשנה שעברה.

 

"הדוחות מבטאים בצורה ברורה את הרחבת ההשקעות של החברה בפיתוח טכנולוגי ותשתיתי מאסיבי של רשת הולכת החשמל, בהתאם לתכניות הפיתוח שאושרו, וכן מקדמת, בהתאם לתוכנית הרפורמה, פרישות מוקדמות של מאות עובדים, שהן מרכיב חשוב בהתייעלות כוללת, על פי מתווה הרפורמה", אומר אלוף במיל. יפתח רון-טל, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל. עופר בלוך, מנכ"ל החברה, מסכם שחברת החשמל נמצאת בעיצומה של מהפכה מבנית וארגונית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x