$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

החלטה דרמטית של רשות ני"ע מותירה את המחיקה בבזק על 1.5 מיליארד שקל

הרשות דחתה את בקשת החברה להתייחס מבחינה חשבונאית לפעילויות בזק, yes ובזק בינלאומי כיחידה מניבת מזומנים אחת, במקום שלוש; במקביל, בזק תבצע מחיקת סכום נוסף של 464 מיליון שקל על פרישה מוקדמת של עובדים; החברה האם בי-קום עשויה להיקלע עתה להסדר חוב

גולן חזני 17:5719.03.19
רשות ני"ע דחתה היום (ג') את בקשתה של בזק להתייחס מבחינה חשבונאית לפעילויות בזק, yes ובזק בינלאומי כיחידה מניבת מזומנים אחת, במקום שלוש. מדובר בהחלטה דרמטית שתשאיר על כנה את המחיקה של 1.5 מיליארד שקל מההון העצמי והמאזן של בזק.

 

בפועל, בעקבות החלטת הרשות, בזק תבצע מחיקה על פעילות yes סכום של 1.5 מיליארד שקל - 1.1 מיליארד שקל בגין ירידת ערך ו-390 מיליון שקל נוספים בגין נתונים נוספים. בנוסף, ללא קשר להחלטת הרשות, היא צפויה להפריש 464 מיליון שקל בשל עלות פרישה מוקדמת של עובדים. לפיכך, בזק תבצע בסך הכול מחיקה של 2 מיליארד שקל בדו"חות. 

 

 

ההחלטה של הרשות שהועברה לפני שעה קלה לבזק, נחשבת דרמטית הן עבור בזק עצמה, הן עבור ביקום החברה האם שלה שעלולה להיקלע להסדר חוב, והן עבור אינטרנט זהב שכבר מצויה בהסדר כזה. ההחלטה ממוטטת למעשה את הפירמידה של בזק. מניית ביקום צנחה היום בבורסה ב-12% ובזק - ב-2.6%.

 

שווי לא ריאלי ל-yes 

חברת בזק הודיעה הבוקר על אפשרות להגדלת ירידת הערך בפעילות החברות הבנות שלה yes ובזק בינלאומי מ-1.1 מיליארד שקל ל-1.5 מיליארד שקל.

 

בהודעת החברה הודגש עם זאת, שאם רשות ני"ע תאשר את פעילות הקבוצה כיחידה מניבת מוזמנים אחת, אז צפויה מחיקה בסכום שאינו מהותי בערכה הפנקסני של yes במאזן החברה. לעומת זאת, התייחסות לפעילויות החברות הבנות כיחידות מניבות מזומנים נפרדות, צפויה להביא למחיקה כוללת בגין ירידת השווי האמורה במאזן החברה של כ-1.5 מיליארד שקל.

 

בזק הזהירה כבר בתחילת ינואר שהיא צופה לירידה מהותית בשווי החברות בנות, שתוביל למחיקה של 1.1 מיליארד שקל. כך שעתה דיווחה למעשה על מחיקה של 390 מיליון שקל נוספים בגין מחיקת מוניטין בחברות הבנות. הערכת השווי של החברות מתבצעת ע"י חברת פרומתאוס והיא הוזמנה על ידי בזק בשל תחזית לירידה נוספת בתוצאות. כמו כן, אנליסטים מעריכים שחברת yes רשומה בספרי בזק בשווי לא ריאלי. לפי הצפי החדש, שווי yes יורד ל-250 מיליון שקל לעומת 1.35 מיליארד שקל לפני שנה.

 

 

 

 

ההשלכות על בי-קום

הודעת הרשות מעבירה את הזרקורי לבי-קומיוניקיישן (בי-קום) - הנשלטת על ידי אינטרנט זהב (52%) ושמחזיקה בעצמה בבזק (26%) ובהיתר השליטה בחברה. בעקבות ההודעה האמורה של בזק מהבוקר, ירדה מניית בזק ב-2.6%, כאשר החברה האם בי-קום נפלה ב-11.7% לשווי של 488 מיליון שקל. בהתאם, המניות שבידי אינטרנט זהב שוות 250 מיליון שקל בלבד.

 

לבי-קום חוב עצום של 2.5 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה ונכון להיום, יש בקופתה 700 מיליון שקל, הסכום הנדרש לפרעון תשלומי קרן וריבית שנה קדימה לפחות. בסוף החודש אמורה החברה לפרוע 225 מיליון שקל למחזיקי האג"ח סדרה ב', אך היא מחזיקה בחוב של 2.25 מיליארד שקל למחזיקי סדרה ג' הארוכה.

 

הקובננטים בסדרה ג' (אמות מידה פיננסיות הנדרשות, אשר אי עמידה בהן מאפשרת להעמיד את החוב לפרעון מיידי) הם הון עצמי של מעל 650 מיליוןן שקל. ההון העצמי של ביקום הוא 996 מיליון שקל. תחת הנחה שבזק מוחקת 1.96 מיליארד שקל, ההשפעה של מחיקה כזו על בי-קום היא 530 מיליון שקל, כך שההון העצמי יירד ל-466 מיליון שקל.

 

כמי שמחזיקה ב-26% ממניות בזק כנכס היחיד שלה, בי-קום חשופה לחלוטין ותלויה בתוצאות בזק. כלומר כל הפסד של מעל 450 מיליון שקל בבזק ב-2018 (וכנראה שההפסד יהיה גבוה יותר), יגרע יותר מ-115 מיליון שקל מהונה העצמי של בי-קום.

 

מצב כזה יאפשר למחזיקי האג"ח להעמיד את החוב שלה לפרעון מיידי, לנסות להשתלט על החברה ועימה על היתר השליטה בבזק. למעשה גוף שמעוניין להשתלט על בזק, דוגמת הקרנות יורק וסרצ'לייט, יוכל לרכוש אגרות חוב בשוק ולהשתלט על המניות.

 

בימים האחרונים נערכו שיחות וחילופי מכתבים בין הבנקים הנושים של החברה האם של בי-קום אינטרנט זהב, ומחזיקי האג"ח של החברה, סביב הזרמת הון לאינרטנט זהב. הרושם היה שהבנקים הנושים של אינטרנט זהב עשויים לשנות את עמדתם ולהסכים להזרים הון לחברה. ל"כלכליסט" נודע כי היועץ ששכרו המנהלים המיוחדים מטעם בית המשפט שמונו לפירוק יורוקום, שרון זאורבך מחברת MNS, המליץ למנהלים והבנקים לבחון בחיוב הזרמת הון לחברה.

 

למעשה, עד היום הרושם שהציגו הבנקים היה כי אין בכוונתם להזרים הון לחברה, לפחות לא בשלב הנוכחי שבו לא ברור מה יעלה בגורלה של בזק, וכמובן עד כה לא היתה ידועה עמדת רשות ני"ע.

 

אינטרנט זהב חבה לנושיה, מחזיקי האג"ח מסדרה ג ו-ד', סכום של 730 מיליון שקל. בקופת החברה 130 מיליון שקל בלבד, והנכס היחיד שלה הוא 52% ממניות בי-קום ששוויים 250 מיליון שקל בלבד. החלטת הרשות בוודאי לא מבשרת טובות להמשך דרכה של המניה.

 

רק בשבוע שעבר דחו מחזיקי האג"ח של אינטרנט זהב הצעה של קרן סרצ'לייט למכור את מניות בי-קום במחיר של 20 שקלים למניה. לאור המחיר שאליו ירדה המניה היום, 13 שקל, נדרשת עלייה של מעל 50% כדי לגיע למחיר שאותו הציעה הקרן.הנושים בראשות הנאמן יוסי רזניק והיועצים אדוארד קלר ועדי פיגל פנו למנהלים המיוחדים בדרישה להזרים הון לאינטרנט זהב, ובתמורה הסכימו לדחייה של שנתיים בתשלומי הקרן והריבית של אינטרנט זהב. אלה לא הביעו הסכמה ובמכתב ששיגרו למחזיקי האג"ח אמרו כי יהיו מוכנים לדון בהזרמת הון, אם כי רק אחרי שבזק תפרסם את דוחותיה. הנציגות של המחזיקים מסרבת והעמידה אולטימטום למנהלים להשיב תשובה חיובית עד ל-20 בחודש, כלומר היום. הנציגות גם מאשימה את הבנקים בהפעלת איומים על הנציגים שלהם בדירקטוריון, להלך אימים ולהציב מכשולים לחברה כדי שתתמוך בעמדתם.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x