$
שוק ההון

הדור הבא במכשור הרפואי: לחיות יותר שנים ויותר טוב - וגם להרוויח מזה כסף

הפיתוחים שמתרחשים כל הזמן בסקטור הבריאות, ובייחוד בתת־סקטור המכשור הרפואי, בשילוב עם ההקלות במיסוי לחברות בארה"ב, יוצרים מצב אידיאלי עבורן - וגם למשקיעים שמעוניינים להיכנס לתחום

יוליה ויימן ורן שמילוביץ 07:3319.02.19
מדבקה המודדת את רמת הגלוקוז בדם ללא דקירה, סורק המאפשר לבצע אולטרסאונד דרך הסמארטפון, גפיים תותבות זולות ומותאמות אישית המודפסות בתלת־ממד ועוד הרבה פיתוחים שלפני כמה עשורים היו נשמעים כמו מדע בדיוני, משנים או צפויים לשנות בקרוב את חייהם של מיליונים בעולם. המאה ה־21 היא עידן ההמצאות במכשור רפואי מתקדם. אז איך המשקיעים יכולים להרוויח ממומנטום הקדמה הרפואית שלוקח אותנו לעתיד טוב ובריא יותר?

 

 

ב־2018 היה סקטור אחד שסגר את השנה עם עלייה נאה: הבריאות. סקטור זה כולל חברות תרופות, ביוטכנולוגיה, ציוד רפואי, שירותים רפואיים, מכשור ועוד. הצפי הוא להמשך ביצועי־יתר גם השנה. הבריאות הוא סקטור הגנתי בתקופה קשה בשוקי המניות, שכן בני אדם זקוקים למוצריו ושירותיו בכל מצב כלכלי.

 

בתוך סקטור הבריאות הגדול, יש תת־ענף של מכשור רפואי מתקדם, שהיכה גם את כלל השוק וגם את סקטור הבריאות הרחב עם ביצועים של 13.74% ב־2018, כפי שמיוצג על ידי מדד Dow Jones US Select Medical Equipment. תת־סקטור זה כולל חברות אמריקאיות שמייצרות מגוון מוצרים - החל משתלים ופרקים מלאכותיים, ועד לסורקי הדמיה ורובוטים כירורגיים.

 

החלטת הקונגרס האמריקאי ב־2018 על המשך השהיית המס על מכשור רפואי היטיבה עם חברות בתחום ומנעה קיטון בהשקעה, במחקר ופיתוח ובהכנסות. בנוסף, רפורמת המסים בארה"ב, שהורידה את מס החברות מ־35% ל־21%, העניקה תנופה לסקטור, אך זו לא הסיבה היחידה לביצועיו הטובים. החדשנות היא שמובילה את עניין הצרכנים והמשקיעים. באופן כללי, המניות של חברות שהשקיעו יותר במחקר ופיתוח, הציגו ביצועים טובים יותר.

 

 צילום: בלומברג

 

העולם המזדקן רוצה להיות בריא יותר

לפי דו"ח של האו"ם, מספר האנשים מעל גיל 60 בעולם צפוי להכפיל עצמו ל־2.1 מיליארד עד 2050. הזדקנות האוכלוסייה היא המגמה המשמעותית ביותר במאה הנוכחית. במקביל, המגמה של חיים בריאים יותר ושיפור באיכות החיים מתעצמת. שתי המגמות יבואו לידי ביטוי, בין היתר, בהמשך העלייה בהוצאות הבריאות. ההשקעה בפיתוח מוצרים ושירותים שמסייעים בשמירה על בריאות תקינה וטיפול בבעיות בריאותיות באופן יעיל, צפויה לגדול. מנגד, למגמות אלה מתחברת הקדמה הטכנולוגית, שמאפשרת יעילות, מהירות, דיוק וגישה אישית באבחון וטיפול רפואי. כך, לדוגמה, שדרוג ה־Apple Watch למכשיר אק"ג המשדר נתונים לענן ומבצע אינטגרציה עם מערכת הבריאות.

 

החיבור בין חיים ארוכים יותר לרצון לחיות אותם טוב יותר הביא לתנופה אדירה בסקטור הבריאות בכלל, ובתת־סקטור המכשור בפרט. תחום המכשור צומח בקצב הגבוה ביותר בסקטור, בין היתר הודות לכך שהדרך שבין הרעיון ההתחלתי לאישור ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ועד לייצור ושיווק היא קצרה, קלה וזולה יותר מבענף התרופות או הביוטכנולוגיה. בנוסף, הביקוש למוצרים חדשניים גדל בקצב מהיר מאוד.

 

הדבר מאפשר החדרת פיתוחים טכנולוגיים לתחום הרפואה. ברזולוציה גבוהה יותר יש מגמות רבות התומכות בענף, שמעודדות טכנולוגיות מתקדמות ברפואה. כך, לדוגמה, יש ביקוש גובר לניתוחים פולשניים באופן מינימלי ככל האפשר, המתבצעים על ידי מכשירים זעירים. יישומי בינה מלאכותית, כמו ניתוח וניבוי מידע לניטור החולה, מאפשרים כבר כיום חיסכון משמעותי לבתי חולים ולמוסדות רפואיים, תוך שיפור באיכות השירות.

 

יתרה מכך, שאיפת מערכת הבריאות וספקי הטכנולוגיות, מעבר לקבלת ממצאים ותובנות מדויקים, היא להפוך אותם לנגישים לכלל הגורמים במערכת - מה שייעל את העבודה וזרימת המידע. דוגמה לכך היא ה־Synaptic Health Alliance - יוזמה של שבע ספקיות מידע רפואי, שבאה לפתור בעיה של תחזוקת מידע שעולה למערכת הבריאות כ־2 מיליארד דולר בשנה. הפרויקט נועד לבחון איך להשתמש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין כדי לאפשר זרימה ושיתוף מידע באופן שקוף ומהיר, אך עם זאת מאובטח.

ב־2017 הגיע השוק הגלובלי למכשור רפואי ל־521 מיליארד דולר. לפי הערכה, צמיחה בשיעור שנתי של 5.3% עד 2022 תביא אותו ל־675 מיליארד דולר. ארה"ב היא השוק הגדול והחדשני בעולם, עם הכנסות של יותר 180 מיליארד דולר בשנה שגדלות.

 

לסקטור הבריאות אין חסינות מהמצב הכלכלי

למרות חסינותו היחסית של סקטור הבריאות מהמצב הכלכלי והפיננסי, הוא עדיין לא יכול שלא להיות מושפע מהנעשה סביבו - כולל ההשלכות השליליות. כך, מלחמת הסחר בין סין לארה"ב, אם תסלים, עלולה להגדיל את העלויות של חברות לייצור מכשור רפואי, והדבר עלול להקטין את ההוצאות על מחקר ופיתוח או להעלות את המחירים לצרכן.

 

בנוסף, בטווח הקצר עד בינוני עלולים שינויי הרגולציה ליצור אי־ודאות. כך, בסוף נובמבר הודיע ה־FDA על תוכניותיו לשנות את המערכת לאישור מכשור רפואי. המערכת מיושנת ולא יעילה בבדיקות בטיחות ויעילות. השינוי עשוי להיות לטובה, אך בתעשייה חוששים שיאריך את הזמן הדרוש לאישור המוצרים. בנוסף, ה־FDA החל לפעול להגברת אבטחת הסייבר בתחום, בייחוד בחלק הנכנס תחת ה־IoT (האינטרנט של הדברים).

 

ניתן להשקיע רק בענף המכשור הרפואי

יש כמה דרכים להשקיע בסקטור המכשור הרפואי. הבחירה תלויה באופי המשקיע וכמה הוא רוצה להיות ספציפי בחשיפה. אם הוא מעוניין בחשיפה רוחבית, ניתן לעשות זאת דרך קרן הסל Health Care Select Sector SPDR Fund, או XLV. הקרן עוקבת אחר חברות מסקטור הבריאות בעלות השווי שוק הגבוה בארה"ב. היא בעלת היקף נכסים של 17.7 מיליארד דולר ודמי ניהול שנתיים של 0.13%. היא כוללת 62 מניות, אך מוטה לחמש האחזקות הגדולות - ג'ונסון אנד ג'ונסון לבדה מהווה יותר מ־10% מהנכסים. מתחילת 2018 רשמה הקרן תשואה של 4.63%.

 

משקיעים המעוניינים בחשיפה נישתית יותר, כמו תעשיית המכשור הרפואי, יכולים לעשות זאת על ידי רכישת קרן הסל iShares U.S. Medical Devices או IHI US Equity, שעוקבת אחר מדד Dow Jones US Select Medical Equipment. לקרן נכסים בהיקף 2.6 מיליארד דולר, ודמי ניהול בה הם 0.43%. היא כוללת 53 מניות, אך גם כאן יש ריכוזיות סביב האחזקות הגדולות: מניית אבוט לבורטוריס מהווה כמעט 10.5% משווי הנכסים. עם זאת, הנייר רשם תשואה של 26.28% מתחילת 2018, כשמדד S&P 500 רשם תשואה של -5.51% באותה תקופה.

 

השורה התחתונה- הסקטור היחיד שסגר את 2018 עם עלייה נאה היה הבריאות, ובתוכו המכשור הרפואי הכה את שאר התחומים

 

ויימן היא אנליסטית מקרו לשווקים גלובליים בטנדם קפיטל ושמילוביץ' הוא אנליסט ניירות ערך זרים בטנדם קפיטל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x