$
שוק ההון

בדיקת כלכליסט

המזל באירונאוטיקס הלך עם הבכירים שמכרו מניות בזמן

לבקשת החברה וכלכליסט אישרה רשות ני"ע לפרסם כי נחקר חשד שבכירים ביצרנית המל"טים עשו שימוש במידע פנים. לפי אתר הבורסה, לפחות חמישה נושאי משרה מכרו מניות לפני קריסת המניה בעקבות דיווח על התליית רישיון השיווק של מל"ט האורביטר

תומר גנון 06:5709.01.19

רשות ניירות ערך חוקרת חשד שלפיו בכירים בחברת המל"טים אירונאוטיקס סחרו במניות החברה על בסיס מידע פנים. כך הותר אתמול לפרסום, לאחר שהרשות צמצמה את הצו שהוציאה בסמוך לפשיטה שנערכה ביום שני שעבר על משרדי החברה ביבנה, שבו אסרה לפרסם פרטים מהחקירה.

 

 

הצו צומצם לאור פניית "כלכליסט" והחברה עצמה, ולאחר שברשות התייעצו עם הממונה על הביטחון במשרד הביטחון (המלמ"ב). בדיווח למשקיעים נמסר כי נושא משרה בחברה, וכן מעורבים נוספים, נחקרו ברשות במסגרת הפרשה. החברה לא פרסמה את שמותיהם של נושאי המשרה שחשודים בפרשה. במענה לפניית "כלכליסט" בנושא נמסר מרשות ני"ע כי כל שאר פרטי החקירה, מעבר לאלה שדווחו למשקיעים, חוסים עדיין תחת צו איסור פרסום.

 

 צילומים: לינקדאין, יוטיוב, אתר החברה

 

מהדיווח של אירונאוטיקס, שנסחרת בבורסה של תל אביב לפי שווי של 526 מיליון שקל, עולה כי מידע הפנים של חברת המל"טים שבו על פי החשד נעשה שימוש נוגע להחלטת האגף לפיקוח על היצוא הביטחוני (אפ"י) במשרד הביטחון מ־28 באוגוסט 2017. על פי אותו הדיווח, באפ"י החליטו להתלות את רישיון השיווק של המל"ט Orbiter 1K ללקוח מהותי של אירונאוטיקס במדינה זרה. היקף ההזמנות של הלקוח מהחברה הזרה בקשר למל"ט שבגינו הותלה הרישיון עמד, נכון לסוף חודש אוגוסט, על כ־20 מיליון דולר ב־2018-2017.

 

שלושה חודשים לאחר מכן, בשל אותם אירועים שהובילו להתליית הרישיון, פתחו היחידה הארצית למאבק בפשיעה החמורה והבינלאומית (היאחב"ל) במשטרה והמלמ"ב בחקירה נגד מנהלים בכירים ועובדים באירונאוטיקס בחשד לביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועבירות על חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני בנסיבות מחמירות. חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני מגן של הקשרים המדיניים והביטחוניים של ישראל מפני הסכנות שביצוא בלתי מורשה של ידע וציוד ביטחוניים.

 

באוגוסט האחרון החליטה המחלקה הכלכלית בפרקליטות להגיש כתב אישום, בכפוף לשימוע, נגד מנכ"ל החברה, עמוס מתן; סמנכ"ל החטיבה העסקית, מאיר ריזמוביץ'; מנהל חטיבת הפיתוח של החברה באותה התקופה, חיים היבשר; מנהל השיווק של החברה, דוד גולדין; ועובדים נוספים. צו איסור הפרסום שהוצא על פרטי האירועים שהובילו להתליית הרישיון ובהמשך לחקירה ולהחלטה להגיש כתב אישום, טרם הוסר. צו נוסף אוסר גם לחשוף מיהם הבכירים שחשודים בשימוש במידע הפנים.

 

 

 

מבלי להיכנס לפרטי החקירה, עיון בדיווחי החברה מגלה שללא פחות חמישה בכירים בהווה ולשעבר, שיחק המזל: הם מכרו מניות אירונאוטיקס כמה שבועות לפני הדיווח שבו נמסר למשקיעים על ההחלטה להתליית רישיון השיווק של המל"ט, ובכך הם נמנעו מהפסדים שנעו בין עשרות אלפי שקלים לאלפי שקלים.

 

כך למשל ב־17 ביולי 2017, כחמישה שבועות לפני ההודעה הדרמטית, מכר סמנכ"ל הכספים שאול גלעד, 106,785 מניות במחיר של 18.65 שקל למניה, בתמורה כוללת של 1.99 מיליון שקל. עד פרסום ההודעה על התליית הרישיון שער המניה ירד ב־6.8%, ל־17.61 שקל. כך יצא שהמזל סייע לגלעד להימנע מהפסד תיאורטי של כ־110 אלף שקל. אגב, על פי דיווחי החברה ביום המכירה נמסר למשקיעים בשל "טעות אנוש" על מכירה קטנה בהרבה של מניות על ידי גלעד בשווי של 357 אלף שקל. בתחילת אוגוסט פורסם תיקון שבו התברר שהוא מכר פי 5.5 מניות ממה שדווח.

 

המזל, מסתבר, שיחק גם לטובתו של סמנכ"ל ההנדסה דאז חיים היבשר. כמו גלעד, היבשר מכר באותו יום (17.7.17) 67,407 מניות בשער של 18.65 שקל, בתמורה כוללת של 1.26 מיליון שקל. הירידה בשער המניה עם פרסום ההודעה על התליית הרישיון, חסכה להיבשר, תיאורטית, הפסד של 73 אלף שקל. גלעד והיבשר לא היו היחידים שנמנעו מהפסד תיאורטי. כשבועיים לפניהם, ב־4 ביולי 2017, מכרו מניות שלושה בכירים נוספים.

 

כך למשל, המשנה למנכ"ל דני אשחר מכר מניות ב־1.6 מיליון שקל. אשחר נתן את ההוראה למכור את המניות בסוף חודש יוני בשלב ההנפקה של אירונאוטיקס, לצורך רכישת דירה. עם זאת, המכירה עצמה בוצעה על ידי הברוקר שלו רק ב־4 ביולי. כלומר, מספר שבועות לפני היבשר וגלעד, וההודעה הדרמטית על התליית הרישיון למל"ט. בנוסף לאשחר, גם מנכ"ל החברה־הבת קומטק דאז, שי פלטי, מכר מניות ב־883 אלף שקל, והחשבת גלית מור־מרשק מכרה מניות בכ־84 אלף שקל. כאמור, המכירה בוצעה בפועל ב-4 ביולי.

 

88,001 המניות שמכר, למשל, אשחר, סייעו לו להינצל מהפסד תיאורטי של כ־65 אלף שקל עם פרסום ההודעה על התליית הרישיון. 48,017 המניות שמכר פלטי חסכו לו הפסד תיאורטי של כ־38 אלף שקל; ו־4,555 המניות שמכרה מור־מרשק, חסכה לה הפסד תיאורטי של 8,000 שקל.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x