$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

שתי ישראליות רוצות לרכוב על גל הנפקות הקנאביס בקנדה

אילן ביו ו־IMC חקלאות מבקשות להנפיק לפי שווי של 38 מיליון דולר ו־75 מיליון דולר בהתאמה. לראשונה כבר יש מפעל בארה"ב, והשנייה בהליכי הקמת חווה שם. גורמים בתחום: "בישראל יש הייפ, אבל הוא ייעלם. בקנדה מדובר בשוק אמיתי"

צלי גרינברג 06:5711.12.18

שתי חברות קנאביס ישראליות מבקשות להפוך לציבוריות באמצעות הנפקה בבורסות קנדה. אילן ביו, העוסקת בריבוי תרביות רקמה של זרעי צמחים, ובהם קנאביס, מבקשת להנפיק מניות לפי שווי חברה של 50 מיליון דולר קנדי (כ־38 מיליון דולר ארה"ב), ו־IMC חקלאות, הנמנית עם שמונה מגדלות הקנאביס הרפואי הוותיקות בישראל ועוסקת בגידול ובחלוקת קנאביס רפואי לבעלי רישיון שימוש בו, מבקשת להנפיק לפי שווי של 100 מיליון דולר קנדי (כ־75 מיליון דולר ארה"ב). 

 

 

אילן ביו פועלת בעיקר בשוק האמריקאי ומכירותיה שם נאמדות בכ־8 מיליון דולר בשנה. הפעילות בארה"ב נעשית במסגרת שלושה רישיונות שיש לחברה לגידול, לייצור ולהפצת החומר. אילן ביו מגדירה כל אחת מהפעילויות האלה כיחידת רווח, והיא מחזיקה מפעל ייצור בארה"ב שגודלו 20 אלף רגל רבוע (כ־1,800 מ"ר), המתמחה בעיקר בשמן מרוכז לסוגיו. לחברה מפעל בגודל זהה גם בישראל.

 

 

חנות קנאביס בקנדה חנות קנאביס בקנדה צילום: metrowestdailynews

 

אילן ביו תנפיק בת"א אם לא תצליח בקנדה

לדברי מקורבים לחברה, ההנפקה בקנדה היא פועל יוצא מפעילותה בארה"ב, אך הם מציינים כי החברה בוחנת הנפקה ראשונית בישראל, אם תמצא כי ההנפקה בקנדה לא מניבה בעבורה את הנדרש. שלושת הלקוחות העיקריים של אילן ביו הם כרמל אגרסקו, נטפים וקיבוץ נירים, במסגרת פעילותה לריבוי תרביות רקמה של צמחים בתחומי המזון, האנרגיה, הייעור והתרופות.

 

IMC חקלאות פועלת בעיקר בשוק הישראלי ומכירותיה השנתיות מוערכות בכ־16 מיליון שקל. גורמים המקורבים לפעילותה טוענים כי היא מכוונת לשווקים מחוץ לישראל, וכי כבר בשנה הבאה יתבססו מרבית פעילותה והכנסותיה על השוק האמריקאי.

 

לחברה חווה שגודלה כ־16 דונם באזור עוטף עזה וכ־5,000 צרכני קנאביס מורשים כלקוחות. לביסוס פעילותה בארה"ב נמצאת החברה כיום בעיצומה של הקמת חווה בארה"ב ובפיתוח פעילות מסחרית להפצת מוצרים נגזרי קנאביס תחת מותג פרטי שלה. ההנפקה בקנדה, לטענת אותם גורמים, תשרת את פעילות החברה בארה"ב.

שתי החברות מבקשות לבצע הנפקה ישירה בקנדה, ללא כניסה לשלד בורסאי — כפי שעשו מרבית חברות הקנאביס שנסחרות בבורסת תל אביב. פעילים בתחום הקנאביס אמרו ל"כלכליסט" כי "חברות עם פעילות אמיתית מאחוריהן מתעניינות בקנדה, כי שם השוק. בישראל יש הייפ, אבל הוא ייעלם. בקנדה מדובר כבר בשוק אמיתי. לכן, אם הפעילות ממילא בחו"ל, ומרבית עיני המשקיעים נשואות לחו"ל, אז טבעי שירצו להגיע לבורסות שם".

 

גורמים מתחום החקלאות טוענים כי העניין בחברות הישראליות בטווח הקצר יהיה בחידושי הטכנולוגיה החקלאית, וכי "דווקא אילן ביו מעניינת, כיוון שבחברה פיתחו שיטה להפקת זרעים איכותיים של צמחים. בדיוק כפי שאפשר לקבל ערך כספי גבוה יותר עבור ק"ג זרעי עגבניות איכותיות לעומת הרגילות, כך אפשר יהיה לקבל אלפי דולרים יותר עבור ק"ג של זרעי צמח קנאביס איכותיים. באשר לגידולי הקנאביס עצמם, הרווחים צפויים בעתיד להצטמצם. לכן נערכת IMC כבר עתה בחממת הקנאביס שלה — המנוהלת בשיתוף עם פרופ' דדי מאירי, מומחה עולמי בתחום הקנאביס — לאיתור סטארט־אפים וחידושים בתחום. המשחק של שתי החברות צפוי להיות על מציאת שותף גדול בחו"ל, וברגע שזה יקרה הן יעברו לממדים אחרים".

 

אילן ביו הפרטית הוקמה ב־2010 בידי ליעם גלאון, במושב גבעת ח"ן הסמוך לרעננה. המערכת האוטומטית שהחברה פיתחה נותנת מענה כלכלי לריבוי צמחים כשהם נקיים ממחלות ווירוסים. החברה הסיטה את עיקר פעילותה לריבוי בתחום הקנאביס ב־2015, לאחר שבעליה הבחין בצורך המתעורר לצמחי קנאביס מחד, ובחוסר האחידות בחומרים המופקים ממנו מאידך. הפעילות היחידה הנוספת של החברה היא לריבוי תרביות רקמה בתפוחי אדמה עבור חברה ישראלית גדולה.

 

היתה מעורבת בפרשת הברחה של שתילים לישראל

שמה של אילן ביו עלה לכותרות בתחילת השנה, בעקבות תחקיר של המגזין "קנאביס" ו"ידיעות אחרונות". זה חשף הברחה של מזוודה ובה שתילי קנאביס מארה"ב באישור אישי של מנהל היחידה לקנאביס רפואי (היק"ר) במשרד הבריאות, יובל לנדשפט, שהתקבל בהודעת ווטסאפ ולא על פי הנהלים. על פי הפרסומים, המבריח היה בעלים של חברה אמריקאית מקליפורניה, שחתמה על הסכם עם אילן ביו. המזוודה הכילה כ־300 שתילי קנאביס מ־100 זנים, שהועברו לישראל ללא ידיעת הממשל הפדרלי בארה"ב. התוצרת המיובאת הושמדה לבסוף.

 

החברה הגיבה על החשיפה וציינה כי "הייחורים קיבלו את כל האישורים הנדרשים והוצבו בהסגר בפיקוח מחלקת הגנת הצומח של משרד החקלאות. רק לאחר מועד היבוא המדובר נכנסו לתוקף תקנות היבוא של צמחי קנאביס, ובהן הדרישה להציג אישורי מדינת המקור ליצוא". מנכ"ל אילן ביו, אלעד מגל — אחיו של הח"כ לשעבר ינון מגל — ניהל בעבר חברות למיכשור רפואי.

 

IMC חקלאות הוקמה אף היא ב־2010, בידי קבוצת יזמים בהובלת אורן שוסטר, המכהן כמנכ"ל החברה. החברה החקלאית הפרטית היא בעלת אישור ממשרד הבריאות הישראלי לעסוק בתחום הקנאביס הרפואי. היא מספקת קנאביס רפואי לחולים שקיבלו אישור לכך ממשרד הבריאות. באתר שלה מציינת החברה כי החלה בחלוקת קנאביס רפואי כבר ב־2008, לפני הקמת החברה ובזמן שנושא הקנאביס הרפואי עוד היה בחיתוליו "מתוך תחושת שליחות לאספקת התרופה האיכותית ביותר עבור מטופלינו, וזאת על מנת להקל עליהם במכאוביהם ובמחלותיהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x