$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

חתנו לשעבר של פינושה ועידן עופר בקרב על חיפה כימיקלים

חוליו פונסה לרו, בעל השליטה (30%) ב־SQM, מנהל מגעים לרכישת החברה עם הבעלים האחים טראמפ. השניים מנהלים במקביל מגעים עם כיל, שבשליטת עופר. SQM, המתחרה הישירה של חיפה כימיקלים בשוק חנקת האשלגן, כבר התעניינה בה ב־2015

גולן חזני 08:1717.10.18

חברת SQM מצ'ילה מתחרה עם כיל, שבשליטת עידן עופר, על רכישת חיפה כימיקלים, כך נודע ל"כלכליסט". כמיקל אנד מיינינג קומפני אוף צ'ילה (SQM) היא המתחרה של חיפה כימיקלים בשוק חנקת האשלגן — המוצר העיקרי שהחברה מייצרת. בתחום היישומים החקלאיים מחזיקה SQM נתח של 48% וחיפה כימיקלים 33%, ואילו ביישומים התעשייתיים מחזיקה חיפה כימיקלים ב־23% מהשוק מול 28% של החברה מצ'ילה.

 

 

SQM נסחרת בניו יורק לפי 11 מיליארד דולר

 

שווי השוק של SQM, הנסחרת בבורסת ניו יורק, עומד על 11.3 מיליארד דולר, לאחר שבתחילת השנה היא נסחרה בכ־50% יותר. החברה סיימה את 2017 עם הכנסות של 2.17 מיליארד דולר ורווח נקי של 427 מיליון דולר.

 

בעל המניות הגדול (30%) ב־SQM הוא חוליו פונסה לרו (Julio Ponce Lerou), שהיה חתנו של שליט צ'ילה בעבר, הדיקטטור אוגוסטו פינושה. לרו הגיש לפני כחודש לבית המשפט בצ'ילה התנגדות לעסקה שבמסגרתה נמכרו 24% ממניות SQM, בטענה כי היא תפגע בתחרות בענף. חברת נוטריין (Nutrien), שנוצרה מהמיזוג בין ענקיות האשלג פוטאש (Potash) ואגריום (Agrium), מכרה לפני כארבעה חודשים מניות של SQM בכ־4 מיליארד דולר ל־Tianqi Lithium הסינית, ונותרה עם מניות בשווי של כ־2 מיליארד דולר.

 

עידן עופר בעל השליטה ב כיל עידן עופר בעל השליטה ב כיל צילום: בלומברג

 

 

המכירה נעשתה במסגרת הדרישות לאישור המיזוג בין השתיים. בית המשפט החוקתי בצ'ילה הקפיא את העסקה, בעקבות תביעתו של לרו.

עיסוקה העיקרי של SQM הוא הפקת ליתיום, ובתחום זה היא החברה השנייה בגודלה בעולם, אחרי אלבמארלה (Albemarle), שמפיקה 28% מהחומר בעולם לעומת 23% שמפיקה החברה הצ'יליאנית.

 

SQM פזלה לעבר חיפה כימיקלים כבר ב־2015, כאשר החברה הישראלית הובילה מהלך מכירה ושכרה לשם כך בנק השקעות בינלאומי. אך היא לא נמכרה, שכן האחים ג'ולס ואדי טראמפ, בעלי חיפה כימיקלים, דחו הצעה בהיקף של 1.1 מיליארד דולר מרוכש סיני.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", כיל מנהלת זה כמה שבועות מגעים לרכישת חיפה כימיקלים. האחים טראמפ דורשים בעבור החברה יותר ממיליארד דולר, בעוד כיל מתמחרת אותה ב־600–700 מיליון דולר, בין היתר בשל הפגיעה העסקית בה עם סגירת המפעל בחיפה. התחרות מול SQM עשויה לסייע לבעלי חיפה כימיקלים להשיג מחיר קרוב יותר למחיר שהם מבקשים. עסקה מול כיל, שנסחרת בשווי של יותר מ־8 מיליארד דולר, או מול SQM, אם תתגבש, צפויה להיות במזומן ובמניות.

 

האחים טראמפ רכשו את חיפה כימיקלים ב־2008 מאריה גנגר, שהיה השותף שלהם, תמורת 400–500 מיליון דולר.

 

סגירת המפעל בחיפה לפני שנה גרמה לטלטלה בחיפה כימיקלים, ולפי הערכות צנחו מכירות החברה בשנתיים האחרונות ב־30%–40% להיקף של 500–600 מיליון דולר בשנה. ה־EBITDA (רווח לפני ריבית, פחת, מסים והפחתות) ירד לפי הערכות בהתאם ל־30–40 מיליון דולר.

 

 

המפעל נסגר בעקבות עימות קשה בין עיריית חיפה לחברה. ראש העיר יונה יהב סירב להעניק למפעל רישיון עסק, והוביל עתירה שהסתיימה בהחלטה של בית המשפט העליון לרוקן את מכל האמוניה המשמש את החברה. המכל, שהקיבולת שלו 12 אלף טונות, נחשב לסכנה חמורה, בשל האפשרות לדליפת אמוניה כתוצאה מפגיעה בו או באונייה שמזינה אותו.

 

מפעל האמוניה נסגר בלחץ עיריית חיפה

ניסיונות למצוא ערוץ אחר להעברת אמוניה למפעל כשלו, הוא נסגר ועובדיו הוצאו לחופשה ללא תשלום. לחברה מפעל פעיל ליד דימונה ומפעל בצרפת.

 

בניגוד לניסיון הקודם למכור את חיפה כימיקלים, הפעם מנהלים האחים טראמפ את התהליך באופן אישי מארה"ב עם מעורבות קטנה יחסית של הנהלת החברה בישראל. האחים מתנהלים כרגע מול יו"ר כיל יוחנן לוקר ומול לרו מטעם SQM.

 

החברה מצ'ילה צפויה להיתקל בקשיים מגופי ההגבלים במדינות רבות בעולם, שכן רכישת המתחרה הגדולה שלה תהפוך אותה למונופול. בעיה שצפויה גם לכיל.

כיל היא הספקית הבלעדית של אשלג לחיפה כימיקלים, שמייצרת באמצעותו את המוצר העיקרי שלה, הדשן החקלאי חנקת אשלגן. כיוון שהחברה היא לקוח שבוי של כיל, מחיר האשלג מפוקח במידה מסוימת בידי המדינה. במקביל רוכשת כיל חנקת אשלגן מחיפה כימיקלים, כך שהקשרים העסקיים בין החברות דו־כיווניים.

 

היקף השוק העולמי של חנקת האשלגן נאמד ב־1.5 מיליון טונות בשנה. במחיר של 850–1,100 דולר לטונה, מדובר בשוק שנע סביב 1.5 מיליארד דולר בשנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x