$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

מיטב דש בוחש בקלחת של פז: רוצה להושיב את אברהם ביגר בכיסא היו"ר

בית ההשקעות דורש להגדיל את מספר הדירקטורים בפז, כדי לאפשר הכנסת מועמד נוסף לתפקיד היו"ר, וביגר צפוי להציע את מועמדותו באופן עצמאי. מנכ"ל מיטב ד"ש לכלכליסט: "בכוונתנו לעבוד עם פז או בלעדיה כדי שיהיה בסופו של דבר יו"ר חזק"

גולן חזני ורחלי בינדמן 06:4810.10.18

מועמד חדש טורף את הקלפים בסאגה סביב תפקיד היו"ר בחברת פז. ל"כלכליסט" נודע כי לרשימת המתמודדים על תפקיד היו"ר הצטרף גם אברהם ביגר, מי שהיה מנכ"ל פז ומאוחר יותר הוביל כיו"ר שורה של חברות גדולות כמו מכתשים אגן, שופרסל, וכיום מכהן כיו"ר חברת רקח וכדירקטור בחברת הביטוח מגדל. את המועמדות של ביגר מוביל בית ההשקעות מיטב דש המנוהל על ידי אילן רביב. אתמול שלח מיטב דש, הגדול (9.2%) מבין המוסדיים שמחזיקים בפז, מכתב ליו"ר פז הזמני גבי רוטר ובו הציע לכנס אסיפה נוספת, בנוסף לאסיפה השנתית, שבה יוחלט להגדיל את מספר חברי הדירקטוריון מ־9 דירקטורים ל־10, כדי לאפשר מינוי דירקטור נוסף.

 

 

 

 

מיטב דש לא נקב בשם הדירקטור המוצע מאחר שכבר הציע את עודד גילת לתפקיד דח"צ בחברה. לפי הוראות היתר המדינה לחברה, שום גוף לא יכול להציע יותר מדירקטור אחד, זאת כדי למנוע השתלטות על פז שהיא חברה אסטרטגית. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי ביגר הוא המועמד שאותו דוחף מיטב דש לתפקיד וכי ביגר צפוי להציע את מועמדותו באופן עצמאי לתפקיד, ולקבל רוח גבית מגופים מוסדיים. זאת, לאור הרקע שלו כמנכ"ל פז בעבר ותפקודו התחום הקמעונאות כיו"ר שופרסל, תחום שכיום מהווה יותר ממחצית מהרווחים של פז באמצעות רשת חנויות הנוחות yellow שממוקמות בתחנות התדלוק שלה.

 

מיטב דש עולה להתקפה

 

אילן רביב מנכ"ל מיטב דש אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "אנחנו חושבים שיונה פוגל (מנכ"ל פז – ג"ח) עושה עבודה טובה ומעריכים את יכולותיו. עם זאת, צריך למנות לחברה יו"ר חזק עם יכולות מוכחות לניהול דירקטוריון ורצוי שיהיה גם עם ידע בתחום האנרגיה והדלק. בכוונתנו לעבוד עם החברה או בלעדיה כדי שיהיה בסופו של דבר יו"ר חזק לפז. האחזקה של מיטב דש בפז היא של חצי מיליארד שקל ומהותית עבור לקוחותינו. נשתמש בכל הכלים העומדים לרשותנו כדי להציף ערך בחברה"

במכתב ששלח מיטב דש לפז, ואשר הגיע לידי "כלכליסט", נכתב: "לטעמנו, המציאות הנוכחית מחייבת איתור של מועמד בעל שיעור קומה, רקע מתאים וניסיון מוכח לתפקיד היו"ר.  

 

אנו בדעה שהרחבת הרכב הדירקטוריון ופתיחת האפשרות להתמודד למועמדים נוספים יהוו חיזוק לשדרה הניהולית של פז והצעדתה אל עבר שיפור מהותי בפעילותה העסקית כמו גם קידום האינטרסים של ציבור המשקיעים". במילים אלו ישנה ביקורת סמויה על תפקודו של המנכ"ל פוגל, שכן מיטב דש סבור שנדרש שיפור מהותי בפעילות העסקית של פז.

 

על פי חלק מהגופים המוסדיים, פוגל תומך בצורה לא גלויה במועמדות של אליעזר שקדי לתפקיד היו"ר, אם כי נזהר בהתבטאויותיו בנושא. המכתב של מיטב דש מבהיר כי בית ההשקעות אינו תומך במועמדים הנוכחיים לתפקיד היו"ר ומציעים מועמד עם רקע מתאים וניסיון שמעמיד בצל את יתר המועמדים. "אנו מצפים כי עד לקיום הצבעה וקבלת החלטה בנושא הנדרש, באסיפה הכללית, לא יהיה שינוי פרסונלי בזהות יו"ר הדירקטוריון ולא ימונה יו"ר קבוע לדירקטוריון", נאמר במכתב.

 

תמונת המאבק מסתבכת

הדרמה בפז החלה עם התפטרותו בשבוע שעבר של היו"ר יצחק עזר, כאשר על התפקיד מתמודדים כיום אליעזר שקדי שהוצע לדירקטוריון על ידי בית ההשקעות ילין לפידות, ואיציק צאיג, שהוצע לתפקיד על ידי ועדת המינויים של הדירקטוריון. התמונה מסתבכת עוד יותר בעקבות דיווחה של פז מאתמול שלפיו היא משנה את סיווגם של שני המועמדים לדירקטוריון, אריק שטיינברג וחזי אופיר, מדירקטורים בלתי תלויים לדירקטורים רגילים, דבר שמגדיל את רשימת המתמודדים על תפקיד היו"ר לחמישה מועמדים.

 

אתמול שלחה פז הודעה טכנית, לכאורה, שלפיה היא מעדכנת את הזימון לאסיפת בעלי המניות שאמורה להתקיים בשבוע הבא ועל סדר יומה בחירת דירקטורים שמתוכם ייבחר לה יו"ר חדש. מהדיווח העדכני עולה כי מנחם ברנר, מקורבו של היו"ר המתפטר יצחק עזר, יישאר לכהן כדירקטור בלתי תלוי שנה נוספת — אף שהיה אמור לסיים את תפקידו סמוך לאחר האסיפה השנתית הבאה.

 

מימין: אילן רביב ומנכ"ל פז יונה פוגל מימין: אילן רביב ומנכ"ל פז יונה פוגל צילומים: עמית שעל

 

הפתרון היצירתי של פז

כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", כבר בעת דיוני ועדת המינויים של דירקטוריון פז לגבי המועמדים האפשריים, הציעו חבריה למנות במקומו של ברנר דירקטור רגיל ולהקטין את מספר הדירקטורים הבלתי תלויים לשניים. אלא שעזר התנגד למהלך זה שאותו פירש כאיום על תפקידו — שכן כאמור אז יצטרף דירקטור נוסף שיכול להתמודד על תפקיד היו"ר — וההצעה לא אושרה בדירקטוריון. כעת, כאמור, נמצא פתרון יצירתי שבו ברנר שוכנע להישאר שנה נוספת, מה שמאפשר להביא דירקטור רגיל נוסף שיתמודד על כיסא היו"ר.

 

בתוך כך הודיעה פז, כאמור, כי הסיווג של שני המועמדים לכהונת דירקטורים בלתי תלויים — חזי אופיר, דירקטור בבנק הדואר ופרופ' לשיווק באוניברסיטה העברית ואריק שטיינברג, לשעבר יו"ר בית ההשקעות פסגות, לדירקטורים רגילים. באסיפה יידרשו בעלי המניות לבחור בין אופיר (המועמד מטעם ועדת המינויים של דירקטוריון פז) לשטיינברג (המועמד שהציעה חברת הביטוח מנורה). אלא שלשינוי הסיווג יש משמעות קריטית. לפי החוק, דירקטורים בלתי תלויים יכולים להתמודד על תפקיד היו"ר, אך שכרם לא יוכל לעלות על שכרם של דיח"צים בהתאם לתקנות החברות, זאת בניגוד לדירקטורים רגילים שיכולים להיות מתוגמלים על תפקידם כיו"ר. במילים אחרות, שינוי הסיווג נועד להכניס מתמודד נוסף למרוץ על תפקיד היו"ר לצד אליעזר שקדי (בעבר מנכ"ל אל על) ואיציק צאיג (עד לאחרונה מנכ"ל אסם).

 

זו גם הסיבה שברנר יישאר בתפקידו שנה נוספת שכן לפי תקנון החברה בפז חייבים לכהן לפחות שלושה דירקטורים בלתי תלויים (רויטל אבירם ואריק שור הם דירקטורים בלתי תלויים). בתוך כך נודע ל"כלכליסט" כי לפחות נכון לעכשיו, הסיכויים הגבוהים להיבחר לדירקטוריון הם של שקדי ושטיינברג. זאת לאחר שאנטרופי, חברת הייעוץ למוסדיים, הודיעה כי היא מעדיפה את בחירתם של שקדי על פני צאיג ושל שטיינברג על פני אופיר. לרוב, המוסדיים מצביעים בהתאם להמלצת אנטרופי, אך הצטרפותו האפשרית של ביגר לתמונה עשויה לטרוף את הקלפים.

 

הדילמה של המוסדיים

עוד לא ברור כיצד יצביעו בעלי המניות של פז — הגופים המוסדיים באסיפה ובמי יבחרו – בצאיג או בשקדי ובאופיר או בשטיינברג. עם זאת, נוצרה כאן סיטואציה מעט מוזרה. בתחילת השבוע שלחה קרן הגידור נוקד של רועי ורמוס מכתב לפז המטיח טענות קשות נגד הנהלת החברה בדגש על שמרנות יתר. אריק שטיינברג היה יו"ר פסגות בעת שוורמוס כיהן כמנכ"ל פסגות ולשניים היכרות ארוכה. נוקד מחזיקה ב־2% מפז ועשויה לתמוך במועמדות של שטיינברג. עם זאת, מי שיכריע את גורל ההצבעה יהיו הגופים הגדולים המחזיקים במניות פז — מיטב דש, הפניקס, מנורה וילין לפידות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x