$
שוק ההון

ראיון כלכליסט

"אם הבורסה לא תונפק עד סוף 2019 זה יהיה כישלון אישי שלי"

איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה בתל אביב, באירוע לקראת הנפקת הבורסה ומכירת 71% ממניותיה לקרן מאניקיי ולארבעה גופים פיננסיים: "אני מעריך שננפיק לפי שווי של יותר מ־551 מיליון שקל כי אנחנו שווים יותר. מתחת לזה לא תהיה הנפקה"

גולן חזני 07:4004.09.18

"אם לא תהיה הנפקה עד סוף 2019 זה יהיה כישלון אישי שלי", אמר אתמול איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה, בתדרוך לעיתונאים סביב הנפקת הבורסה ומכירת 71% ממניותיה לקרן מאניקיי ולארבעה גופים פיננסיים. בבורסה שואפים לבצע את ההנפקה עוד השנה.

 

 

 

הבורסה מכינה תשקיף הנפקה שיוגש לרשות ני"ע עוד החודש, לפי שווי של 551 מיליון שקל לפחות - השווי המינימלי שבו התחייבה הבורסה להנפיק בהסכם מול הגופים הרוכשים. אלה, כפי שנחשף ב"כלכליסט", רכשו את חלקם לפי שווי של 500 מיליון שקל, וביכולתם למכור את כל אחזקותיהן ביום שלאחר ההנפקה, כך שמובטח להן רווח של 10% לפחות.

 

ההנפקה תתבצע במתכונת מיוחדת, שלא תכלול שלב מוסדי אלא מכרז ישיר לציבור, של 31.7% לפחות. "המטרה היא לאפשר לציבור ליהנות מעליית הערך של הבורסה, משום שהיא משאב לאומי. אני מעריך שננפיק לפי שווי של יותר מ־551 מיליון שקל כי אנחנו שווים יותר. כל בורסה בעולם שהנפיקה שיפרה את השווי שלה משמעותית, ומתחת לשווי הזה לא תהיה הנפקה", אמר בן זאב. שווי זה הוא במכפיל של יותר מ־33 על הרווח הנקי, אבל בן זאב ציין כי המטרה היא לשפר את התוצאות עד ההנפקה. הציבור יוכל להשתתף בהנפקה בהגשת הצעות ישירות מעל סכום מינימלי שייקבע.

 

 

איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה צילום: עמית שעל

 

הונה העצמי של הבורסה עמד על 524 מיליון שקל נכון לסוף 2017, ובאותה שנה היא רשמה רווח של 14 מיליון שקל בלבד. ההסכם למכירתה נחתם מול קרן מאניקיי האוסטרלית־אמריקאית, שתרכוש 19.9%. למאניקיי חברו ארבעה גופים פיננסיים: Sunsuper ,Moelis, (אוסטרליה) Dalton (ארה"ב) ו־Novo Nordisk Foundation (דנמרק), שמחזיקה בשליטה בחברת התרופות הבינלאומית נובו נורדיסק.

 

כל אחד מהגופים רכש 12.9% ממניות הבורסה, 4.7% לאחזקה ישירה ועוד 8.2% (וביחד 32.9% ממניות הבורסה) שהועברו לידי נאמן, משה טרי, שיחזיק בהן, עם זכויות ההצבעה שלהן, לצורך ההנפקה. כל אחד מהגופים ימכור בהנפקה לפחות 7.9% מהמניות שבידיו, ויחזיק לאחר התהליך 4.99% מהבורסה לכל היותר.

 

חברי הבורסה והעובדים יוכלו למכור את מניותיהם

הבורסה תוכל להנפיק גם מניות חדשות בהנפקה. 22.3% מהמניות נותרו בידי חברי הבורסה, שיוכלו למכור בהנפקה, ו־6% בידי עובדיה, והן יהפכו ממניות רדומות לרגילות, ויוכלו להימכר אחר ההנפקה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", הדירקטור מטעם מאניקיי יהיה אחד השותפים להקמתה, סלאח סבנה, שנולד וגדל בכפר קרע שבמשולש, בעל תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית ותארים שניים מאוניברסיטאות בארה"ב. הקרן לא תמנה נציג בישראל, ומטעמה יעמוד מול הגופים השונים עו"ד שוני אלבק ממשרד פישר־בכר־חן, שהוביל את העסקה מטעמה.

 

"כשאמרנו שרוצים להנפיק ב־2019, גופים התקררו"

"הבורסה נתפסה כמקום של טייקונים, אף שהכסף של הציבור נמצא בה. התלבטנו איך לבצע שינוי מבני מבלי למצוא את עצמנו עם שורה של משקיעים שמחזיקים יותר מ־5%. בהתחלה ניסינו להביא בורסה זרה לקנות את השליטה ופנינו לשורה של בורסות בעולם, כמעט כולן הביעו עניין. אבל כשאמרנו שאנחנו רוצים להנפיק ב־2019, חלק התקררו. כשמשקיעים לא רוצים להנפיק כל כך מהר. גם חוק הבורסה, שלא מאפשר לבעל שליטה למנות רוב בדירקטוריון, הפריע להם", סיפר בן זאב. "היתה בורסה גדולה (כנראה בורסת לונדון - ג"ח) שביקשה שכל רישום כפול של חברה חדשה יהיה אצלה, ולא יכולנו להבטיח את זה".

 

על מאניקיי אמר בן זאב: מהתחלה הם ביקשו לרכוש 19.9%. המשא ומתן עימם היה מאוד לא פשוט, וכלל גם את ההסכם לגבי השותפים הנוספים. לכן מאניקיי עצמה חיפשה והביאה את השותפים". המכירה מיישמת תוכנית של יו"ר רשות ניע היוצא שמואל האוזר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x