$
בורסת ת"א

ירידה של 70% בהיקף גיוסי האג"ח באוגוסט לעומת השנים הקודמות

מבדיקה של חברת הדירוג S&P מעלות עולה ששוק החוב חווה בחודשי הקיץ את הירידה החדה ביותר בהיקף הגיוסים לעומת 2017-2015. בכירים בשוק החיתום: מדובר בירידה עונתית שמאפיינת את יולי־אוגוסט

צלי גרינברג 08:2003.09.18

התהייה אם שוק הנפקות האג"ח בישראל עומד בפני מפולת קרובה מקבלת תשובה ברורה וכואבת. מסקירה של חברת הדירוג S&P מעלות עולה כי בחודשים יולי ואוגוסט 2018 נרשמה נפילה של 50% ושל 70%, בהתאמה, בהיקף גיוסי האג"ח לעומת ממוצע ההנפקות בשנים 2017-2015. מהנתונים עולה כי ביולי האחרון גויסו 3 מיליארד שקל ב־11 הנפקות, זאת לעומת 6 מיליארד שקל שגויסו ביולי בכל אחת מהשנים 2017-2015.  

הצניחה בהיקפי הגיוסים החריפה באוגוסט שבו גויסו 0.7 מיליארד שקל בלבד ב־5 הנפקות, זאת לעומת 1.5 מיליארד שקל שגויסו ב־10 הנפקות ב־2017, 3 מיליארד שקל שגויסו ב־15 הנפקות ב־2016 ו־2.5 מיליארד שקל שגויסו ב־10 הנפקות ב־2015, כאשר היקף ההנפקות מתחילת 2018 עומד על 43 מיליארד שקל וזאת לעומת 71 מיליארד שקל בכל 2017.

 

מגמות מסחר הפוכות

לפי הדו"ח, 4 מההנפקות שבוצעו בחודש אוגוסט היו של חברות נדל"ן, בהן ההנפקה של אלעד קנדה שהנפיקה לראשונה אג"ח וגייסה כ־260 מיליון שקל. עם זאת, בדו"ח לא נכללה הנפקת מימון ישיר בהיקף של כ־320 מיליון שקל, שהתקיימה לאחר הכנת הדו"ח. תוצאות הסקירה של S&P מעלות מגיעות אחרי שבחודש יולי האחרון חלק מהסקירות שפורסמו על ידי הגופים המוסדיים הציגו את מגמת המסחר בשוק האג"ח המקומי כהפוכה לזו של שוקי האג"ח העולמיים, אשר רשמו בתחילת המחצית השנייה של 2018 את רצף העליות הארוך ביותר השנה, ואשר מוגדרים כיום על ידי הפעילים בתחום כ'יציבים'.

 

 

 

החתמים לא מתרגשים

בכירים בחברות חיתום אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי הם לא מתרגשים מהנתונים שעולים מהדו"ח של S&P מעלות וממגמת המסחר השלילית בשוק האג"ח. לדבריהם, עיקר הירידות החדות נובע מהוצאת כספים משוק האג"ח על ידי קרנות הנאמנות, שבכך גרמו לירידת מחירים, העלאת תשואה והפיכת השוק ללא אטרקטיבי עבור

משקיעי הנוסטרו.

 

לדברי אותם בכירים, אין בנתונים של חברת הדירוג כדי להציג מגמה של משבר, וגם אם מספרית היקפי ההנפקות בחודשים יולי ואוגוסט השנה חלשים יותר מאשר בעבר, הרי שהם תמיד היו נמוכים בחודשים אלה. עוד ציינו הבכירים כי החלק העיקרי בשוק – החיסכון ארוך הטווח – תמיד נשאר יציב וכי ניתן לראות במדדי תל בונד למיניהם שלא מדובר במגמת משבר. עם זאת, גם בחברות החיתום מודים כי הם ממתינים לסיום החגים ולהמשך פעילות ההנפקות הסדירה החל מחודש אוקטובר הקרוב כדי לבחון אם מגמת הירידות נמשכת, אך לטענתם גם אם זו תימשך, אין בכך כדי להצביע על תרחיש של מפולת בשוק וזאת לאור נתוניו הכלליים לאורך השנה.

 

אי־הוודאות מתגברת

בניגוד לחברות החיתום, ב־S&P מעלות מעריכים כי שוק האג"ח נמצא בתקופה של התמתנות בפעילות ההנפקות וזאת הן על רקע הירידות בפעילות ההנפקות ביולי־אוגוסט לעומת התקופות המקבילות ב־3 השנים האחרונות והן על רקע ירידה בפעילות מתחילת 2018 בשוקי האג"ח בחו"ל. אלה מתווספים גם לציפייה לעלייה בסביבת הריבית, ההתפתחויות בתעשיית קרנות הנאמנות והעלייה ברמת אי־הוודאות הגלובלית והמקומית.

 

כל אלה, להערכת חברת הדירוג, גורמים למשקיעים לפעול בזהירות וברמת בררנות גבוהה יחסית, ולפיכך החברה צופה שפעילות ההנפקות תמשיך להיות מאתגרת גם בהמשך השנה, אף ששיעורי הריבית והמרווחים עדיין נמוכים במונחים היסטוריים.

 

 

הבורסה בת"א הבורסה בת"א צילום: אוראל כהן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x