$
שוק ההון

פרסום ראשון

חברות הביטוח הגישו שוב בג"ץ נגד מכרז פנסיית ברירת המחדל

לפני שלוש שנים בגץ דומה שהגישו חברות הביטוח בדרישה להעביר את רפורמת פנסיית ברירת המחדל בחקיקה נדחה כאשר בית המשפט נתן לרפורמה צ'אנס של שנתיים. כעת כאשר ברשות שוק ההון מתכננים מכרז חדש שבו ייכללו גם קרנות הפנסיה של אלטשולר שחם ופסגות, בחברות הביטוח טוענים למכרז תפור

רחלי בינדמן 16:1214.08.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

איגוד חברות הביטוח הגיש היום בג"ץ נגד רשות שוק ההון בעניין מכרז פנסיית ברירת המחדל שצריך לצאת לדרך בתחילת ספטמבר. מי שכתב עבור האיגוד את הבג"ץ הוא עו"ד רובי בכר ממשרד פישר בכר חן.

מגדל החליטה להצטרף לעתירה למרות שפרשה מאיגוד חברות הביטוח לפני שנה.

 

לטענת האיגוד, בראשו עומד גיא רוטקופף, "העתירה היא נגד רגולטור שבוחר להתעלם מהחלטת בית המשפט הקודמת שהמליצה על כך שרפורמה זו תעבור בחקיקה". עוד נכתב "ההסדר החדש אף מרחיק לכת מהמכרז הקודם. הממונה מנסה לעשות חלוקה מחדש של שוק הפנביה בישראל תוך הדרה מוחלטת של קרנות הפנסיה המנוסות ובחירה של ארבע קרנות אחרות תחתן בהליך שמתיימר להיות תחרותי. רצונה של הממונה בדקה ה90 לכהונתה לעצב את השוק כראות עיניה תוך סטייה ממטרות המחוקק".


לפני שלוש שנים הגיש איגוד חברות הביטוח בג"ץ דומה נגד המכרז הראשון שבו זכו לבסוף שתי קרנות פנסיה קטנות - הלמן אלדובי ומיטב-דש שהתחייבו לדמי ניהול השואפים לאפס לכל מי שיבקש להצטרף אליהן לתקופה של 10 שנים מיום ההצטרפות. באותה עת נקבע כי הזכייה תהיה לתקופה של שלוש שנים שלאחריה יתרחש מכרז חדש.

גיא רוטקופף גיא רוטקופף צילום: עמית שעל


 

 

עוד קבע המכרז כי החל מאפריל 2019 כל מעסיק שלא יצא למכרז תחרותי להוזלת דמי הניהול של הפנסיה של עובדיו יהיה חייב לצרף את העובדים לקרנות הפנסיה המוזלות. המכרז גם העניק הגנת ינוקא לקרנות הפנסיה הקטנות.

 

חברות הביטוח תקפו בבג"ץ את הרפורמה בטענה שאושרה בחוזר ולא דרך הליך חקיקתי מסודר ואף טענו כי גם אז המכרז נתפר למידותיהן של קרנות הפנסיה הקטנות. אלא שאז בג"ץ לא התרשם מהטענות ורק הודיע כי ייקצר את תקופת הזכייה משלוש שנים לשנתיים וכעת כאמור יוצא לדרך מכרז חדש.

 

הפעם, החליטו ברשות שוק ההון בראשה עומדת דורית סלינגר לשנות את תנאי המכרז כך שיאפשר לארבע קרנות פנסיה לזכות בו. בנוסף הוגדרו דמי ניהול מינימאלים של 0.1% מצבירה ו-1.5% מההפקדות השוטפות – זאת בניגוד למכרז הקודם שלא כלל רף מינימאלי שכזה וזאת לאחר בדיקה שביצעה רשות שוק ההון מול קרנות הפנסיה של פסגות ואלטשולר שחם לרף שבו יסכימו להתמודד אף הן במכרז.

 

גם הפעם המכרז יעניק הגנת ינוקא – כלומר עדיפות לקרנות הקטנות כך שלפי הערכות יזכו בו הלמן אלדובי, מיטב דש וגם פסגות ואלטשולר שחם.

 

עבור חברות הביטוח זכייה של פסגות ואלטשולר שחם היא בבחינת מכה קשה שכן אם בעבר יכלו לתקוף את מיטב והלמן על השירות והתשואות כעת מדובר בפסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל ואלטשולר, ממובילי התשואות בשוק הגמל והפנסיה בשנים האחרונות.

 

ברשות שוק ההון מעוניינים בכוונה לאפשר זכייה במכרז לקרנות הקטנות כדי לשבור את הריכוזיות בשוק הפנסיוני. כיום חמש קרנות הפנסיה של חמש חברות הביטוח מחזיקות ב-מעל 90% מהשוק וברשות שוק ההון רוצים לחזק את הקרנות הקטנות כדי להגביר את התחרות.

 

ההצלחה של רפורמת ברירת המחדל כרגע היא מוגבלת. אף על פי שאחד מכל ארבעה עובדים חדשים מצטרף לאחת משתי הקרנות המוזלות, הבעיה הגדולה היא בעובדים הקיימים שעדיין משלמים דמי ניהול גבוהים מאד.

 

ברשות מקווים כי ברגע שמעבידים יהיו מחוייבים לצרף את העובדים שלהם לקרנות המוזלות החל מאפריל אם לא יצאו למכרז תחרותי בעצמם, התוצאות יהיו אף טובות יותר. כעת, במיוחד עם החלופות החדשות שייכנסו לתמונה – אלטשולר ופסגות, יש איום אמיתי על קרנות הפנסיה הגדולות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x