$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אברכהן נלחם באלשטיין על השליטה ברשת שופרסל

הנהלת שופרסל ניתקה את יחסי העבודה עם בעלת המניות הגדולה ביותר, דסק"ש של אדוארדו אלשטיין. עד כה נפגשו הצדדים פעם בשבועיים, אך מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן הצטייד בחוות דעת משפטית והפסיק את הפגישות. בדסק"ש, שהחזיקה בשליטה בשופרסל עד לפני חודש, מוכנים לקרב

גולן חזני 06:4725.07.18

הנהלת שופרסל ובעלת המניות הגדולה ביותר בה, דסק"ש שבשליטתו של איש העסקים אדוארדו אלשטיין, מנהלות קרב על המושכות ברשת הקמעונאות הענקית. ל"כלכליסט" נודע כי ההנהלה, בראשות המנכ"ל איציק אברכהן, ניתקה את יחסי העבודה השוטפים שהיו לה עם אלשטיין.

 

מדובר בעיקר מפגשים דו־שבועיים בין הנהלת החברה לבין פורום מנהלים חוץ־דירקטוריוני, שדן בכל מהלך אסטרטגי גדול של שופרסל. שופרסל הפסיקה את הפגישות ואת העבודה השוטפת מול הפורום, בגיבוי חוות דעת משפטית. מלבד אברכהן, הפורום כלל את נציגיו של אלשטיין: מנכ"ל דסק"ש שולם לפידות, יו"ר שופרסל ישראל ברמן והדירקטור מאוריסיו ביאור.

 

שיטת הניהול הזאת נחשבת ליברלית, יחסית לשיטות ניהול אחרות של בעלי שליטה או בעלי מניות דומיננטיים. ברוב המקרים, אלה מוצאים את הדרכים לנהל את הדירקטוריון ולהוביל אותו ודואגים לרוב בדירקטוריונים של החברות־הבנות.

 

מכרו ביותר מ־240%

 

עד ליוני האחרון, דסק"ש החזיקה ב־50% ממניות שופרסל, שהעניקו לה את השליטה בחברה. מכל החברות בפורטפוליו של אי.די.בי, שופרסל השיאה לה את הערך הרב ביותר. ב־19 ביוני מכרה דסק"ש 16.5% ממניות החברה ב־850 מיליון שקל, ונהנתה בכך מעלייה של יותר מ־240% במחיר המנייה מאז שאלשטיין רכש את השליטה באי.די.בי בספטמבר 2012.

 

כיום, לאחר המכירה, דסק"ש מחזיקה ב־33.6% ממניות שופרסל ואינה בעלת השליטה בה. בהתאם, היא אינה יכולה לכוון את פעילות התאגיד באמצעות רוב בדירקטוריון.

 

עם זאת, בדסק"ש לא מוכנים לוותר בקלות. אלשטיין אמנם ויתר על השליטה בחברה, אבל בשיחות שונות טוענים אנשי דסק"ש כי תרומתם לניהול העסקי של שופרסל לאורך השנים היתה קריטית. אותם נציגים ממחישים זאת באמצעות שני מקרים.

 

מימין: מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן ובעל השליטה בדסק"ש אדוארדו אלשטיין מימין: מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן ובעל השליטה בדסק"ש אדוארדו אלשטיין צילום: סיון פרג', אוראל כהן

 

הראשון הוא ההחלטה אם להמשיך בהסכם מול לאומי קארד להנפקת והפעלת כרטיסי האשראי של מועדון הלקוחות של החברה. הסכם זה הסתיים בסוף 2017, והעמיד את שופרסל בפני אחת ההחלטות המשמעותיות ביותר שידעה בשנים האחרונות.

 

ההנהלה, בראשות אברכהן ומנכ"ל שופרסל פיננסים שלמה זוהר, סברה שיש להמשיך עם לאומי קארד. אברכהן אף סיכם על כך בלחיצת יד מול יו"ר לאומי דוד ברודט, בפגישה שנערכה ביניהם. בהנהלה העדיפו להישאר עם לאומי קארד, מחשש שתקופת מעבר ארוכה של 3‑4 שנים למתחרה כאל תייתר כל יתרון שהיא מציעה על פני לאומי קארד. אלא שבדסק"ש סברו שההסכם עם כאל טוב יותר - וזו ההחלטה שהתקבלה בסופו של דבר.

 

המקרה השני, ממרץ השנה, היה הפרידה מחברת פז שהיתה שותפה של שופרסל בשופרסל פיננסים - חברה שנוצרה בשיתוף עם לאומי קארד להפעלת כרטיסי האשראי של חברי המועדון. פז החזיקה ב־20% משופרסל פיננסים והיתה אמורה למכור אחזקות אלו לשופרסל במסגרת הסכם היפרדות. לפי הערכת שווי שערך רו"ח אורי כהן, שופרסל פיננסים היתה שווה 794 מיליון שקל לצורך העסקה.

 

גם במקרה זה דסק"ש התערבה, חלקה על הערכת השווי של כהן וטענה כי היא לוקה בטעויות מהותיות. בסופו של דבר, טענות שהציגה הנהלת שופרסל במשא ומתן מול פז הביאו להנחה של כ־15 מיליון שקל בעסקה - ירידה של כ־8% מהערכת השווי של כהן. במקביל, שופרסל בהובלת דסק"ש מנהלת מאבק מול בנק לאומי, שדורש לממש את חלקו בשופרסל פיננסים- 16% - לפי אותו שווי. בשופרסל טוענים שאופציה זו פקעה ומוכנים לרכוש את המניות רק במחיר נמוך בכ־80%.

 

בדסק"ש, כאמור, משתמשים בשתי דוגמאות אלה כהוכחות לכך שיש להמשיך לקיים את פגישות הפורום, משום שהוא מצליח להשיא ערך למשקיעים. ככל הנראה, דסק"ש תהיה מוכנה להכניס נציגים נוספים מהדירקטוריון לפורום. כדי להצליח לשמור על פעילות הפורום, דסק"ש צריכה לשכנע את הדירקטוריון להצביע בעד - משימה לא פשוטה בדירקטוריון שבו אין לה רוב.

 

אלשטיין נטה לא להתערב

 

לאורך השנים, גם בתקופתו של נוחי דנקנר כבעל השליטה, נהנתה הנהלת שופרסל מאוטונומיה יחסית. שגם בתקופת השליטה המשותפת של אלשטיין ומוטי בן־משה בחברה, היא היתה תחת אחריותו של בן־משה. ייתכן שהעובדה שעד לפני שנה נשלטה החברה יחד עם קבוצת ברונפמן־פישר סייעה גם היא לכך.

 

כמו כן, מנכ"ל דסק"ש לפידות מונה לדירקטור בשופרסל רק במרץ האחרון, לאחר המשבר שבסופו העבירה החברה את הנפקת והפעלת כרטיסי האשראי של מועדון החברים שלה מידי לאומי קארד לכאל. בנוסף, אלשטיין עצמו לא ניצל את זכותו למנות ארבעה דירקטורים לחברה.

 

זאת ועוד, בנובמבר האחרון אלשטיין התגבר על מגבלה בחוק הריכוזיות שמנעה ממנו למנות שישה מחברי הדירקטוריון, אך עדיין לא פעל למנות עוד חברים. עד אז, דסק"ש היתה מוגבלת במינוי רוב בדירקטוריון, משום ששופרסל היתה חברת שכבה שלישית - מתחת לאי.די.בי ולדסק"ש עצמה. אלא שדסק"ש נפרדה מאי.די.בי, לאחר שנמכרה לחברת דולפין - גם היא של אלשטיין. אף שמגבלה זו הוסרה, דסק"ש נשארה עם ארבעה מתוך תשעה דירקטורים בחברה. היו"ר ברמן, אגב, קיבל את שכרו מדסק"ש עד תחילת השנה, ורק אז עבר

לקבל אותו משופרסל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x