$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

עסקת מיליארד הדולרים שמשרד האנרגיה מאשר ובבזן לא רוצים

בצד המוכר שותפות לווייתן, בצד הקונה בזן, והסחורה הלוהטת - קונדנסט, תוצר לוואי מהפקת גז המשמש לזיקוק. בלווייתן לא מכחישים את העסקה, במשרד האנרגיה מקדמים את הולכת החומר צפונה לבזן דרך קצא"א, ואילו בזן? "לא מעוניינת בקונדנסט"

ליאור גוטמן 07:5810.07.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

תנופת הפיתוח של מאגר לווייתן מובילה לאחת מעסקאות האנרגיה הגדולות במשק. בצד המוכר: שותפות לווייתן, בצד הקונה: בתי הזיקוק בחיפה (בזן), והסחורה הלוהטת: קונדנסט, תוצר לוואי מהפקת גז המשמש חומר גלם לזיקוק דלקים. לאחר תחילת הפקת הגז מלווייתן, בדצמבר 2019, הקונדנסט אמור לעבור לבזן בהיקף שעשוי להגיע למיליארד דולר.

 

 

קונדנסט משמש כחומר גלם נקי יחסית לייצור דלקים כגון בנזין, סולר או דלק סילוני. בפברואר האחרון חשף "כלכליסט" כי בתי הזיקוק הודיעו למשרד האנרגיה שהם לא מעוניינים לרכוש את הקונדסנט שיופק מלווייתן, וזאת עקב שורה של טענות. אלה כללו מחסור באחסון ייעודי, והחובה, שנראית להם מיותרת, למהול את חומר הגלם לשם הפקת דלקים נקיים.

 

אסדת גז אסדת גז צילום: אלבטרוס

 

 

הפקת הגז מלווייתן גוררת אוטומטית הפקת קונדנסט. אם אין מקום לאחסן את החומר או להשתמש בו לייצור דלקים - הפקת הגז מלווייתן תיעצר. בהיעדר הסכמה מצד בתי הזיקוק, משרד האנרגיה בחן אפשרויות אחסון, אולם אלה עלו בתוהו. מכירת הקונדנסט מלווייתן לבתי הזיקוק חזרה לשולחן, בהיקף משוער של מיליון חביות לכל שנת עבודה.

 

וכאן מגיעה תפנית מפתיעה, שלא לומר מוזרה. בתגובה לפניית "כלכליסט", בשותפות לווייתן לא הכחישו ולא אישרו את הפרטים, ולמעשה סירבו להתייחס. ממשרד האנרגיה נמסר: "תוכנית הפיתוח של לווייתן מתקדמת, לרבות חיבור הקונדנסט לבתי הזיקוק, שצפויים לקלוט את החומר בהתאם לנדרש".

 

ובתי הזיקוק? מהחברה נמסר במפתיע: "קבוצת בזן לא ביקשה ואינה מעוניינת לקבל קונדנסט. החלטות בנושא זה הן בידי הממשלה והרשויות המוסמכות בלבד". התגובה מוזרה לא רק כי היא סותרת את תגובת משרד האנרגיה ואת היעדר ההכחשה מצד לווייתן; נראה כי אולי מנסים בבזן ליצור רושם כאילו הממשלה כופה עליה - חברה בבעלות פרטית ובשליטת משפחת עופר - לקנות חומרי גלם בעשרות מיליוני דולרים בשנה. "כלכליסט" פנה לבזן ושאל אותה לא רק לגבי אמירת משרד האנרגיה, אלא גם לגבי תמחור העסקה ולגבי הכמויות - אולם לא נמסרה לכך תגובה.

 

אחת הסיבות האפשריות של בזן להתחמק לכאורה ממתן תשובות טמונה במאבק שמנהלים תושבי חיפה ואזור השרון נגד פיתוח לווייתן. קונדנסט נחשב לחומר מזהם ולתושבים טענות קשות גם על אחסונו וגם על הולכתו בצנרת היבשתית צפונה. בימים אלה מתנהל מאבק על הצבת אסדת לוויתן כ־120 ק"מ בים במקום 8 ק"מ מהחוף, ובזן, ששבעה מאבקי סביבה וטענות על זיהום, אולי רוצה לברוח מהנושא. הגז אמור לזרום עם הקונדנסט בעוד 16 חודשים.

 

מה כוללת העסקה שמשרד האנרגיה מכיר בה ובזן מכחיש? ממידע שהגיע לידי "כלכליסט", המגעים שמתנהלים נוגעים למכירת כ־2,500 חביות ביום. המחיר טרם נקבע אולם הוא יהיה צמוד למחיר חבית נפט מסוג ברנט. מדו"חות שותפות ישראמקו לרבעון הראשון עולה שמאגר תמר מוכר קונדסנט לבתי הזיקוק של פז ב־58 דולר לחבית בממוצע. אם מביאים בחשבון שמאגר לווייתן ימכור כמות כזו, שמגיעה ל־912 אלף חביות בשנה, מחזור העסקה הזו ינוע סביב 53 מיליון דולר לשנה.

 

לשם הזרמת הקונדנסט צפונה, משרד האנרגיה מקדם נקודת החיבור לחוף באזור מעיין צבי, שם מוקמת נקודת הקליטה הלאומית. במקביל פועלים לאשר הקמת צנרת חדשה מקו החוף מזרחה, עד לחיבור עם כביש 4. באזור זה אמורה צנרת הקונדנסט להתחבר לצנרת הולכת הדלקים הקיימת של קצא"א.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x