$
שוק ההון

יריבות שהולידה שותפות ושינדלר ההולנדי: הכירו את IFF, רוכשת פרוטרום

נסטלה, יוניליוור ופרוקטר אנד גמבל הן רק חלק מקהל הלקוחות של IFF; חברת הטעמים שרכשה את פרוטרום הישראלית ב-6.4 מיליארד דולר נוסדה ב-1889 בעיר קטנה בהולנד, וכיום משווקת 46 אלף מוצרים ב-162 מדינות ונסחרת בניו יורק בשווי שוק של 11 מיליארד דולר - השנייה בגודלה בענף

רן אברמסון 11:1307.05.18

"אנחנו לא כל כך מוכרים לציבור, אבל זה עסק מגניב". כך תיאר מנכ"ל IFF אנדראס פיביג את תעשיית חומרי הטעם והריח בראיון שפרסמה פירמת רואי החשבון הבינלאומית EY ב-2016.

 

היום (ב') פורסם בכלכליסט כי ענקית תמציות הטעם והריח האמריקאית IFF, החברה השנייה בגודלה בתחום, רוכשת את חברת פרוטרום הישראלית תמורת כ-7.1 מיליארד דולר (בניכוי חוב שווי העסקה הוא 6.4 מיליארד דולר). הרכישה תהפוך את IFF לחברה הגדולה בעולם בתחומה.

אף ששמה לא מופיע כמעט על אף מוצר צרכני, הרכיבים שיוצאים ממעבדות IFF נמצאים ביותר מ-40 אלף מוצרים המוכרים בכל בית. כמחצית מהכנסותיה מגיעה מענקיות מזון ומוצרי צריכה כמו נסטלה, יוניליוור ופרוקטר אנד גמבל.

 

בעלת הבית החדשה בפרוטרום הישראלית היא חברה ותיקה מאוד. ראשיתה בחברה בשם פולק את שוורץ (Polack & Schwartz) שנוסדה ב-1889 בעיר הקטנה זוטפן שבהולנד. תוך פרק זמן קצר יחסית, ליאופולד שוורץ וגיסו יוזף פולק מכרו תבלינים, בשמים וחומרי טעם ב-36 סניפים ברחבי העולם.

מפעל IFF בסינגפור מפעל IFF בסינגפור צילום: felicianeo

 

ב-1917 הם שכרו את ארנולד פאן אמרינכן כדי להקים ולנהל את שלוחת החברה בניו יורק. השידוך לא עלה יפה, ופאן אמרינכן עזב את P&S, כפי שהחברה נקראה אז, כדי לפתוח חברה משלו. ב-1958, אחרי יותר מארבעים שנה ומלחמת עולם אחת, שתי החברות המתחרות עם ההיסטוריה המשותפת התמזגו והפכו ל-International Flavors & Fragrances, או פשוט IFF.

 

אבל עוד לפני כן, מלחמת העולם השנייה ושואת יהודי הולנד גבתה מחיר כבד מפולק את שוורץ. עם הכיבוש הנאצי נאסר על יהודים להחזיק ולנהל מפעלים. כדי להבטיח את עתיד העסק, מינו המשפחות את אחד העובדים, קוק ברומר, לנהל את המפעל שבבעלותן.

 

ברומר, שזכה לכינוי אוסקר שינדלר ההולנדי והוכר כחסיד אומות העולם בשנה שעברה, דאג למצוא מקום מחבוא למשפחות פולק ושוורץ, וזייף עבור עובדי המפעל היהודים עשרות אישורים שבהם נקבע כי תפקידם הכרחי להמשך תפקוד המפעל – מה שמנע את גירושם למחנות הריכוז.

 

הוא גם השתמש בחומרים ובציוד שבמפעל כדי לייצר משקאות אלכוהוליים, שאיתם הוא שיחד קציני צבא גרמנים ודאג לאספקת מזון לעובדים. אחרי המלחמה חזר המפעל לניהול משפחות פולק ושוורץ, עד למיזוג עם החברה של פאן אמרינכן בארה"ב.

 

מאז אותו המיזוג, נמצא מטה IFF בניו יורק, והחברה הפכה אמריקאית. היא נסחרת בבורסת ניו יורק כבר 54 שנה, ואשתקד דיווחה על רווח נקי של 294.6 מיליון דולר. מדובר בירידה של 28% ברווח הנקי לעומת 2016. מגמת הירידה ברווח הנקי עומדת בניגוד לעלייה עקבית במכירות, ונובעת בין היתר בגלל התרחבות החברה באמצעות מיזוגים ורכישות.

 

 

 

כך למשל, ב-2015 היא רכשה את יצרנית הקוסמטיקה הקנדית לוקאס מאייר בכ-300 מיליון דולר. באותה השנה היא רכשה את יצרנית חומרי הטעם והריח האמריקאית Ottens Flavors בסכום שלא פורסם. מסע הקניות של IFF הגיע לישראל עוד לפני העסקה עם פרוטרום, כשב-2014 היא רכשה את חברת הכימיקלים לתעשיית המזון והקוסמטיקה ארומור מקיבוץ גבעת עוז ב-88 מיליון דולר.

 

כיום מעסיקה IFF כ-7,300 עובדים ב-73 מדינות. היא פעילה ב-162 מדינות והקטלוג שלה מכיל 46 אלף מוצרים. מנכ"ל החברה הוא אנדריאס פיביג, שנמצא בתפקיד מ-2014.

 

פרוטרום, המנוהלת על ידי המנכ"ל אורי יהודאי, נחשבת ליצרנית השישית בגודלה בעולם של תמציות טעם וריח לתעשיית המזון, המשקאות והקוסמטיקה. עם השלמת העסקה, יהודאי ישמש כיועץ אסטרטגי ליו"ר ומנכ"ל IFF אנדראס פיביג. מטה IFF יישאר בניו יורק, תוך שימור נוכחות בישראל. מניית IFF תהיה רשומה למסחר בבורסות בניו יורק ובתל אביב. כיום נסחרת IFF בבורסה בניו יורק בשווי שוק של 11.05 מיליארד דולר, והיא צפויה להיות החברה השנייה בגודלה בבורסה בתל אביב

בטל שלח
    לכל התגובות
    x