$
שוק ההון

נחשף בכלכליסט

חשיפת כלכליסט - אקזיט ענק לפרוטרום: נמכרת לפי שווי של 6.4 מיליארד דולר ל-IFF האמריקאית

חברת תמציות הטעם והריח השנייה בגודלה בעולם תשלם 67% במזומן ו-33% במניות. המחיר בכ-10% מעל מחיר השוק היום. מדובר באקזיט השני בגודלו אי פעם של חברה ישראלית - אחרי מובילאיי שנמכרה ב-15.2 מיליארד לאינטל. המגעים נחשפו ב"כלכליסט" לפני חודש

גולן חזני וחזי שטרנליכט 08:2807.05.18

אקזיט ישראלי ענק: ענקית תמציות הטעם והריח האמריקאית IFF, החברה השנייה בגודלה בתחום, רוכשת את חברת פרוטרום הישראלית לפי שווי של 6.4 מיליארד דולר. שווי הפעילות של פרוטרום בעסקה עומד על 7.1 מיליארד דולר.

 

לפי הדיווח של החברה, IFF תשלם 67% במזומן ו-33% במניות. הרכישה מגיעה כחודש לאחר חשיפת "כלכליסט" כי פרוטרום נמצאת על הכוונת של שני גופים בינלאומיים גדולים - אחת מהם היא IFF. מדובר באקזיט השני בגודלו אי פעם של חברה ישראלית - לאחר שבמרץ 2017 נמכרה מובילאיי לאינטל תמורת 15.2 מיליארד דולר.

 

 

על פי תנאי ההסכם, אשר אושר פה אחד על ידי הדירקטוריונים של שתי החברות, בעלי מניות פרוטרום יקבלו בתמורה לכל מניית פרוטרום 71.19 דולר במזומן ו-0.249 מניות של IFF. המחיר משקף שווי של 386 שקל למניית פרוטרום - פרמייה של 15% ממחירה בבורסת ת"א.

 

IFF היא כאמור החברה השניה בגודלה בעולם בתחום אחרי ג'יוודאן השוייצרית. לאחר הרכישה היא תהפוך לחברה הגדולה בעולם בתחומה. פרוטרום, המנוהלת על ידי המנכ"ל אורי יהודאי, נחשבת ליצרנית השישית בגודלה בעולם של תמציות טעם וריח לתעשיית המזון, המשקאות והקוסמטיקה.

 

עם השלמת העסקה, יהודאי ישמש כיועץ אסטרטגי ליו"ר ומנכ"ל IFF אנדראס פיביג. מטה IFF יישאר בניו יורק, תוך שימור נוכחות בישראל. מנית IFF תהיה רשומה למסחר בבורסות בניו יורק ובתל אביב.

 

בשנים האחרונות, החברות הגדולות בענף נמצאות במגמת התכנסות. בסוף חודש מרץ האחרון השתלטה החברה השוייצרית ג'יוודאן על Nature X הצרפתית. ג'יוודאן, הנסחרת בבורסת ציריך, רכשה 40.6% מהחברה לפי שווי של 1.5 מיליארד יורו. שווי זה משקף מכפיל של כמעט פי ארבע על המכירות של Nature X, שעמדו ב־2017 על 404 מיליון יורו.

 

עם פרסום הדו"חות שלה בחודש מרץ שעבר הודיעה פרוטרום כי היא צופה שנת שיא ב־2018, שבה יירשם שיפור נוסף ברווחיות. שיפור זה ינבע, לפי החברה, מפרויקטים לחיבור מפעלים, מאופטימיזצית משאבים ומההשלמה המוצלחת של רכישת חברת אנזימוטק הישראלית, שאותה רכשה בשנה שעברה ב־210 מיליון דולר.

 

פרוטרום, שנוסדה ב־1934, יצאה להנפקה ב־1997 בבורסה בתל אביב. מאז, מנייתה ייצרה תשואה של 11,000%.

 

"מהלך חשוב"

 

נשיא ומנכ"ל פרוטרום, אורי יהודאי אמר ל"כלכליסט", "מדובר במהלך חשוב בחיים שלי ובחיים של פרוטרום. זהו מסע בן 33 שנים שהייתי שותף בו ואמשיך להיות שותף בו – של בניית חברה ציונית גלובלית. זו העסקה הגדולה ביותר לאחר מובילאיי".

 

יהודאי הוסיף כי "על רקע מהלכים שהיו בתחום שלנו, שקלנו מספר פניית מכמה חברות. נענינו לעסקה שאנו חושבים שהיא טובה לכלל בעלי העניין. העסקה תהפוך את פרוטרום לחברה השניה בגודלה בבורסה הישראלית". רכישת הענק של החברה שבראשה הוא עומד, אומר יהודאי, הינה "סיפור מרגש. זה יום מורכב בשבילי שמחבר את כל מה שעשינו ב-30 השנים האחרונות, עם הסתכלות קדימה ולא אחורה".

 

בשבוע שעבר התייחס יהודאי בוועידת התעשייה הישראלית של "כלכליסט" ואמר בנושא כי "מטבע הדברים מעת לעת פונות אלינו חברות לצורות שונות של חיבור, הבחינה שלנו היא בחינה של ערך". לדבריו, באותו אירוע, "החזון העסקי והציוני נשאר ויישאר תמיד", אמר יהודאי וציין, "הצטרפתי לפרוטרום לפני 33 שנים כשהייתה פעילות בתוך חברה אחרת עם מחזור של 3 מיליון דולר. הבאנו אותה לחברה אחרת בשילוב 70 רכישות שעשינו והיד נטויה. פרוטרום נמצאת במקום הטוב ביותר שהיתה בו אי פעם, גם מבחינת הנהלה, מיצוב בשווקים, צנרת רכישות בשווקים".

 

 

 

 

אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום צילום: תומי הרפז

 

משרד עורכי הדין ווכטל ליפטון רוזן וכץ ומשרד עורכי הדין נשיץ ברנדס אמיר ייצגו את פרוטרום בעסקה, משרד עורכי הדין קלירי גוטליב סטיין והמילטון ומשרד עורכי הדין גורניצקי ייצגו את IFF בעסקה. גרינהיל ומורגן סטנלי שימשו היועצים הפיננסיים של IFF. בנק אוף אמריקה מריל לינץ' שימשו יועצים פיננסיים לפרוטרום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x