$
שוק ההון

שישה חודשים לקאר שולץ בטבע: פיטורים, סגירת מפעלים וקפיצה של 34% במניה

זהו בינתיים דו"ח הביצועים של המנכ"ל הדני של טבע, שנכנס לפני חצי שנה בדיוק לתפקידו. תוכנית ההתייעלות שלו שולחת הביתה 25% מכוח העבודה, והוא לא נסוג ממנה למרות הפצרות רה"מ. היום ייחשף שוק ההון לתוצאות טבע תחת הנהגתו, אך המבחן העיקרי שלו יהיה חיסול החוב בהיקף של כ־30 מיליארד דולר שרובץ על החברה

דרור רייך 09:3903.05.18
היום תפרסם טבע את דו"חותיה הכספיים לרבעון הראשון של 2018 - הרבעון המלא הראשון תחת הנהגתו של המנכ"ל החדש קאר שולץ. חצי שנה בדיוק חלפה מאז מונה שולץ להוביל את חברת התרופות הגנרית הגדולה בעולם. טבע הודיעה על מינויו כבר ב־11 בספטמבר 2017, אך הוא המשיך לכהן כמנכ"ל חברת התרופות הדנית לונדבק עד שנמצא לו מחליף, ונכנס רשמית לתפקידו החדש ב־1 בנובמבר.

 

ממוצע התחזיות לרבעון הראשון השנה הוא להכנסות בהיקף של 4.8 מיליארד דולר, ורווח נקי למניה של 0.35 סנט. אין ספק ששולץ הגיע מצויד ברקע הנכון. יש לו ניסיון ניהולי של כ־30 שנה בתעשיית הבריאות, ולפני כהונתו בלונדבק, שאותה החל ב־2015, ניהל את נובו נורדיסק, חברת הפארמה הגדולה בדנמרק.

 

מיום שנכנס שולץ ללשכת המנכ"ל בטבע ועד היום הוסיפה מניית החברה 34% לערכה. נתון זה בולט עוד יותר על רקע העלייה האפסית של המדדים המובילים בארה"ב — דאו ג'ונס, נאסד"ק ו־S&P 500 — באותה תקופה, וגם עלייה אפסית במדד מניות מגזר הבריאות (XLV), שכולל חברות כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון, פייזר ומרק. גם המתחרה הישירה מיילן הציגה ביצועים פושרים עם עלייה של 5% בלבד.

 

האם מדובר במגע הקסם של הנסיך הדני שחולל פלאים בטבע, או שמדובר כרגע רק באופטימיות מצד המשקיעים, שמאמינים כי לאחר צניחה של כ־70% במחיר המנייה בשלוש השנים האחרונות מכאן אפשר רק לעלות.

 

הפך על פיה החלטה של קודמו פטרבורג

אירועי חצי השנה האחרונה לא הפכו את חייו של שולץ לקלים, בלשון המעטה. יום אחד בלבד לאחר שנכנס לתפקיד, ב־2 בנובמבר, פרסמה טבע את דו"חותיה הכספיים לרבעון השלישי של 2017. התוצאות היו נמוכות מתחזיות השוק, ובעקבות כך נאלצה החברה להוריד את תחזיותיה ל־2017 כולה.

 

שולץ אמנם השתתף באותו יום בשיחה שקיימה הנהלת החברה עם האנליסטים, אך את ההובלה לקח קודמו, המנכ"ל הזמני יצחק פטרבורג, לצד יו"ר דירקטוריון טבע סול בארר.

קאר שולץ מנכ"ל טבע קאר שולץ מנכ"ל טבע צילום: יובל חן

 

אם לא די בכך, כמה ימים קודם לכן אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) למתחרה מיילן לשווק גרסה גנרית לקופקסון במינון 40 מ"ג, המיועדת להזרקה שלוש פעמים בשבוע. מדובר באישור הגנרי הראשון שניתן לגרסה זו של הקופקסון, תרופת הדגל של טבע, שהיתה אחראית ב־2016 לכ־20% מהכנסות החברה, שעמדו על 22 מיליארד דולר, ול־40% מהרווחים, שעמדו על 5.2 מיליארד דולר.

 

אך נראה כי מאותו רגע נטל שולץ את המושכות לידיו. ההחלטה הראשונה שלו היתה לא למכור את חטיבת האונקולוגיה והכאב האירופית, ובכך הפך למעשה על פיה את החלטת קודמו פטרבורג.

 

לאחר קצת פחות מחודש בתפקיד הכריז שולץ על מבנה ארגוני חדש בטבע ושינויים בצוות הנהלת חברת הפארמה הישראלית. שלושת היעדים שהציב לחברה היו גמישות, רזון ורווחיות, בדגש על חזרה להתמקדות בתרופות גנריות וצמצום הפעילות בתרופות המקור.

 

שולץ ביצע גם שינויים דרמטיים בשדרת הניהול, שכללו שורה של מינויים. שלושה נושאי משרה בכירים עזבו את טבע: מנהל המו"פ הגלובלי ד"ר מייקל היידן, מנהל חטיבת המוצרים המקוריים והייחודיים ד"ר רוב קורמנס, ומנכ"ל טבע גנריקה דיפנקר בהאטארג'י. המינוי הבכיר ביותר שביצע שולץ היה של מייק מקללן — מסמנכ"ל כספים זמני לסמנכ"ל בכיר, מנהל כספים ראשי ואחראי על חטיבת הכספים, הפיתוח העסקי, קשרי המשקיעים וטכנולוגיית המידע (IT). מדובר בתפקיד שאותו מילא אייל דשא, אך עם סמכויות מורחבות.

 

בישראל יפוטרו 1,200 עובדים, מרביתם השנה

שולץ כבר הבריא בעבר חברת תרופות ענקית, שבדומה לטבע איבדה את הפטנט על תרופת הדגל שלה. מדובר בלונדבק, שבה ביצע מהלך נרחב של פיטורים, ובעקבותיו דבק בו הכינוי "הארד קור". שלושה חודשים בלבד לאחר שהתיישב על כיסא מנכ"ל החברה‬ הוא יזם פיטורים של ‭1,000‬ עובדים — כמעט ‭17%‬ ממצבת כוח האדם של לונדבק — כשליש מהם בדנמרק והשאר בשלוחותיה העולמיות. בעקבות המהלך הזה הכתיר אותו המגזין הפיננסי ‭"CXO"‬ למנכ"ל השנה.

 

באמצע דצמבר האחרון הכריז שולץ על תוכנית התייעלות דומה גם בטבע. במסגרת התוכנית ביקשה טבע לקצץ 25% ממצבת העובדים העולמית, כלומר 14 אלף מתוך 56 אלף העובדים. הפיטורים אמורים להתבצע בשנתיים הקרובות, מרביתם במהלך 2018.

 

בישראל מדובר ב־1,700 עובדים, לא כולל עובדי פעילויות שיימכרו במלואן, כאשר 1,200 יפוטרו כבר השנה ו־500 נוספים ב־2019. שולץ גם החליט לסגור את פעילותם של שני מפעלי הייצור בירושלים ולמכור את מפעל מיגדה בקריית שמונה. באחרונה החליטה ההנהלה על סגירת המפעל באשדוד, ובימים אלה היא מנהלת מאבק על כך מול ההסתדרות בבית המשפט.

 

במסגרת תוכנית ההתייעלות טבע גם הפסיקה לחלק דיבידנדים, ולא שולמו בונוסים על שנת 2017. זאת נוכח העובדה שהתוצאות הפיננסיות של החברה יהיו נמוכות באופן משמעותי מהתחזית המקורית שהציבה. על פי שולץ, ההתייעלות הדו־שנתית צפויה לחסוך לטבע 3 מיליארד דולר עד סוף 2019, על בסיס עלויות של 16.1 מיליארד דולר ב־2017.

 

האם זה מגע הקסם של שולץ האם זה מגע הקסם של שולץ

 

אחרי פרסום התוכנית שולץ גם דיבר לראשונה עם כלי התקשורת בישראל. המסר המרכזי שלו היה כי בתוך 10 שנים יהיו לטבע 8–12 מפעלים בלבד, לעומת 80 כיום, וכי החברה צריכה להתמקד רק במוצרים רווחיים — ומה שאינו רווחי יופסק. מטרת־העל שהציב לעצמו שולץ היא חיסול החוב בהיקף של כ־30 מיליארד דולר, שנוצר בעקבות רכישת החטיבה הגנרית של אלרגן, אקטביס, באוגוסט 2016.

 

לבד מהרכישה היקרה והלא מוצלחת של אקטביס, טבע גם מכה על חטא רכישת רימסה המקסיקנית בעסקה של 2.3 מיליארד דולר. זו התבררה ככושלת, ובנוסף טבע הפסידה גם בתביעה שהגישה נגד רימסה בבית משפט בארה"ב, בטענה כי המוכרים רימו אותה.

 

שולץ אינו מתכוון לחזור בו מתוכנית ההתייעלות, וגם פגישה משולשת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אלי כהן, כמה ימים לאחר פרסומה, לא הקלה את רוע הגזירה. "לצערנו, לא יכולנו להיענות לבקשת ראש הממשלה והשרים", אמר שולץ לתקשורת לאחר הפגישה.

 

אך התוכנית האגרסיבית לא הרשימה את סוכנויות הדירוג. חברת פיץ (Fitch) הורידה את דירוג האשראי של טבע בשתי רמות לסטטוס של אג"ח זבל (Junk Bonds), מ־BBB מינוס ל־BB עם אופק שלילי. לפיץ' הצטרפו מאוחר יותר גם חברת הדירוג מודי'ס, שהורידה גם היא את דירוג האשראי של טבע בשתי דרגות לרמת "זבל", מ־Ba2 ל־Baa3, ו־S&P שהורידה את דירוג האשראי של טבע בדרגה אחת מ־BBB ל־BB בלבד (רמה הנחשבת גם היא ל"זבל"), לאחר ששבוע קודם לכן החברה נכנסה לרשימת מעקב עם אופק שלילי.

 

וורן באפט השקיע 360 מיליון דולר בטבע

כחודש אחרי החלטתו של שולץ לוותר על פעילויות בישראל תוך פיטורים מאסיביים, נראה שהמנכ"ל החדש הצליח להתגבר על חלק מהמוקשים בדרך למימוש האסטרטגיה שלו, וזה לא היה קל. הוא נאלץ להתמודד עם ועדי עובדים נחושים, עם ההסתדרות ועם ראשי המשק וצמרת המדינה.

 

את הביטוי למהלכיו אפשר כבר לראות בדו"חות הכספיים של הרבעון הרביעי אשתקד. מספר עובדי טבע, נכון לסוף 2017, ירד ב־9% למצבת עובדים של 51,792, לעומת 56,960 עובדים בסוף 2016. גם בגזרה הישראלית מדובר בירידה של 9%, מ־6,863 עובדים בסוף 2016 ל־6,245 עובדים בסוף 2017. מנגד, טבע רשמה מחיקת מוניטין של 11 מיליארד דולר ברבעון הרביעי, על רקע הבעיות הפוקדות את השוק הגנרי בארה"ב, ובעיקר שחיקת המחירים שפוגעת בה בהיותה חברת הגנריקה הגדולה בעולם.

 

גם בתחילת 2018 הציגה טבע כמה הודעות חיוביות לצד אירועים שליליים. בפברואר קיבלה מתחרה נוספת של טבע, מומנטה (Momenta Pharmaceuticals) אישור FDA לשיווק גרסה גנרית לקופקסון 40 מ"ג. אך יום לאחר מכן הגיעה בשורה מעודדת בדמות השקעה של 360 מיליון דולר (כ־2% מהמניות) בידי ברקשייר האת'ווי, חברת האחזקות של המשקיע המיליארדר וורן באפט, שבעקבותיה זינקה מניית טבע ביותר מ־7% במסחר המאוחר בארה"ב.

 

מגיש רשת CNBC ג'ים קריימר אמר על הרכישה הזאת כי "טבע היא חברה מסוג ב'. אני בהלם שבאפט השקיע בה". הוא אף כינה את החברה הישראלית "גרועה שבגרועות".

 

מכפילי הרווח של טבע מכפילי הרווח של טבע

שולץ הציג בפברואר גם את תוכנית הבונוסים של טבע ל־2018, לאחר שביטל את הבונוס ל־2017 מיד עם כניסתו לתפקיד. התוכנית החדשה מתבססת הן על ביצועי החברה — הרווח למניה ותזרים המזומנים — והן על ביצועי העובד, ובונוס יכול להגיע עד 200% מהשכר השנתי שלו. לאחר מכן הוא התפנה לערוך שוב שיחה עם משקיעים בישראל, ובה חשף חלק מצעדי ההתייעלות שיישם בתקופה האחרונה, ובהם סגירת משרדים יוקרתיים של טבע בניו יורק ובוושינגטון, ששימשו בעיקר לוביסטים של החברה, וכן כמה אתרים ברחבי ארה"ב.

 

במפגש הרחיב שולץ גם על עתידו של הקופקסון וחזר על התחזית ולפיה הוא צופה מכירות של 1.8 מיליארד דולר לקופקסון ב־2018, ירידה של 53% לעומת 2017. עוד אמר שולץ כי בסוף הרבעון הרביעי של 2017 נגסה הגרסה הגנרית של מיילן כ־10% מנתח השוק, ונכון להיום עלה נתח השוק שלה כבר ל13.5%. ההשפעה של הגרסה הגנרית של מומנטה טרם מורגשת.

 

הפעולה הפיננסית האחרונה ששולץ עשה היא גיוס של 4.55 מיליארד דולר בהנפקת איגרות חוב בשתי סדרות אג"ח דולריות בהיקף של 1.25 מיליארד דולר כל אחת. הריביות עליהן הן 6% ו־6.75% והפירעון בשנים 2024 ו־2028. שתי סדרות האג"ח נוספות הן של 700 מיליון יורו בריבית של 3.25% לפירעון ב־2022, ושל 900 מיליון יורו בריבית של 4.5% לפירעון ב־2025. לשם השוואה, הריבית הממוצעת ששילמה טבע בגיוס החוב לרכישת אלרגן, ביולי 2016, עמדה על 2.6% בלבד. טבע גייסה אז 15 מיליארד דולר, לאחר שזכתה לביקושי ענק של 70 מיליארד דולר.

 

דירה מול הים ביפו תמורת כ־5 מיליון דולר

אין ספק שהצטרפותו של שולץ זורעת אופטימיות בקרב משקיעי טבע למודי הסבל, שצופים כעת במניה הנסחרת בשפל של 16 שנה. גם לאחר הקפיצה שווי השוק של טבע לא חזר ל־20 מיליארד דולר. אך נדמה כי המשימה המרכזית שעימה התמודד שולץ, שיקום אמונו של שוק ההון בטבע, מתחילה לעלות על הפסים הנכונים.

 

אמנם טבע ספגה לפני כמה ימים מכה בדמות רכישה של פרוקטר אנד גמבל את יחידת מוצרי הבריאות של מרק (Merck) הגרמנית תמורת 4.2 מיליארד דולר, לאחר שמיזם בריאות צרכנים שעליו עבדה עם טבע מאז 2011 לא צלח. אך מנגד השכילה טבע להיפרד משלושה דירקטורים שאחראים באופן ישיר למצבה היום — גליה מאור לאחר קדנציות בתפקיד (6 שנים), גבריאל סולצברגר לאחר קדנציה אחת (3 שנים) ודן זיסקינד שחזר במפתיע לדירקטוריון רק לפני כמה חודשים.

בתוך טבע פנימה לא כל העובדים מסכימים עם צעדי הייעול של שולץ, וחבילת השכר הנאה שקיבל לא מסייעת לפופולריות שלו. בחברה עדיין מדברים על אווירה מדוכדכת, בעיקר לאור החדרים הריקים הרבים והמסדרונות השקטים במשרדיה בישראל — דבר המורגש בעיקר במטה בפתח תקווה.

 

המנכ"ל נהנה משכר בסיס שנתי של 2 מיליון דולר, מענק חתימה של 20 מיליון דולר, אופציות בשווי 6 מיליון דולר ומניות טבע בשווי 7.5 מיליון דולר. בנוסף זכאי שולץ למענק תלוי ביצועים בשיעור של 140%–200% משכרו השנתי.

 

טבע לא שינתה לכבודו של הנסיך הדני את התקנון שלה, שמחייב את המנכ"ל להתגורר בישראל. לשכתו של שולץ נשארה במטה טבע בפתח תקווה, ואת ביתו קבע במקום טוב מול הים, ממש כפי שעשה בדנמרק. שולץ, שאינו אדם שמצטנע, רכש דירה בפרויקט W Tel Aviv, שנבנה במתחם ביה"ח הצרפתי מול נמל יפו, תמורת 5–6 מיליון דולר. הוא גם ידוע בחיבתו למכוניות יוקרה, ובדנמרק נהג במזראטי שחורה. אשתו של שולץ החלה ללמוד עברית לרגל המעבר, והוא עצמו השתתף באחרונה בטקס יום הזיכרון של פרויקט "מסע" בלטרון.

 

האם שולץ הוא שגרם למגמת העלייה במניית טבע? כנראה שכן, אבל חובת ההוכחה עוד עליו. המבחן הראשון שלו בדרך לזכייה בתואר "איש השנה בכלכלה" מהעיתונות בישראל יהיה היום, עם פרסום הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון. בטווח הארוך הוא יצטרך להוכיח את יכולתו לחסל את החוב הענק שמעיק על החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x