$
שוק ההון

ריח האקזיט הזניק את שווי פרוטרום ל־20 מיליארד שקל

שווי חברת תמציות הטעם והריח זינק ב־1.3 מיליארד שקל ביום אחד, לאור ההתעניינות ברכישתה שפורסמה בכלכליסט. השיחות מול IFF האמריקאית, שכבר פנתה לפרוטרום, צפויות להעלות הילוך, והרוכשת הסדרתית עשויה להפוך לנרכשת

חזי שטרנליכט וגולן חזני 07:1412.04.18

מניית פרוטרום זינקה אתמול בתל אביב על רקע הפרסום ב"כלכליסט" כי היא נמצאת על הכוונת של שתי ענקיות מתחרות, ששוקלות לרכוש אותה. שווי רכישה שכזו יכול לנוע בין 6 ל־6.5 מיליארד דולר, כלומר 23-21 מיליארד שקל. שווי זה גבוה מהשווי של פרוטרום, שעמד טרם פתיחת המסחר אתמול על 19 מיליארד שקל.

ביום הפרסום קפצה מניית פרוטרום בשיעור חד של כ־7% בבורסת תל אביב. מחזור המסחר במניה הסתכם אתמול ב־169 מיליון שקל, גבוה פי 3.4 מהממוצע בשלושת החודשים האחרונים. שווי השוק של החברה הגיע ל־20.4 מיליארד שקל, זינוק יומי של 1.3 מיליארד שקל בשווי החברה.

המנכ"ל אורי יהודאי. רוכש בקפידה המנכ"ל אורי יהודאי. רוכש בקפידה צילום: גיל נחושתן, עמית שעל

 

החברה הגדולה ביותר בתחום, במונחי מחזור מכירות שנתי, היא ג'יוואודן (Givaudan) השוויצרית, ששווייה בבורסת פרנקפורט 19 מיליארד דולר. מכפיל הרווח שלה עומד על 27, וזה של הענקית האמריקאית IFF עומד על 23. פרוטרום נסחרת במכפיל גבוה משמעותית של 38.

 

רכישתה, ככל שתתבצע, צפויה להתרחש במכפיל עוד יותר גבוה - סיכון לא מבוטל לענקיות שרוצות להוציא את היריבה הצומחת מהמגרש.

האפשרות למיזוג עם IFF היא המעשית ביותר עבור פרוטרום, כך טענו גורמים בתעשייה.

 

נראה כי השיחות מול IFF ייכנסו להילוך גבוה בשבועות הקרובים, וזו כבר פנתה לדירקטוריון פרוטרום עם הצעה עקרונית למיזוג, אם כי לא מפורטת. מיזוג עם IFF יהפוך את החברה הממוזגת לגדולה בעולם, יותר מג'יוואודן שרכשה לפני שבועיים את נאטורקס הצרפתית (40.6%) לפי שווי 1.5 מיליארד יורו.

 

ל־IFF יש כבר נוכחות בארץ, לאחר שרכשה את חברת ארומור מקיבוץ גבעת עוז לפני ארבע שנים תמורת 88 מיליון דולר. מיזוג עם פרוטרום יכול להתבצע בהקצאת מניות IFF, הנסחרת בשווי 11 מיליארד דולר, לבעלי מניות פרוטרום.

 

 

עושה חיים קשים לענקיות

 

פרוטרום היתה עד היום בצד הרוכש, עם שורה ארוכה של חברות קטנות שבחרה בקפידה. הנשיא והמנכ"ל אורי יהודאי ביצע את הרכישות בהתמדה על פני שנים. פעם בכמה שבועות הוא קנה חברה שפועלת בסינרגיה לפרוטרום, והיום החברה שהתחילה בתחום תמציות הטעם והריח, מספקת חומרי גלם לענפי המזון, הבריאות והקוסמטיקה.

 

גרף המניה של פרוטרום מציג עלייה עקבית. אמנם מתחילת השנה ועד לפני הפרסום ב"כלכליסט" אתמול, המניה דשדשה. עד לפתיחת המסחר אתמול היא ירדה ב־1.3%. אולם, הדשדוש מגיע לאחר שהתבססה ברמות שווי שתפחו בהתמדה. בחמש השנים האחרונות טיפסה המניה ביותר מ־533%. מאז הונפקה בבורסה ב־1997, הניבה פרוטרום תשואה מצטברת של 11,000% למשקיעים.

 

ליהודאי אסטרטגיה פשוטה בהרחבת עסקי פרוטרום. צוות מומחים מחפש כל העת, מתוך מאגר של מאות חברות, את העסקה הבאה. ב־2017 ביצעה פרוטרום 12 רכישות כאלה, כולל רכישת אנזימוטק הישראלית ב־210 מיליון דולר באוקטובר - מהלך חריג בהיקפו והרכישה הגדולה שלה בשנים האחרונות.

 

לרוב הרכישות שמבצעת פרוטרום נעות בין מיליוני דולרים בודדים לעשרות מיליוני דולרים לא רבים. תוכנית הרכישות המתמדת הזאת סייעה לחברה לגדול למימדיה הנוכחיים. החברה הפכה לגורם משמעותי בעולם, שעושה חיים קשים לענקיות בתחום.

 

הרכישות השפיעו על הנכסים הבלתי מוחשיים במאזן פרוטרום. סעיף זה עמד בתום 2017 על 829 מיליון דולר, מתוכו 589 מיליון דולר עבור המוניטין מצבר הרכישות הארוך. סעיף זה קפץ ב־26% במהלך 2016. סך הנכסים הבלתי מוחשיים של פרוטרום הם 42.6% מסך הנכסים במאזן שלה.

 

מעבדה של פרוטרום מעבדה של פרוטרום

 

 

יחסי נזילות טובים

 

לשיטת הרכישות יש גם יתרונות. מאגר החברות הנרכשות מאפשר לפרוטרום להסתמך על מכירות צולבות. כשפרוטרום רוכשת יצרנית טעם קטנה בדרום אמריקה, למשל, היא מגיעה עם קלסר ענק ומציעה ללקוחותיה כ־70 אלף מוצרים. כל חברה קטנה נהנית מחסותה של פרוטרום התופחת, עם נוכחות ב־150 מדינות, 73 מפעלים, 5,600 עובדים ו־30 אלף לקוחות, שמתוכם כ־12 אלף הצטרפו בחמש שנים.

 

הרכישות בהיקפים קטנים מאפשרות לשמור על יחסי נזילות טובים, ופרוטרום כמעט לא נדרשת לגייס חוב. לפעמים, במיוחד ברכישות הגדולות – אנזימוטק וגם ווייברג, שנרכשה ב־130 מיליון דולרים בינואר 2016 - מבצע יהודאי מהלכי ייעול נרחבים. כך, בתוך זמן קצר הוא מכר את הפעילות של אנזימוטק להפקת שמנים מאצות הקריל ב־26.4 מיליון דולר. בווייברג הוא איחד את פעילויות המטה וחסך כ־12 מיליון דולר בשנה.

 

פרוטרום הפכה לשחקנית חשובה בזירה הגלובלית, ובענף תמציות הטעם והריח היא מדורגת, לפי מצגת שהציגה לאחרונה, במקום השישי במונחי מכירות. המחזור הכספי שלה ב־2017 הסתכם ב־1.36 מיליארד דולר.

 

עם תוצאות 2017 מסרה החברה כי הקצב ברבעון הרביעי מגלם מחזור של 1.5 מיליארד דולר בשנה. אחריה משתרך שובל חברות עם מחזור של מאות מיליוני דולרים, ואחריהן יותר מ־800 חברות יותר קטנות, כר לקדחת הרכישות של פרוטרום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x