$
שוק ההון

הסוד שאי.בי.אי ניסו להסתיר: חשבונות שמקורם בביטקוין

בזמן שהמתחרים נרתעים בגלל חוק הלבנת הון, אי.בי.אי מאפשר להעביר כסף שמקורו בביטקוין דרך חברת הנאמנויות. בין הלקוחות: משה חוגג

רחלי בינדמן 07:3220.03.18

בשבועות האחרונים רוחשת שמועה בשוק ההון על פעילות רווחית מאוד של בית ההשקעות אי.בי.אי בתחום הלוהט - מטבעות דיגיטליים.

 

תחילת העניין לפני כחודשיים, כשחברת הנדל"ן של חנן מור יצאה בגימיק שיווקי, שלפיו תאפשר רכישת דירה בביטקוין. בהמשך התברר כי בחברה לא התכוונו לקבל תמורה שכזו, בגלל מגבלות חוקיות של הלבנת הון, וכי החברה פנתה לאי.בי.אי קפיטל, חברת הנאמנויות של אי.בי.אי, כדי שתקשר את רוכשי הדירות לברוקר שימכור עבורם את הביטקוין. ההתקשרות הזו לא יצאה לפועל.

 

חוקי הלבנת הון בישראל מקשים על מימוש מטבעות קריפטוגרפיים למזומן והעברתם לחשבון לגיטימי. גם בנקים מקשים על קבלת כסף שמקורו בביטקוין.

משה חוגג משה חוגג צילום: סיון פרג'

 

והנה מתברר כי לקוחות שסוחרים בביטקוין ומתקשים להפקיד את תמורתו בבנק ישראלי מצאו מענה. באי.בי.אי מאפשרים להעביר סכומים גדולים שמקורם במטבעות דיגיטליים דרך אי.בי.אי קפיטל, שבראשה עומד טל דורי והשותף־המנהל הוא צביקה ברנשטיין. מדובר בחברת נאמנויות, שמאפשרת ללקוח לפתוח אנונימית חשבונות השקעה בחו"ל ומקשרת אותו לברוקר בשם Circle. עבור כל לקוח כזה, ככל הידוע, אי.בי.אי גוזרת אלפי דולרים.

 

Circle, שמגדירה את עצמה באתר שלה כ"אפליקציית תשלומים חברתית", רשומה בדבלין ופועלת מארה"ב. לפי האתר הושקעו בה 140 מיליון דולר על ידי קרנות הון סיכון, כולל גולדמן זאקס, סאקס ואקסל פרטנרס.

 

באתר נכתב לאחרונה: "אנחנו כבר לא מאפשרים לקנות ולמכור ביטקוין (ולפיכך אפשרו בעבר - ר"ב). לקוחות שמחזיקים ביטקוין יכולים להעביר ולקבל ביטקוין, אבל ברגע שהוא מומר למטבע אחר, לא ניתן להמירו חזרה". באתר מוסבר כיצד אפשר להמיר את הביטקוין למזומן: "לך להגדרות מטבע והמר את המאזן המטבעי שלך לדולרים, לליש"ט או ליורו. אז תוכל להמיר את המטבע למזומן מיידית. הערה: אתה חייב להחזיק בחשבון בנק תקף כדי לבצע זאת". וכאן טמון הסיפור כולו. לדברי בכיר בתחום, "לא באמת משנה מי ממיר את הביטקוין למזומן, אלא מי מאפשר להפקיד אותו בחשבון לגיטימי".

 

מנכ"ל אי.בי.אי עידו קוק מנכ"ל אי.בי.אי עידו קוק צילום: עמית שעל

 

 

לפני חודש מסר אי.בי.אי ל"כלכליסט" כי "אי.בי.אי קפיטל לא קונה או מוכרת ולא מתווכת ללקוחותיה ביטקוין למכירה או לקנייה". בשבוע שעבר, לאחר שבית ההשקעות נשאל אם גורמי אכיפה הקפיאו חשבונות של לקוחות, ענה כי הוא "לא מחזיק בחשבונות לקוחותיו מטבעות קריפטוגרפיים, ולא קיבל פנייה רשמית בנוגע להקפאת חשבונות הקשורים לכך".

 

לאחר פניות חוזרות מ"כלכליסט" שנענו בהכחשות, הסכימו אתמול לומר בבית ההשקעות: "אי.בי.אי קפיטל מספקת למספר מצומצם של לקוחות שירותי נאמנויות עבור כספים שמקורם בהמרה של מטבעות קריפטוגרפיים. השירות ניתן בכפוף להוראות החוק והרגולטורים, תוך פיקוח הדוק של חברת הנאמנויות וחבר הבורסה המנהל את חשבון הלקוחות; הוא ניתן אך ורק ללקוחות שפעילותם מתבצעת מול ברוקרים זרים ומורשים בארה"ב". בסביבת אי.בי.אי טענו כי ביקשו להצניע את הפעילות מחשש שהמתחרים יבקשו לחקותה.

 

השמועות הגיעו גם לרשות ני"ע, שפנתה לאי.בי.אי, אך ככל הידוע תשובותיו השביעו את רצונה.

 

עו"ד רונן מאיר, שותף במשרד מאיר־אלקבץ, משרד עורכי דין המתמחה בעבירות צווארון לבן והלבנת הון, מסביר כי "כל גוף פיננסי צריך למלא חובה של קבלת מידע מהלקוח, ולהצהיר בטופס מה מקור הכספים. בישראל כמעט כל הבנקים, כהחלטה גורפת, לא מוכנים לקבל כסף שמקורו בביטקוין. לאו דווקא כי הכסף פסול, אלא כעניין של אסטרטגיה.

 

אם בית ההשקעות קיבל כסף שמקורו בביטקוין והלקוח מילא את הטופס, לכאורה זה מספיק. בית ההשקעות אינו גוף אכיפה, הוא לא צריך לבלוש אחר מקור הכסף. אבל כן נהוג לשאול, במיוחד בסכומי כסף גדולים. אם לקוח אומר שהרוויח מיליון דולר מביטקוין, לבית ההשקעות זה יכול להספיק, אבל ברשות יכולים לטעון שעליו לבדוק מה מקור הכסף; אם הלקוח השקיע בביטקוין לפני שנים, המטבע קפץ ואז הוא מכר - זה הסבר לגיטימי". לדבריו, "זו אינה עבירה פלילית לסחור בביטקוין, אך רשות הלבנת הון עשויה לטעון שכסף שמקורו בביטקוין אמור להדליק נורה אדומה".

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי עם לקוחות אי.בי.אי קפיטל נמנית גם סינגולריטים של היזם משה חוגג, שהוביל באחרונה הנפקת ICO (דרך הנפקת מטבע דיגיטלי). מסינגולריטים נמסר בתגובה: "כחברה פרטית איננו נוהגים לענות על שאלות מסוג זה".

 

מאי.בי.אי, שבניהול עידו קוק, נמסר: "אי.בי.אי פועל על פי כל דין ואינו עוסק בקנייה, מכירה או המרה של מטבעות קריפטוגרפיים. אי.בי.אי אינו מתווך ואינו מחזיק בחשבונות הלקוחות מטבעות כאלה".

 

התנודתיות בביטקוין מאפשרת לגורמים המעורבים במכירתו ובקנייתו לגזור עמלות שמנות. שני בתי השקעות גדולים בחנו כניסה לפעילות כזו, אך נסוגו בצל החשש החוקי ורמזים עבים מרשות ני"ע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x