$
שוק ההון

בדיקת כלכליסט

סלינגר מנסה להפריד בין החתולים לשמנת: האם המועדון הסגור מגן על הציבור?

הצצה לוועדות ההשקעה, שתפקידן לפקח על ההחלטות שמקבלים מנהלי ההשקעות של כספי החוסכים לפנסיה, מזכירה עד כמה קטנה ביצת שוק ההון הישראלי. לא פעם מתמנים לוועדות אנשים שהקריירה שלהם הצטלבה באופן הדוק עם זו של מנהלי ההשקעות, וכמה מהם אף מכהנים במקביל בתפקידים בכירים בחברות ציבוריות, שבהן משקיעים גופי הפנסיה

רחלי בינדמן 07:1313.03.18

חברות בדירקטוריונים ובוועדות השקעה היא אחלה ג'וב לבכירים לשעבר במגזר העסקי, שמתקשים למצוא עבודה מתגמלת במשרה מלאה או עייפו מלכהן כמנהלים שכירים.

השכר לדירקטור אמנם מוגבל בתקרה הקבועה בתקנות, אך הוא יכול להגיע למאות אלפי שקלים בשנה עבור כהונה בדירקטוריון אחד - וזאת בעבור פגישה או שתיים בחודש, כל אחת מהן לשעות ספורות בלבד. אם הדירקטור גם חבר בוועדות הדירקטוריון, הוא נהנה מתשלום נוסף.

 

שוק ההון הישראלי הוא, בסופו של דבר, ביצה די קטנה. לדוגמה, באחרונה התברר כי יאיר סרוסי, מי שהיה בעבר יו"ר בנק הפועלים, הצטרף לוועדת ההשקעות של כספי העמיתים בחברת מנורה מבטחים. סרוסי החליף בתפקיד את רמי ששון, שמצדו עבר לוועדת ההשקעות של כלל ביטוח.

 

 

 

בעבר חשף "כלכליסט" כיצד דודו זקן, בעבר המפקח על הבנקים, מונה לוועדת ההשקעות של קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים. ועדות ההשקעה, כך מתברר, הן תפקיד נחמד מאוד לבכירים לשעבר.

 

רשות שוק ההון בראשות דורית סלינגר פרסמה באחרונה שני חוזרים, העוסקים בסוגיית הכהונה בוועדות ההשקעה של חברות הביטוח. חוזר אחד מתמקד בוועדות שאחראיות להשקעות של כספי החוסכים, והשני עוסק בוועדות שמופקדות על השקעת כספי הנוסטרו של חברת הביטוח עצמה. סלינגר הוציאה את שני החוזרים בעקבות ביקורות רוחב שביצעה בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות, ולאחר שהחליטה כי חברי הוועדות מהווים, לא פעם, חותמות גומי להכשרת החלטותיהם של מנהלי השקעות דומיננטיים בגופים המוסדיים.

 

ההוראות של סלינגר נועדו להגביר את רמת המקצועיות של חברי ועדות ההשקעה וכוללות דרישות לרקע בניהול השקעות. לפחות שליש מחברי ועדת השקעות חייבים להיות בעלי ניסיון של ניהול השקעות בפועל. ההוראות גם מגבילות את האפשרות לניגודי עניינים פוטנציאליים, כמו למשל כהונה מקבילה של חבר ועדה בתפקידים בכירים בגופים פיננסיים מתחרים.

 

הוראותיה של יו"ר רשות שוק ההון עדיין לא נכנסו לתוקף, אך "כלכליסט" בדק עד כמה מקצועיות הן ועדות ההשקעה של חברות הביטוח המכהנות כרגע. סלינגר הרי מעוניינת שחבריהן יגיעו לישיבות לא רק כדי לנשנש קרואסונים, אלא כדי לאתגר את מנהלי ההשקעות שמחזיקים בהגה ההשקעות של כספי החוסכים.

 

 

 

חברי הוועדות מדלגים מגוף אחד למתחרהו

 

ועדת ההשקעות של כספי העמיתים אמורה לפקח על ניהול ההשקעות של הכספים האלה ולהתוות אסטרטגיית ניהול השקעות - כזו שמגדירה את רמות הסיכון תוך שמירה על ניהול סיכונים תקין. ועדת ההשקעות של כספי הנוסטרו, לעומת זאת, היא תובענית קצת פחות מבחינת דרישות הרגולציה, שכן במקרה זה מדובר בניהול כספי ההון העצמי של חברת הביטוח.

 

אף על פי כן, גם כאן מנסה סלינגר למנוע מחברות הביטוח לקחת סיכונים מיותרים, כי כספי ההון של החברה משמשים כרית ביטחון מול ההתחייבויות למבוטחים ולחוסכים.

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: עמית שעל

 

 

הביקורת גילתה שהידע המקצועי לוקה בחסר

 

בדברי ההסבר להוראות של סלינגר לגבי ועדות ההשקעה של כספי החוסכים נכתב כי בביקורות שביצעה הרשות התגלו מקרים שבהם הידע המקצועי של החברים לקה בחסר, ומקרים שבהם היה חשש ממשי לניגוד עניינים בין חובת חברי ועדת השקעות העמיתים כלפי החוסכים לבין תפקידם בגוף המוסדי וקשריהם עם בעלי השליטה בו.

 

כדי להבטיח שחבר ועדת השקעות עמיתים יהיה עצמאי ובלתי תלוי בגורמים זרים, ובניסיון למזער ככל האפשר את פוטנציאל ניגוד העניינים בפיקוח על ניהול ההשקעות, קבעה סלינגר שכחבר ועדה יוכל לכהן רק מי שאינו מחזיק בשליטה על הגוף המוסדי ומי שאין לו קשר לגוף המוסדי, לבעל השליטה בו ולבעלי תפקידים מרכזיים בו.

 

אלא שכאמור, שוק ההון הישראלי קטן, וקשה להימנע לחלוטין מניגודי עניינים פוטנציאליים או מקשרים אישיים. בדיקת "כלכליסט" מעלה כי חברי ועדות ההשקעה מדלגים להם, לא פעם, מוועדה של גוף אחד למתחרה שלו, ומי שמסדרים להם את הג'וב הם, בין היתר, מנהלי ההשקעות שבעבר היה להם נוח לעבוד איתם.

 

יו"ר ועדת ההשקעות של כספי העמיתים במגדל הוא זאב גוטמן, מי שהיה בעבר יו"ר בנק ירושלים וקודם לכן משנה למנכ"ל הבנק הבינלאומי. בראש ועדת השקעות עמיתים בכלל ביטוח עומד הכלכלן פרופ' רפי מלניק, שהחליף באחרונה את היו"ר הוותיק עידו דיסנצ'יק. מלניק, וכמוהו גם רמי ששון, המינוי הטרי בכלל, כיהנו בעבר בוועדת ההשקעות של מגדל, שבה עבדו באותה עת ראש חטיבת ההשקעות הנוכחית של כלל ענת לוין ומנהלת ההשקעות הנוכחית של כספי העמיתים לימור דנש. לפיכך, מדובר באנשים המוכרים לשתי מנהלות ההשקעה הדומיננטיות.

 

חברי ועדת ההשקעות אמורים לשאול את מנהלי ההשקעות שאלות קשות על עסקאות שהם מביאים לאישור הוועדה, וחשוב כמובן שקשריהם עם מנהלי ההשקעות לא יפגמו בנקודת המבט הביקורתית הזו.

 

ששון, שכיהן כאמור במגדל ולאחר מכן בוועדת ההשקעות של מנורה מבטחים, מגיע כעת לכלל ביטוח. לפני מינויו הציעו אותו מנהלי ההשקעות בכלל ביטוח לתפקיד דירקטור חיצוני בדלק אנרגיה - מינוי שלא יצא לפועל בסופו של דבר. סיפור דומה מתרחש בחברת הביטוח הפניקס, שם שי גרוס יושב בוועדת ההשקעות של כספי העמיתים.

 

גרוס שימש מנהל השקעות הנוסטרו של כלל ביטוח בעת שרועי יקיר היה ראש חטיבת ההשקעות של כלל. כיום מכהן יקיר כראש חטיבת ההשקעות של הפניקס, ולמעשה גרוס - חברו מימי כלל - אמור לפקח על השקעותיו.

 

בוועדת השקעות העמיתים של הפניקס חבר גם אורי מור. באוקטובר האחרון הובילה קבוצת משקיעים, שכללה את מאיר מזוז, לשעבר מנכ"ל קרנות הנאמנות של אקסלנס, את הפניקס ואת קרן ההשקעות של עודד גל, ניסיון לשנות את הרכב דירקטוריון החברה הציבורית פריורטק. קבוצת המשקיעים הציעה את אותו מור, חבר ועדת ההשקעות של הפניקס, להתמנות לדירקטור בפריורטק. חברת הייעוץ אנטרופי תמכה במינוי, אך בסופו של דבר המהלך של המשקיעים נכשל.

 

בראש ועדת ההשקעות של הפניקס עומד יעקב רוזן, לשעבר משנה למנכ"ל בנק הפועלים ומנכ"ל קרן הפנסיה מנורה מבטחים. בראש ועדת ההשקעות של הראל עומד משה דברת, לשעבר בכיר בבנק הפועלים ובעברו מנכ"ל משרד הכלכלה והתכנון ומנהל מרכז ההשקעות במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. דברת היה חבר דירקטוריון בנק לאומי והתמודד בעבר על תפקיד יו"ר הבנק.

 

יו"ר ועדת ההשקעות של מנורה הוא אבשלום פלבר, מנכ"ל חברת הנדסת התפלה. מדובר בחברה שהוחזקה עד לאחרונה בשותפות שווה בידי חברת כיל של החברה לישראל וקבוצת דלק. בסוף 2017 מכרה כיל את חלקה לקבוצה של שותפים ובהם לפלבר עצמו, שרכש את החלק עם כלל ביטוח וקרנות ההשתלמות של המורים.

 

מנורה, כגוף מוסדי גדול, מושקעת כמובן בכיל ובקבוצת דלק, ומן הסתם כשעלו הדיונים בהשקעות אלה, היה פלבר מנוע מלהשתתף בהם. אף על פי כן, עצם היותו יו"ר ועדת ההשקעות של מנורה, ייתכן ששלל מהחברה את האפשרות לקחת חלק בדומה לכלל ברכישת החלק של כיל בהנדסת התפלה.

 

סלינגר אינה אוסרת על חברי ועדות ההשקעה לכהן כמנהלים בחברות ריאליות. אולם, היא מציבה מגבלה כללית, שקובעת כי לא יכהן כחבר ועדת השקעות "מי שתפקידיו או עיסוקיו האחרים יוצרים ניגוד עניינים דרך קבע עם תפקידו כחבר ועדת השקעות עמיתים".

ספציפית אוסרת סלינגר על מי שעובד בתפקיד בכיר בגוף מוסדי, המנהל נכסים בהיקף העולה 2 מיליארד שקל, לכהן במקביל בגוף מוסדי המנהל יותר מ־10 מיליארד שקל - ולהפך.

 

 

 

אם בודקים את זהות חברי ועדת השקעות העמיתים של מנורה מבטחים, מוצאים שם את צבי גרינולד, בעבר מנהל סקטור בנייה ונדל"ן בבנק מזרחי טפחות, שמכהן היום כיו"ר קבוצת חג'ג' ייזום נדל"ן הבורסאית. מנורה אמנם לא משקיעה בחברת חג'ג', אך החברה מתחרה בחברות נדל"ן אחרות, שמנורה השקיעה או עשויה להשקיע בהן.

 

עוד מתברר כי יו"ר דואר ישראל חזי צאיג חבר בוועדת השקעות הנוסטרו של מנורה מבטחים. הפעם, כאמור, מדובר בניהול כספי ההון של החברה ולא בכספי החוסכים. דואר ישראל הנפיקה אג"ח סחירות, שבהן מושקעים הגופים המוסדיים עבור החוסכים שלהם, ובהם גם מנורה.

 

בוועדת ההשקעות של הראל יושבת אורלי בן יוסף, המכהנת במקביל כדירקטורית בלתי תלויה באלקטרה צריכה, חברה ציבורית ששווי השוק שלה עולה על מיליארד שקל, ומושקעים בה כמובן גופים מוסדיים - ובהם הראל בעצמה. עם חברי ועדת השקעות הנוסטרו של הראל נמנה אלי דפס, מינוי יחסית חדש, שמונה באחרונה ליו"ר חברת התעופה אל על הציבורית. דפס כיהן בעבר כמנכ"ל קופ"ח כללית, שמקיימת שנים יחסי גומלין עם הראל, שמספקת לה, למשל, את הביטוח הסיעודי לחברי הקופה, ובעבר מכרה קופ"ח כללית להראל את אחזקותיה בחברת דקלה.

 

בוועדת ההשקעות של חברת הביטוח איילון חבר דרור נגל, שהוא גם מנכ"ל במשרה מלאה של חברת הנדל"ן הבורסאית אזורים, ובה משקיעים גופים מוסדיים המנהלים את חסכונות הפנסיה

של הציבור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x