$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

השנידמנים לוטשים עיניים לבנק אגוד

בעלי השליטה בצור שמיר ובקבוצת ביטוח ישיר מביעים עניין ברכישת השליטה בבנק, שבעליו חתמו על הסכם מכירתו למזרחי טפחות וממתינים לאישורי הממונה על הגבלים עסקיים למיזוג

רחלי בינדמן 06:5308.03.18

מוקי ודורון שנידמן, בעלי השליטה בקבוצת צור שמיר המחזיקה בחברות ביטוח ישיר, מימון ישיר וחברת הנדל"ן אדגר, לוטשים עיניים לבנק אגוד ועשויים לטרוף את הקלפים בעסקת מכירתו של בנק אגוד לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל לבנק מזרחי טפחות.

המיזוג זכה לאישור המפקחת על הבנקים חדוה בר, וכפוף עתה אך ורק לאישור רשות ההגבלים העסקיים. בשלב זה מנועים השנידמנים להגיש הצעה לבעלי אגוד – שלמה אליהו, משפחת לובינסקי וישעיהו לנדאו – שחתמו בסוף נובמבר עם מזרחי טפחות על הסכם בלעדיות לחצי שנה.

 

אף שבנק אגוד על המדף כבר שנים ארוכות, במשפחת שנידמן החלו לבדוק את רכישתו רק בחודשים האחרונים.

מוקי שנידמן מוקי שנידמן

 

מכשול אפשרי לעסקת אגוד־מזרחי עשוי להגיע מצד ועד העובדים של בנק אגוד שמנסה להילחם במיזוג הצפוי על רקע הכוונה של מזרחי טפחות לקלוט רק 700 מתוך 1,200 עובדי אגוד. הוועד צפוי כמובן לקפוץ על ההתעניינות של השנידמנים ברכישת הבנק כאלטרנטיבה למיזוג.

גם שר הכלכלה אלי כהן, שר האוצר משה כחלון וח"כים נוספים התנגדו למהלך, הן בגלל הפגיעה הצפויה בעובדים אך בעיקר בטענה שהמיזוג יפגע בתחרות במערכת הבנקאית.

 

אלא שגם אם רשות ההגבלים תמנע את המיזוג בין הבנקים, הדרך של השנידמנים לרכישת השליטה באגוד אינה חלקה. ראשית, השנידמנים מחזיקים, במקביל, בחברת ביטוח (איי.די.איי ביטוח) ובזרוע אשראי צרכני (מימון ישיר). לפי החוק, גוף מוסדי שמנהל כספי אחרים לא יכול להחזיק ביותר מ־5% מבנק. מכיוון שביטוח ישיר משווקת רק ביטוחים, לכאורה היא לא כפופה למגבלה. כיום אמנם נאסר על הבנקים לשווק מוצרי ביטוח, אך המפקחת על הבנקים מעוניינת לאפשר להם ולחברות כרטיסי האשראי להיכנס לתחום. אם אמנם כך יקרה, אגוד עשוי לשמש פלטפורמה לשיווק ביטוחים של ביטוח ישיר.

 

אלא שגם אם השנידמנים יצליחו לחצות את החסמים הרגולטוריים ברך לרכישה, הם צריכים להיערך להשקעות עצומות בבנק. בניגוד לבנקים הגדולים, לאגוד אין מערכת מחשוב עצמאית. בנק לאומי שהעניק בעשור האחרון שירותי מחשוב ותפעול לחלק ניכר ממערכות הליבה הבנקאיות של אגוד, הודיע לו לאחרונה שההתקשרות ביניהם תיפסק. כך שאם השנידמנים ינסו להתמודד על רכישת הבנק, הם צריכים להביא בחשבון השקעה צפויה של כ־800 מיליון שקל לבניית מערכת מחשוב לאגוד.

 

מבעלי השליטה בבנק אגוד נמסר בתגובה: "מדובר בספין שקוף שכל תכליתו לסכל את העסקה עם מזרחי. ה'רוכש' לכאורה, לא עשה מעולם כל צעד של הבעת עניין ברכישת הבנק כקונה עצמאי, ובחירתו להעלות את העניין דרך העיתונות תמוהה בלשון המעטה. בעלי השליטה באגוד מחויבים למתווה העסקה עם מזרחי טפחות, מתוך אמונה מלאה שהעסקה היא הדבר הנכון ביותר הן לכלל בעלי המניות והן לעובדים".

בני משפחת שנידמן בחרו שלא להגיב לידיעה.

 

מוועדי העובדים בבנק אגוד נמסר: "בנק אגוד לא היה 'על המדף' שנים רבות, וזאת בניגוד לאמירות של גורמים אינטרסנטיים שכל מטרתם היא לקדם את העסקה עם מזרחי-טפחות ולהכניס מיליארד שקל לכיסה של ליאורה עופר. זאת שעה שיש פיתרונות אחרים שישמרו על עצמאותו של בנק אגוד וישמרו על התחרות בבנקאות.

 

"בניגוד לאמירות הבעלים, אף אחד בבנק, לרבות העובדים והקהילה העסקית בארץ ובחו"ל, לא ידע שבנק אגוד עומד למכירה. מדובר בעיוות המציאות. זו עסקה שנעשתה במחטף תוך שיתוף פעולה מקומם של המפקחת.

 

"הנהלת בנק אגוד ובעליו, ביחד עם המפקחת על הבנקים חדווה בר, מנסים להביא להיעלמות של בנק אגוד מהמפה וזאת תוך פגיעה ב 1,200 עובדים, בציבור הרחב ובניגוד מוחלט לעמדת הממשלה והכנסת.

 

"החלפת מערכות המיחשוב, הגם שהיא כרוכה בעלויות, תיעשה בפריסה על פני מספר שנים והבנק ערוך לכך כבר תקופה ארוכה. יתרה מכך, לאחר המעבר בנק אגוד יוכל להוות לשכת שירות שתעניק שרותי מחשוב לבנקים חדשים או לבנקים קיימים ובכך להשיא ערך לבנק ולתחרות במשק. משרד האוצר הצהיר שיעניק כ-200 מיליון שקל השתתפות למי שיזכה במכרז. לבנק אגוד יתרון שכן לו ידע נרחב בצרכים של מערכות מחשב בנקאיות וממשקים למערכות פיננסיות מורכבות ועמידה בדרישות הרגולציה בישראל״

 

ביטוח ישיר הציגה אתמול את התוצאות הכספיות לשנת 2017. הרווח הכולל של חברת הביטוח הכפיל את עצמו לעומת התקופה המקבילה וחצה לראשונה את רף 200 מיליון השקלים. פרמיות הביטוח צמחו ב־15% ל־2.4 מיליארד שקל, והתשואה על ההון עמדה ב־2017 על שיא של 37.3% לעומת 18.9% בתקופה המקבילה. החברה הודיעה על חלוקת דיבידנד של 120 מיליון שקל, ובסך הכל חילקה 190 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x