$
שוק ההון

שלמה לירן מצטרף לדירקטוריון טליט: "כשבמקום מסוים קשה זו לא סיבה לברוח – אם כבר להפך"

לירן, ששימש בעבר מנכ"ל שטראוס ו־yes, לא חושש ממצבה העגום של חברת הטכנולוגיה. מניית טליט ירדה ב־38% ממרץ 2017, לאחר שבשנה שעברה הדיחה את המנכ"ל הדומיננטי שלה עוזי כץ, והיא מתמודדת כיום עם תביעה של רשויות המס באיטליה

חזי שטרנליכט 07:2206.03.18

טליט תקשורת מינתה את שלמה (מומו) לירן ואת מרים גרינווד לדירקטורים חיצוניים בחברה (Non Executive Directors). טליט, שעוסקת בפיתוח וייצור פתרונות תקשורת אלחוטית בין מכשירים וגם בתחום האינטרנט של הדברים, עברה תקופה לא פשוטה בשנה החולפת. בין השאר, המנכ"ל הדומיננטי שלה עוזי כץ הודח, התוצאות הכספיות שלה האטו והחברה אף נקלעה לקרב משפטי מול רשויות המס באיטליה.

 

ללירן ניסיון ניהולי עשיר, שכולל בין היתר ניהול חברות בתחום התקשורת אך גם בתחום התעשייה. בראשית דרכו הניהולית כיהן בשנות התשעים כמנכ"ל שטראוס, בהמשך מונה למנכ"ל חברת הטלוויזיה בלוויין yes, ואחר כך למנכ"ל חברת סלולר בשבדיה ולמנכ"ל אריקסון ישראל. בתחומים התעשייתיים כיהן כמנכ"ל אבגול, נייר חדרה וספאנטק.

 

גרינווד היא עורכת דין עם ניסיון של יותר מ־30 שנה בעבודה מול בנקים ומוסדות פיננסיים. היא שותפה בחברת ייעוץ לתאגידים בשם ספארק אדוויזורי, ומכהנת כדירקטורית בחברות נוספות בבריטניה.

 

לירן אמר ל"כלכליסט" כי הוא מוצא עניין רב בתחום וגם לא נרתע מאתגרים, נוכח הטלטלה שעברה החברה בשנה החולפת. "התחום של IoT (האינטרנט של הדברים - ח"ש), הוא תחום מרתק. זה שוק צומח. טליט היא מובילה עולמית. חשבתי שאם יחליטו שאני יכול לתרום משהו, זה יהיה לי לכבוד".

 

הוא הוסיף בהקשר לטלטלות שעברה החברה בשנה החולפת כי "כשבאתי להיות מנכ"ל yes בשנת 2000, היה ברור שאני עומד להיכשל. היה ברור של־yes אין שום סיכוי, וזה בדיוק מה שריתק אותי ומה שאתגר אותי. העובדה שבמקום מסוים קשה היא לא סיבה לברוח מזה - אם כבר להפך".

 

שלמה לירן שלמה לירן צילום: אריאל בשור

 

 

לחברה אין בעל שליטה. בין בעלי המניות הדומיננטיים נמצאים כץ עם כ־12.8% ממניותיה, וקרנות השקעות כמו לזארוס ו־Shanghai Xiyuxiang Investment הסינית. מניות טליט נסחרות בבורסה המשנית בלונדון לפי שווי שוק של כ־222.9 מיליון ליש"ט (כ־1.06 מיליארד שקל). המניה נחתכה ממרץ 2017 בכ־38%, כשברקע לירידה החדה נמצאת הדחת כץ. את כץ החליף בתפקיד יוסי פייט. באוגוסט 2017 נפלה המניה בכ־40% בתוך יום, לאחר פרסום הדו"חות הכספיים למחצית הראשונה של השנה, שהיו חלשים.

 

ההכנסות של טליט גדלו ב־7% במחצית הראשונה של 2017 והסתכמו בכ־178 מיליון דולר. אבל החברה רשמה הפסד לפני מס של כ־9.7 מיליון דולר לעומת רווח של 4.7 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב־2016. למחרת דיווחה החברה על השעיית כץ מתפקידו, והמניה המשיכה לצלול.

 

לאחר שטליט דיווחה כי כץ הושעה, התברר שמדובר בהשתלשלות של פרשה שהחלה בתחילת שנות התשעים, שבמסגרתה כץ ניסה לכאורה, עם אשתו ואדם נוסף, לנפח ערך קרקעות בארה"ב בסוג של הונאה המכונה לנד פליפ (מכירת קרקע בין כמה אנשים בתיאום שמטרתו ניפוח מלאכותי של ערכה). כדי לחמוק מהרשויות בארה"ב, שינה כץ את שמו כך שיאוית אחרת. מ־Uzi Katz, לשם Oozi Cats. הוא הגיע לאיטליה בשנות האלפיים ביחד עם פעילות שהקים עם חברת ההשקעות פולאר. הם השתלטו על טליט שהיתה על סף פשיטת רגל, והצילו את החברה.

 

בינואר האחרון דיווחה החברה כי רשויות המס באיטליה הגישו ערעור לבית המשפט העליון במדינה בנוגע למשפט המתנהל זה כמה שנים לגבי שומות מס שעל החברה לשלם. חברה־בת של טליט קיבלה במדינה שומות מס בהיקף של כ־18 מיליון דולר, שנוגעות לעסקים שהיו תחת טליט בין 2005 ל־2007, ושפוצלו ממנה ב־2008. ערכאות נמוכות יותר במערכת המשפט האיטלקית פסקו לטובת טליט, אך המדינה ערערה. לפי ההערכות של החברה, הדיון בבית המשפט העליון לא צפוי לפני 2022.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x