$
שוק ההון

המשטרה פשטה על חברת שפיר הנדסה בחשד לשחיתות ברומניה

לפי הדיווח של החברה לבורסה, החוקרים הגיעו למשרדי החברה בפתח תקווה לביצוע חיפוש ותפיסת מסמכים בהתאם לצו שיפוטי. בעלי השליטה, האחים שפירא, ובכירים נוספים זומנו לחקירה

תומר גנון ואורן פרוינד 11:3708.02.18

חברת התשתיות שפיר הנדסה דיווחה היום (ה') למשקיעיה בבורסה כי משטרת ישראל פשטה על משרדי החברה ועיכבה לחקירה את ארבעת האחים שפירא, בעלי השליטה בחברה, ובכירים נוספים בחשד למתן שוחד לעובד ציבור ברומניה. על פי ההודעה, הנחקרים מהחברה הם ארבעת בעלי השליטה: הראל, ישראל, גיל וחן שפירא - מנכ"ל החברה ומנכ"לי פעילויות החברה, כמו גם סמנכ"ל הכספים של החברה וחשב החברה. 

ההחלטה לפתוח בחקירה בישראל היא בעקבות חקירה שנפתחה ברומניה באפריל 2014 כנגד מנהל לשעבר בשפיר מבנים רומניה, אברהם מורגנשטרן, בקשר לחשד למתן שוחד לכאורה בפרויקט שבוצע על ידי קבוצת שפיר.

 

בעקבות החקירה ברומניה, נדרשה החברה הבת של שפיר הנדסה ברומניה לספק לרשויות שם מסמכים שונים, ויציאתו של מורגנשטרן מרומניה עוכבה. במסגרת שיתוף פעולה בין הרשויות ברומניה וישראל, ולאחר שבפרקליטות נחשפו לחלק מהראיות שנאספו ברומניה, הוחלט לפתוח בחקירה פלילית גם בישראל.

הראל וישראל שפירא מבעלי שפיר הנדסה ותעשייה הראל וישראל שפירא מבעלי שפיר הנדסה ותעשייה צילום: רודי אלמוג

 

 

בתשקיף שפרסמה שפיר הנדסה בנובמבר 2014, לקראת ההנפקה המתוכננת בבורסת בתל אביב, שבו דווח על החקירה, לא נכתב שמתקיימת חקירה נגד החברה, אלא רק נגד המנהל לשעבר מורגנשטרן, שעדיין מועסק על ידי הקבוצה, אולם לא בתפקיד ניהולי.

 

על פי הפרסומים בתקשורת ברומניה, מורגנשטרן נחקר עם ראש עיריית קונסטנטה, שטפן ראדו מאזארה, ועם סנטור בפרלמנט ברומניה, אלכסנדרו מאזארה, בחשד לעבירות שוחד.

 

לטענת התביעה, בראשית 2011 השיק ראש עיריית קונסטנטה תוכנית לבניית קמפוס של דירות בעיר שאושרה על ידי מועצת העיר. מורגנשטרן העביר לראש העירייה סכום של 175 אלף יורו לשם הבטחת הזכייה בחוזה לבניית פרויקט המגורים, ששוויו עמד על כ־10 מיליון יורו. לטענת הרשויות ברומניה, הכספים הועברו בכמה העברות דרך חשבונות של חברות shore-off.

 

בפרשה נוספת שהתרחשה במקביל, מורגנשטרן הורשע באוגוסט האחרון בבית הדין לערעורים בבוקרשט בעבירות מס, ונדון ל-9 שנות מאסר. שפיר מבנים, החברה הבת של שפיר ברומניה שנמצאת בפירוק, נדרשה לשלם קנס של 320 אלף לאו רומני (כ-300 אלף שקלים). שופטי בית המשפט לערעורים השאירו על כנה את החלטת בית המשפט מינואר 2017 להרשיע את מורגנשטרן ושפיר מבנים בעבירות מס בהיקף 54 מיליון לאו. מורגנשטרן עצמו עזב את רומניה במהלך המשפט נגדו, למרות צו עיכוב יציאה מהמדינה שהוצא לו. בסוף מאי הרשויות ברומניה הוציאו צו מעצר בינלאומי נגדו. הוא אותר בדרום אמריקה והרשויות ברומניה הגישו בקשה להסגירו.

 

נציין כי בעקבות הרשעת החברה בעבירות מס, הגיש בחודש פברואר אשתקד בעל מניות בשפיר הנדסה, משה אהרוני, תביעה נגזרת נגד החברה, בעלי השליטה בה (משפחת שפירא) ומורגרשטרן. בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד תומר ברם ממשרד ברם ושות', נטען כי שפיר זכאית לפיצוי כספי בסך 51 מיליון שקלים בגין הנזקים שנגרמו לה כתוצאה מהאירועים ברומניה שקשורים לחברה הבת שפיר מבנים.

 

בחודש נובמבר האחרון, לאחר פסק הדין הסופי שניתן בבית המשפט העליון ברומניה בפרשת המס, הגישה שפיר לבית המשפט המחוזי בת"א בקשה לעכב את ההליכים בארבעה חודשים, וזאת לאור כוונתה להקים ועדת תביעות בלתי תלויה שתבחן את האירועים והנזקים לחברה ותמליץ על דרכי פעולה. זאת בדומה לוועדה הבלתי תלויה שהקים לאומי בפרשת העלמות המס בארה"ב, ולוועדה שהקימה טבע בפרשת השוחד ששילמה ברחבי העולם להגדלת מכירות הקופקסון. בראש הוועדה הבלתי תלויה של שפיר עומד שופט בית המשפט המחוזי בחיפה (בדימוס) עדי זרנקין, וחברים בה פרופסור אסף חמדני ופרופסור רוני עופר.

 

השופט בדימוס עדי זרנקין השופט בדימוס עדי זרנקין צילום: אלעד גרשגורן

 

 

"בהתאם להחלטת הדירקטוריון", כתב עו"ד אייל רוזובסקי המייצג את שפיר, "כל חברי הוועדה יהיו גורמים חיצוניים, מקצועיים מן השורה הראשונה, אובייקטיביים שאינם קשורים לחברה, לקבוצה או לנושאי המשרה שלה, ולא כיהנו בחברה בתפקיד כלשהו".

 

חקירות סביב חשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד זר הן נושא טרי יחסית בישראל. לאחרונה נפתחו שתי חקירות מתוקשרות. האחת, נגד המיליארדר בני שטיינמץ בחשד למתן שוחד של עשרות מילוני דולרים לנשיא גינאה לשעבר ולאישתו, בתמורה שסייעו לחברת BSGR שבשליטתו לזכות בזיכיון כרייה לעפרות ברזל. והשנייה, נגד חברת התרופות טבע שהודתה במסגרת הסדר מול הרשויות בארה"ב בתשלומי שוחד של עשרות מילוני דולרים לפקידי ציבור ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו בתמורה לקידום תרופת הדגל שלה – הקופקסון.

 

מחברת שפיר נמסר בתגובה: "בעלי השליטה בחברה משתפים פעולה באופן מלא עם שלטונות החוק. יוזכר כי כל הנטען ביחס לחברה הנינה הרומנית לשעבר שמצויה בהליכי בפירוק מ 2014 הוא ביחס לאירועים שהתקיימו לכאורה ב 2011. עוד יודגש, כי החברה דיווחה באופן מלא ושוטף על המתרחש ברומניה, החל משנת 2014, עת יצאה החברה בתשקיף ההנפקה".

 

את שפיר הנדסה מייצג עו"ד משה מזור ממשרד גולדפרב זליגמן ושות'.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x