$
שוק ההון

בנק לאומי: מחירי הדירות בישראל זינקו בעשור האחרון בשיעור הגבוה ביותר ב-OECD

לפי סקירה שמפרסמים כלכלני הבנק, שמסתמכת על נתונים של ארגון המדינות המפותחות, הריבית הנמוכה, היעדר אלטרנטיבות השקעה ומחסור בהיצע הדירות הקפיצו את מחירי הדיור בישראל ביותר מ-120% בעשור האחרון

למרות הירידה המתמשכת בהיקף המכירות של דירות חדשות עד לאחרונה, מחירי הדירות בישראל ממשיכים לעלות. על פי סקר הדירות החודשי של הלמ"ס, שאינו נכלל במדד המחירים לצרכן, בחודשים יולי-אוגוסט 2017 היו מחירי הדירות גבוהים בשיעור של 4.2% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה הקודמת. מדובר אמנם בעליית מחירים בקצב איטי יותר בהשוואה לתקופות המקבילה אשתקד (ביולי-אוגוסט 2016 עמד קצב העלייה השנתי על 8.4%), אולם מחירי הדירות בישראל ממשיכים לעלות - זאת בהמשך למגמה שהחלה בשנת 2008, לאחר פרוץ המשבר הפיננסי הגלובלי.

 

לפי אנשי אגף הכלכלה בבנק לאומי, בראשותו של ד"ר גיל בפמן, עליית מחירי הדיור בישראל בולטת גם בהשוואה בינלאומית. לפי בדיקה שערכו כלכלני הבנק, מתחילת שנת 2008 ועד אמצע 2017, מחירי הדיור בישראל עלו בשיעור של כ-120%, שהוא גבוה משמעותית בהשוואה ליתר המדינות האחרות ב-OECD (ארגון המדינות המפותחות). בגוש היורו, לדוגמא, עלו מחירי הדיור באותה תקופה בכ-4% בלבד, בממוצע.

 

מימין: בנימין נתניהו קרנית פלוג ומשה כחלון מימין: בנימין נתניהו קרנית פלוג ומשה כחלון צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי, אוראל כהן

 

כלכלני הבנק מציינים כי המשבר הפיננסי הגלובלי, שהיה בבסיסו משבר נדל"ני, הוביל לירידה חדה של מחירי הדיור במרבית המדינות המפותחות, כדוגמת: ארה"ב ויפן, ומרבית מדינות גוש היורו בהובלת בריטניה, אירלנד וספרד. בין השנים 2008-2011 מחירי הדיור במדינות גוש היורו ירדו בממוצע בכ-2%, לעומת עלייה של כ-60% במחירי הדיור בישראל באותן שנים.

 

בלאומי מסבירים כי שוק הנדל"ן למגורים בישראל לא חווה את המשבר הפיננסי באופן דומה לזה של מדינות ה-OECD, אלא הגיב לשינויים בסביבה המאקרו-כלכלית בעליית מחירים כמעט מידית. זאת, בין היתר, כיוון שבשנים שלפני המשבר מחירי הדיור בישראל היו בקיפאון, בשעה שבמרבית מדינות ה-OECD נרשמו עליות מחירים. בין השנים 2000-2007 מחירי הדיור בישראל ירדו בכ-5%, לעומת עלייה של כ-60% בממוצע בגוש היורו באותה תקופה.

 

מחירי הדיור מחירי הדיור

 

התפתחות זו לדבריהם, בשילוב עם סביבת ריבית נמוכה בראייה היסטורית, היעדר אלטרנטיבות השקעה בעלות תשואה יציבה וסיכון נמוך יחסית, מחסור מתמשך ומשמעותי בהיצע הדירות ושיפור במצבם הכלכלי של משקי הבית, הכשירו את הקרקע לעלייה חדה ומתמשכת במחירי הדיור בישראל.

 

המחירים ימשיכו לעלות

במבט קדימה מעריכים בלאומי כי הסביבה המאקרו-כלכלית תישאר יציבה ותומכת בביקושים לדיור בטווח הקצר-בינוני, ואין הם צופים שינוי משמעותי במגמה הנוכחית של מחירי הדיור בשנה וחצי-שנתיים הבאות. זאת, בדגש על הריבית הנמוכה שלא צפויה להשתנות בטווח הזמן הנראה לעין, לצד חוסנו המתמשך של שוק העבודה המקומי.

 

במבט לטווח ארוך יותר, לדבריהם, תתכן תוספת משמעותית בפועל להיצע הנדל"ן למגורים, המוכן לאכלוס, בישראל בעוד כ-2-3 שנים מהיום, זאת לאור היקף השיא של דירות בבנייה פעילה (יותר מ-110 אלף דירות) ובהנחה כי יוסרו חסמים המעכבים את הבניה. תוספת זו של דירות מוגמרות, עשויה להוביל להאטת האינפלציה של מחירי הדירות וייתכן שאף לירידת מחירים מסוימת בשנים הקרובות, אשר לא צפויה להיות אחידה בכל אזורי הארץ, וככל הנראה, לא תבוא לידי ביטוי באזורי הביקוש.

 

זינוק של 122% ב-10 שנים זינוק של 122% ב-10 שנים צילום: צמח המרמן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x