$
בורסת ת"א

קסם בולעת את פעילות קרנות הנאמנות של אקסלנס

לאחר שלקח מאקסלנס את פעילות הגמל לטובת הפניקס, מוביל מנכ"ל חברת הביטוח אייל לפידות שינוי מבני בתוך אקסלנס עצמה - הכפפת פעילות קרנות הנאמנות לחברת תעודות הסל קסם, ולמנהלה אבנר חדד. אמיר גיל, מנכ"ל חברת הקרנות, יעזוב את אקסלנס בחודשים הקרובים

רחלי בינדמן 14:3714.08.17

שינוי ארגוני דרמטי נוסף בבית ההשקעות אקסלנס: לאחר שפעילות הגמל של בית ההשקעות נלקחה ממנה לטובת החברה האם הפניקס, כעת מוביל מנכ"ל הפניקס אייל לפידות שינוי פנימי בתוך המבנה של אקסלנס עצמה, במסגרתו החברה הבת קסם תרכוש את החברה הבת השנייה, חברת קרנות הנאמנות.

 

אקסלנס מחזיקה ב-100% מחברת הקרנות וב-84% מחברת תעודות הסל קסם 84% (כשהיתרה מוחזקת על ידי רוי רגב, אבנר חדד ובועז נגר). חברת קרנות הנאמנות מנוהלת על ידי אמיר גיל, שעזב לטובת התפקיד לפני שנה את תפקידו כמנהל ההשקעות בחברת הגמל של המתחרה פסגות. ל"כלכליסט" נודע שהוא צפוי לעזוב את בית ההשקעות בחודשים הקרובים לאחר שהתהליך יושלם.

 

 

אמיר גיל מנכ"ל אקסלנס קרנות נאמנות אמיר גיל מנכ"ל אקסלנס קרנות נאמנות צילום: עודד קרני

 

 

יעודו של המיזוג

בשלב ראשון קסם תחזיק הן במנהל הקרן והן בקסם תעודות סל - כלומר בשתי הפעיליות תחת כובעים נפרדים - תחילה לצרכי מיזוג תפעולי בלבד ולאחר כניסתו לתוקף של חוק השקעות משותפות בנאמנות (תיקון 28) לצרכי מיזוג משפטי. התיקון שאושר לאחרונה בכנסת קובע כי תעודות סל יהפכו לקרנות נאמנות שייקראו "קרנות סל".

 

לפני מספר שבועות אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק השקעות משותפות בנאמנות (תיקון מס’ 28), על-פיה תעודות הסל יהפכו מתעודת התחייבות ליחידה בקרן נאמנות שתיקרא "קרן סל". קרן סל היא מוצר פיננסי שנועד להשיג תוצאות הנגזרות משיעור השינוי במחיר מדד או סחורה, בניגוד לתעודת סל, המתחייבת לחקות במדויק את ביצועי המדד. עם כניסת החוק לתוקף, במרץ 2018, יהפכו כל תעודות הסל בישראל לקרנות סל, בדומה למקובל בעולם. היקף שוק קרנות הסל (ETF) בעולם מוערך כיום בכ- 4.1 טריליון דולר.

 

קסם מנהלת כ-27 מיליארד שקל בכ-200 תעודות סל, ואילו אקסלנס קרנות נאמנות מנהלת כ-11.5 מיליארד שקל בקרנות, מהם כ-3.5 מיליארד בקרנות מחקות. שתי החברות נמצאות בבעלות של אקסלנס השקעות ותישארנה כך גם לאחר השינוי המבני, שכפוף לאישור רשות ני"ע.

 

עתידה של אקסלנס 

לא ברור בשלב זה האם השינוי המבני יוביל למעה לחיסול איטי של פעילות ניהול ההשקעות האקטיבי בחברת הקרנות, לטובת קו הניהול הפאסיבי תחת מושכות הניהול של חדד. בהודעתו לעובדים הבהיר לפידות כי "המהלך נועד לחזק את פעילות הקרנות ואת בית ההשקעות, כך שאקסלנס תצטיין הן בניהול מוצרים פאסיביים והן בניהול מוצרים אקטיביים".

 

עם זאת, כאמור הקו הברור של חדד הוא של ניהול פאסיבי ומכירת שני המוצרים המתחרים תחת קורת גג אחת יהיה מורכב ברמה השיווקית. יתרה מכך, בשלב זה לא ידוע על בתי השקעות אחרים שמתכננים מהלך דומה בעקבות תיקון 28 - ויש גורמים הטוענים שהוא משמש אך ורק תירוץ למהלך שאליו כיוון לפידות ללא קשר.

 

בתעשיית הפיננסים לא הופתעו ממהלך והגדירו אותו כ"הודעת פטירה" למותג אקסלנס, שכל שנותר ממנו כעת הוא חברת תעודות הסל קסם לצד פעילות ניהול תיקים וברוקראז'. לפידות רואה את הדברים באופן שונה כמובן: "זהו החלק השני בתוך מהלך שנועד להחזיר את אקסלנס למסלול של מצוינות. השלב הראשון היה השינוי המבני בחברת הגמל – מהלך שכבר מתחיל לשאת פרות. כעת אנו בפתחו של השלב השני שבו אנו מעוניינים להגדיל את נתח השוק של הקרנות הן בגודל הנכס והן בהכנסות ולהעניק ללקוחותינו מוצרים מצוינים".

 

אבנר חדד, מנכ"ל קסם, אמר: "החברה הממוזגת תביא את המצוינות והמובילות כפי שעשתה קסם בניהול המדדים גם לתעשיית קרנות הנאמנות. שוק הקרנות ומוצרי המדדים צומח בקצבים גבוהים, הן בניהול הפאסיבי, בעיקר באפיקים המנייתיים, והן בניהול האקטיבי - בעיקר באפיק האג"ח. תיקון 28 מייצר הזדמנויות עסקיות לשלב את שתי גישות ההשקעה תחת מנגנון רגולטורי אחד".

 

 

אבנר חדד מנכ"ל קסם אבנר חדד מנכ"ל קסם צילום: עמית שעל

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x