$
בורסת ת"א

בנק הפועלים נערך להיפרדות מישראכרט: החל בהכנת תשקיף

הבנק בוחן 3 אפשרויות להיפרדות מחברת האשראי: מכירה למשקיע בודד, מכירת המניות בבורסה או חלוקת אחזקותיו לבעלי המניות של הבנק

רעות שפיגלמן 10:4006.04.17

בנק הפועלים מדווח היום (ה') למשקיעים כי החל להכין תשקיף לצורך היפרדותו מחברת הבת ישראכרט - בה הוא מחזיק בבעלות כמעט מלאה של 98.2%. על פי הדיווח, בכוונת הבנק לבחון 3 חלופות אפשריות להיפרדותו מחברת כרטיסי האשראי שבבעלותו.

 

האפשרות הראשונה היא באמצעות מכירה של המניות למשקיע בודד או לקבוצת משקיעים - חלופה שכבר החלה להיבחן. הבנק מדווח כי החל בסדרת פגישות שקיים עם בנקי השקעות בעולם לסיוע בתהליך המכירה.

 

הכנת התשקיף, שעל תחילת הכנתו מדווח היום הבנק, צפויה להיערך כמה חודשים והיא נעשית לצורך אחת משתי החלופות הבאות - הנפקת של מניות לציבור בבורסה - בדרך של הצעת מכר, או חלופה של חלוקת האחזקות של בנק הפועלים בישראכרט, לבעלי מניות בנק הפועלים - מה שנקרא "דיבידנד בעין".

 

קיימת אפשרות לשילוב בין שלושת החלופות, כאשר בהתאם לחקיקה שאושרה בתחילת השנה, חקיקה המחייבת את בנק הפועלים ואת בנק לאומי להיפרד מאחזקותיהם בישראכרט ובלאומי קארד בהתאמה, הרי שבמידה ומדובר רק על יישום החלופה הראשונה יש למכור את האחזקות תוך 3 שנים, ואם מדובר על שילובה עם אחת משתי החלופות האחרות ניתן למכור תוך פרק זמן מקסימאלי של 4 שנים.

 

ביחס לאפשרות השלישית - חלוקת מניות קבוצת ישראכרט, כולן או חלקן, לבעלי המניות של בנק הפועלים כדיבידנד בעין היא חלוקה של מניות ישראכרט לבעלי המניות של בנק הפועלים - לאחר פיצול שכזה ציבור בעלי המניות המחזיק היום במניות בנק הפועלים יחזיק ב-80% מישראכרט ובעלת השליטה בבנק הפועלים כיום, שרי אריסון, תחזיק באותה פרופורציה (20%) במניות ישראכרט. אם תיושם האפשרות השלישית אריסון תיאלץ למכור את חלקה (חמישית בקירוב ) בישראכרט לאחר הפיצול.  

 

מהלך של דיבידנד בעין יקטין את ההון העצמי של הבנק - לעומת החלופות האחרות של מכירה למשקיע או הנפקה בדרך של הצעת מכר. אלה יביאו לתוצאה הפוכה - לרישום רווח חד פעמי, והגדלת קופת המזומנים של הבנק.

 

מימין אריק פינטו מנכ"ל בנק הפועלים ושרי אריסון בעלת השליטה בבנק הפועלים מימין אריק פינטו מנכ"ל בנק הפועלים ושרי אריסון בעלת השליטה בבנק הפועלים צילום: אוראל כהן , ורדי כהנא

 

על מנת שתהיה ודאות לרוכשים לגבי השווי של ישראכרט בכל אחת משלושת החלופות נושא חשוב שטרם יש וודאות לגביו הוא עניין העמלה הצולבת. למעשה חברות כרטיסי האשראי מקבלות נתח של 0.7% ממחזור הגיהוצים שבכרטיסי אשראי של הציבור - מדובר בפרמטר חשוב שישפיע באופן לא מבוטל על השווי. העמלה עומדת על 0.7% מאז 2014 בהתאם לקביעה של בית הדין להגבלים עסקיים. בחודש הבא, חודש מאי, צפוי בנק ישראל לפרסם את עמדתו לגבי מתווה העמלה הצולבת שיהיה בתוקף החל משנת 2019. את ההחלטה הסופית על המתווה העתידי של שיעור העמלה הצולבת ייתן בית הדין להגבלים עסקיים.

 

ההערכות המקדימות היו שהעמלה צפויה באופן לא מבוטל לרדת, אולם בקול הקורא שפרסם בנק ישראל לאחרונה הוא ציין כי שיעור העמלה צריך להיות מותאם ליום שאחרי מכירתן של ישראכרט ולאומי קארד מהבנקים המחזיקים בהם - ולכן יש בכך רמיזה מסוימת לכך שלא בהכרח שיעור העמלה ירד באופן כזה דרמטי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x