$
בורסת ת"א

רפורמת הקרנות הזרות של האוזר יוצאת לדרך, אולי

אקסלנס תשווק את קרנות אליאנס בחודשים הקרובים. זאת בעקבות רפורמת רשות ני"ע שיצאה לדרך בתחילת השנה אך טרם התרוממה

רחלי בינדמן 07:0806.03.17

רפורמת קרנות הנאמנות הזרות מתעוררת מתנומתה. אקסלנס קרנות נאמנות דיווחה כי חתמה על הסכם שיווק בלעדי לערוץ ההפצה הבנקאי של קרנות המנוהלות על ידי אליאנס־ברנשטיין (AllianceBernstein) הרשומות בלוקסמבורג. AB היא חברה בינלאומית בתחום של ניהול השקעות ומחקר עם נכסים מנוהלים בהיקף של 489 מיליארד דולר. החברה מספקת פתרונות ניהול השקעות במגוון סוגי נכסים, כולל תיקי מניות, אג"ח, השקעות אלטרנטיביות וקרנות מעורבות. 

הצתה מאוחרת

קרנות נאמנות זרות, כולל קרנות סל, רשאיות לשווק את מוצריהן בישראל דרך מערך הייעוץ הבנקאי כבר מתחילת 2017, אך בינתיים הרפורמה של רשות ניירות ערך לא ממש מתרוממת ואף חברת קרנות זרות לא הגישה עדיין תשקיף לרשות ניירות ערך.

 

אקסלנס לא הראשונה להיכנס לתחום. הלמן־אלדובי הודיע בנובמבר האחרון כי חתם על הסכם שת"פ עם חברת ההשקעות GAM להפצה בלעדית של מוצריה בישראל. לפי הערכות, גם במיטב דש פועלים לבצע שת"פ דומה עם קרן השקעות גדולה בחו"ל. בחברת הקרנות של אקסלנס המנוהלת על ידי אמיר גיל הבהירו כי הקרנות יתחילו להיות משווקות ללקוחות הבנקים בחודשים הקרובים לאחר סיום תהליך רישום קרנות נבחרות בישראל.

 

רפורמת שיווק קרנות נאמנות זרות נולדה ביוזמת רשות ניירות ערך כדי להגביר את התחרות בין מנהלי קרנות הנאמנות הישראליות וחברות תעודות הסל המקומיות ביחס להשקעות מעבר לים ולגוון ללקוח הישראלי את אפשרויות ההשקעה בחו"ל. בישראל חברות קרנות נאמנות מנהלות קרנות המתמחות בהשקעה בחו"ל בהיקף של 20 מיליארד שקל בלבד מתוך 214 מיליארד שקל המנוהלים בתעשייה.

 

בתעודות סל מהוות תעודות חו"ל חלק משמעותי יותר — 40 מיליארד שקל מתוך תעשייה המנהלת 95 מיליארד שקל. בפועל הרפורמה לא מתרוממת בעיקר בשל סירוב הרשות לאפשר למנהלי הקרנות הזרות להציע קרנות בשקלים (מה שמוסיף עלויות המרת מטבע וניהול תיק במטבע זר ומוריד מאטרקטיביות המהלך).

 

במקור, החליטה במרץ 2016 רשות ני"ע לאפשר להציע את הקרנות גם בשקלים, כלומר בנטרול החשיפה המטבעית. זאת במטרה לחסוך לציבור הישראלי את הצורך לרכוש דולרים כדי לקנות את הקרנות הזרות. בין היתר, הרשות גם רצתה לאפשר זאת דווקא כדי להרגיע את מנהלי הקרנות הישראלים, שחששו שלבנקים המקומיים יהיה תמריץ לשווק את הקרנות הזרות בשל עמלת המרת המט"ח.

 

הבג"ץ שלחץ

בלחץ איגוד תעודות הסל ואיגוד קרנות הנאמנות שאף הגישו בג"ץ נגד הרפורמה, התקפל יו"ר רשות ני"ע האוזר וביטל החלטה שקיבל שלושה חודשים קודם לכן לאפשר שיווק קרנות זרות בנטרול חשיפה מטבעית.

 

מנהלי הקרנות הישראלים התרעמו על המהלך וטענו כי משמעותו היא חיסול היתרון היחסי מול הזרים. לטענתם, ברגע שקרנות זרות יוכלו להציע קרנות נאמנות וקרנות סל בשקלים, ייעלם היתרון היחיד של המקומיים — מכירת המוצר בשקלים. לגופים הזרים כמובן יוותרו היתרונות של ניהול השקעות שמתמחה בשווקים הזרים ודמי ניהול נמוכים יותר.  

 

שמואל האוזר יו"ר רשות לנירות ערך שמואל האוזר יו"ר רשות לנירות ערך צילום: נמרוד גליקמן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x