$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

יוחנן לוקר מועמד להחלפת ניר גלעד כיו"ר כיל

ועדת האיתור נוטה להמליץ על מינויו של לוקר, לשעבר המזכיר הצבאי של רה"מ שמכהן בתפקיד בכיר בכלל תעשיות

גולן חזני 06:5427.03.16

יוחנן לוקר הוא המועמד המוביל להחליף את ניר גלעד כיו"ר כימיקלים לישראל. ל"כלכליסט" נודע כי ועדת האיתור לבחירת יו"ר החברה, הכוללת בין היתר את הדירקטורים יעקב דיאור ורון מוסקוביץ' - המקורב לבעל השליטה עידן עופר ומשמש כיו"ר החברה לישראל - נוטה לתמוך בלוקר, ואם לא יהיו הפתעות היא תמליץ עליו לדירקטוריון כיו"ר הבא. דובר החברה לישראל סירב להתייחס לידיעה.

 

לוקר, אלוף במיל', היה בעבר נווט בחיל האוויר, פיקד על בסיס חצרים ושימש גם כראש להק אוויר. בשלוש השנים וחצי האחרונות הוא משמש בתפקידים שונים בחברת כלל תעשיות שבשליטת המיליארדר לן בלווטניק. ב־2012 הוא החל לשמש כיועץ לחברה, ובשנתיים האחרונות הוא משמש כמנכ"ל החברה־הבת שמרכזת את התעשיות הכבדות בחברה. מתוקף תפקידו הוא גם משמש כיו"ר החברות־הבנות גולף ומנועי בית שמש, וגם כדירקטור בחברת המלט נשר.

 

 

בשנים 2010-2012 שימש לוקר כמזכירו הצבאי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שגם מינה אותו לאחר פרישתו לעמוד בראש הוועדה לבחינת תקציב הביטחון. הוועדה מסרה את המלצותיה ביולי 2015. אחיו של לוקר, הראל, שימש כמנכ"ל משרד ראש הממשלה במהלך הקדנציה הקודמת של נתניהו.

 

הבחירה הלא קלאסית

 

מועמדותו של לוקר לכיל מפתיעה לא רק משום שהוא מכהן כיום כמנכ"ל, אלא גם משום שהפרופיל שלו שונה מפרופיל המנהלים הממוצע שמגייסת החברה לישראל. ניר גלעד, למשל, היה בעברו החשב הכללי במשרד האוצר. אך עברו הצבאי של לוקר, העובדה שעמד בראש ועדה ממשלתית חשובה והקרבה שלו לנתניהו עשויות להיות סיבות טובות לבחירה בו. עם זאת, לוקר נחשב לאדם קשה ובעל עקרונות, מה שעשוי לזמן לו נקודות חיכוך רבות עם בעל השליטה הדומיננטי.

 

יוחנן לוקר. נחשב לדעתן ועשוי לגלות שמול עופר זאת בעיה יוחנן לוקר. נחשב לדעתן ועשוי לגלות שמול עופר זאת בעיה צילום: אוראל כהן

 

עופר מצא את עצמו ואת כיל - תחת גלעד כיו"ר וכמנכ"ל החברה לישראל - בעימות תמידי מול הממשלה והציבור הישראלי. גלעד הגיע לעימות חריף עם הממשלה בכל הקשור לתמלוגים שעל כיל לשלם לפי המלצות ועדת ששינסקי 2. בעקבות המלצותיה של הוועדה תשלם כיל מס רווחי יתר של 42%.

 

גלעד עזב את כיל והחברה לישראל לאחר שמונה שנים עם שכר מצטבר של יותר מ־140 מיליון שקל. חבילת השכר של היו"ר הבא צפויה להיות מצומצמת יותר.

 

מימין: היו"ר היוצא ניר גלעד ובעל השליטה בכיל עידן עופר מימין: היו"ר היוצא ניר גלעד ובעל השליטה בכיל עידן עופר צילום: אלכס קולומויסקי

 

אתגרים רבים

 

אף שלוקר מוזכר כמועמד המוביל, מקורבים לחברה לישראל אמרו כי דירקטוריון כיל קבע תהליך מסודר למציאת יו"ר חדש לחברה, שהוא בראשיתו, ושייקח עוד זמן עד שייבחר היו"ר הבא.

מה דעתך על מניית איי.סי.אל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

האתגר המשמעותי של כיל, שעמו יתמודד היו"ר הבא, יהיה מי שיהיה, הנו חידוש הזיכיון לכריית אשלג מים המלח. הזיכיון הנוכחי מסתיים ב־2030 והמגעים לחידושו כבר החלו.

 

ככל הנראה, מי שיצטרך להוביל את המהלך הזה הוא היו"ר הבא, משום שכפי שנחשף ב"כלכליסט", בין עופר למנכ"ל כיל סטפן בורגס ישנה מתיחות שעשויה להביא לעזיבתו של בורגס את החברה בחודשים הקרובים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בורגס מנהל מגעים עם חברת כימצ'יינה על מינויו לתפקיד מנכ"ל חברת האגרוכימיה הגדולה בעולם - סינג'נטה, שאת השליטה בה רכשה כימצ'יינה בפברואר האחרון תמורת 43 מיליארד דולר.

 

המתיחות בין עופר לבורגס מקורה בתוצאות הכספיות של החברה ומדיניות הדיבידנד שלה. עד כה נהגה כיל לחלק 70% מהרווח הנקי השנתי כדיבידנד, ובורגס החליט לבחון אותה בשל הירידה החדה ברווחיות הגולמית והאזהרה של חברת הדירוג פיץ', שאם החברה לא תקטין את השקעותיה ואת היקפי חלוקת הדיבידנד שלה - תחזית דירוג האג"ח שלה תרד. הורדת הדירוג עשויה להעלות את הריבית שכיל תיאלץ לשלם על האג"ח שלה בהיקף של 1.2 מיליארד שקל.

 

על רקע מתיחות זו פרסם דירקטוריון החברה הודיעה חריגה שבה נכתב כי "דירקטוריון כיל מבקש להביע את הערכתו לבורגס ולהנהלת החברה, שבתיאום עמה ימשיך ליישם את אסטרטגיית 'הצעד הבא קדימה' - אסטרטגיה המבססת את עסקיה של החברה באמצעות איזון בין צמיחה, התייעלות ותשואה".

 

כיל סיימה את 2015 ברווח נקי של 509 מיליון דולר ועם הכנסות של 5.4 מיליארד דולר - עלייה בהשוואה ל־2014, שאותה סיימה כיל עם רווח נקי של 464 מיליון דולר והכנסות של 6.1 מיליארד דולר. אך עם זאת הרווח הגולמי שלה ירד מ־2.2 מיליארד דולר ב־2014 ל־1.8 מיליארד דולר ב־2015 כתוצאה מהירידה במחירי האשלג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x