$
בורסת ת"א

לאומי מציע לעובדים מניות ב-1.15 מיליארד שקל במקום זכויות בערך דומה

הבנק מנהל מגעים עם עובדים על המרת הזכויות במניותיו, כחלק מהיערכותו לעמידה ביעדי הלימות הון הנדרשים ממנו. במקביל, הראל יעניק במשותף עם לאומי משכנתאות בהיקף של 8 מיליארד שקל

מיקי גרינפלד ורעות שפיגלמן 08:4015.02.16

בנק לאומי מדווח הבוקר (ב'), שכחלק מהיערכות הבנק לעמידה ביעדי הלימות ההון הנדרשים (ראו הרחבה בהמשך), הוא מקיים מגעים עם נציגות העובדים לגבי אפשרות שינוי בזכויות שנצברו לטובתם.

 

הבנק מנהל שיחות עם העובדים על המרת זכויות שברשותם בשווי של כ- 1.15 מיליארד שקל  במניות לאומי שיונפקו לטובתם. המניות יונפקו לפי מחיר השוק, תמורת ויתור על זכויות שרשומות בספרי הבנק באותו סכום. ככל שיוסכם על המתווה האמור, הוא יצא לפועל בכפוף להגעה להסכם קיבוצי מתאים.

 

ברקע למגעים, התקן החשבונאי שמייחס לזכויות עובדים השפעה מהותית ביותר על ההון עצמי רובד 1 של הבנק. זאת לנוכח העובדה שמדידת ההתחייבות הינה בהתאם לריביות שוק, המצויות כיום ברמות שפל.

 

" בשלב זה לא ניתן להעריך האם הבחינה כאמור תוביל לגיבוש תכנית שתבוצע בפועל ולא ניתן להעריך האם ניתן יהיה להגיע להסכמות הנדרשות לשם ביצוע של האמור לעיל", מציין הבנק בהודעתו.

 

שתוף פעולה עם הראל

 

מהלך נוסף שנועד לשפר את הלימות ההון של לאומי כולל חתימה על הסכם עם קבוצת הראל להעמדה במשותף של משכנתאות בשנתיים הקרובות - וגם עליו מדווח הבנק הבוקר.

 

משמעות המהלך בפועל שחלק מהמשכנתאות שלאומי יעניק בשנתיים הקרובות יהיו במימון משותף של לאומי ושל כספי העמיתים של הראל. הראל יממן לכל היותר מחצית מכל הלוואה. לאומי ימשיך לנהל ולתפעל את תיק ההלוואות המשותף. הדירקטוריונים של שתי החברות אישרו אתמול (א'), את עיקרי הסכם ההתקשרות בין הצדדים.

 

הראל תשקיע בתיק המשכנתאות עד 4 מיליארד שקל בשנה בתקופת ההסכם (שנתיים כאמור), כהסכום יצא ברובו מכספי העמיתים.

 

במסגרת שיתוף הפעולה האמור, שני הגופים יעמידו במשותף הלוואות לרוכשי דירות כאשר קבוצת הראל תשתתף בכל הלוואה בשיעור מקסימאלי של 50% ובנק לאומי ינהל ויתפעל את ההלוואות.

 

בנק מזרחי טפחות, שהחל בצעדים דומים לפני כמה חודשים, מכר 0.7% מתיק המשכנתאות שלו (770 מיליון שקל) למנורה-מבטחים,כאשר בכל משכנתא 80% ממנה נמכר למנורה, והבנק מנהל ומתפעל את כל ההלוואות שנמכרו.

 

 צילום: אוראל כהן

 

דרישת הלימון ההון

 

בהתאם להוראות הפיקוח נרשים הבנקים לעמוד עד סוף השנה ביעדי הלימות ההון הסופיים שלהם, כאשר לבנק לאומי הפער הגדול ביותר מבין חמשת הבנקים הגדולים - ולכן עומד בפני אתגר לא פשוט.

 

יחס ההון ליבה של לאומי לסוף הרבעון השלישי בשנה שחלפה עמד על 9.3%, ובהתחשבות בהתחייבויות לעובדים היחס אף נמוך בהרבה -8.74%. זאת כאשר הבנק נדרש עד סוף שנה זו לעמוד ביחס של 10.26%. זאת אומרת כמעט 1.5% יותר.

 

האפשרויות העומדות בפני הבנק, בניהולה של רקפת רוסק עמינח, הן הגדלת היקף ההון והקטנת נכסי הסיכון- צמצום היקפי ההלוואות שהבנק נותן או מכירת תיקי הלוואות קיימים. במצב שכזה הבנק מוגבל בחלוקת דיבידנדים או בהגדלת תיק האשראי שלו. הצעת הבנק להמרת זכויות העובדים למניות תסייע בעמידה ביעד.

 

:במקום השני מבחינת סגירת הפער ליעד נמצא בנק הפועלים ואחריו מזרחי-טפחות. שני הבנקים הקטנים יותר, בנק דיסקונט והבנק הבינלאומי כבר עומדים ביעד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x